SEGONS UN ESTUDI D'OXFORD

El consum moderat d'alcohol també perjudica el teu cervell

Equival a quatre pintes de cervesa (d'una mica més de mig litre cada una) o cinc copes de vi (de 175 ml) a la setmana

S'ha analitzat el rendiment cognitiu de 550 dones i homes després d'una ingesta moderada durant 30 anys

 

  / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

El consum d'alcohol, fins i tot en nivells moderats, s'associa a un increment del risc de danys cerebrals i de deteriorament cognitiu, segons un estudi publicat aquest dimecres a la revista mèdica 'The British Medical Journal'.

Els seus autors, un grup d'investigadors britànics de les universitats d'Oxford i College London, afegeixen que el treball recolza la recent reducció de l'orientació de l'alcohol al Regne Unit i qüestiona els límits actuals recomanats als Estats Units.

Multitud d'estudis han analitzat les conseqüències nocives per al cervell d'una ingesta excessiva d'alcohol, però molt pocs ho han fet sobre un consum moderat, sostenen els autors.

Per això, van decidir llançar-se a examinar si una ingesta moderada de begudes alcohòliques té conseqüències positives, negatives o nul·les en l'estructura i la funció del cervell.

MOSTRA

En l'estudi hi van participar 550 homes i dones sanes i es van analitzar les seves dades sobre la seva ingesta setmanal d'alcohol i el seu rendiment cognitiu mitjà durant 30 anys (1985-2015).

Les proves de funció cerebral es van portar a terme a intervals regulars i al final de l'estudi (2012-15) els participants es van sotmetre a un escàner cerebral de ressonància magnètica.

Es van tenir en compte diversos factors que podrien haver influït en els resultats (coneguts com a confusió), com edat, sexe, educació, classe social, activitat física i social, tabaquisme, risc d'accident cerebrovascular i antecedents mèdics.

ATRÒFIA A L'HIPOCAMP

Després d'ajustar aquests factors de confusió, els investigadors van descobrir que un consum alt d'alcohol durant el període d'estudi de 30 anys es va associar amb un risc més gran d'atròfia de l'hipocamp -una forma de dany cerebral que afecta la memòria i la navegació espacial.

Mentre que aquells que consumien més de 30 unitats a la setmana es trobaven en el risc més alt en comparació amb els abstemis, fins i tot aquells que bevien moderadament (14-21 unitats per setmana) tenien tres vegades més probabilitats de tenir atròfia de l'hipocamp en comparació amb els que no consumien gens d'alcohol.

4 PINTES O 5 COPES

L'estudi considera que una unitat d'alcohol equival a 10 mil·lilitres. Les 14 unitats que es consideren un consum moderat corresponen a quatre pintes (d'una mica més de mig litre cada una) de cervesa forta o cinc copes de vi (175 ml) de 14 graus.

Notícies relacionades

El consum més alt també es va associar amb una menor integritat de la substància blanca (crítica per al funcionament cognitiu eficient) i un descens més ràpid de la fluïdesa del llenguatge (quantes paraules que comencen amb una lletra específica es poden generar en un minut).

Els autors van assenyalar que es tracta d'un estudi observacional, per la qual cosa no es poden treure conclusions fermes sobre la causa i l'efecte, encara que van apuntar que el que han descobert sí que pot tenir "importants implicacions potencials" sobre la salut d'un gran sector de la població.