google li dedica un 'doodle'

Josephine Baker, la dona que va escandalitzar ballant

La ballarina va ser una de les primeres artistes afroamericanes que va ser reconeguda internacionalment

zentauroepp4070308 archivo josephine baker170603115932

zentauroepp4070308 archivo josephine baker170603115932

1
Es llegeix en minuts

Josephine Baker va ser una ballarina, cantant i actriu nord-americana que va emergir en l'escena artística en la dècada de 1920. Baker va ser una de les primeres artistes afroamericanes a ser reconeguda internacionalment, convertint-se així en una icona musical. Nascuda a Saint Louis (EUA) el 3 de juny de 1906 en el si d'una família d'artistes, també es va erigir com una activista en favor dels drets de la dona i dels afroamericans. Baker, que va morir el 12 d'abril de 1975 als 68 anys, faria aquest dissabte 111 anys i, per aquest motiu, Google l'homenatja amb un 'doodle'. 

L'artista va començar a ballar en espais públics fins que es va traslladar a Nova York, on es va unir al cor que va fer el primer espectacle de Broadway protagonitzat íntegrament per afroamericans. 

De Nova York va marxarr cap a París, i a la capital francesa va trobar la seva plenitud artística cantant i ballant en els grans cabarets de la ciutat. Un ball desinhibit que reivindicava l'alliberament femení. Josephine Baker, que es va nacionalitzar francesa, es va convertir en una celebritat a Europa i es va haver d'enfrontar a les crítiques de la premsa. L'artista també va fer el salt al cine, amb pel·lícules com 'Princesse Tam Tam' i 'Zouzou'. 

Notícies relacionades

El 1936 va tornar als EUA per actuar a Broadway. Des d'aquí va seguir lluitant, com la resta de la seva vida, pels drets civils i va treballar per a la NAACP, una associació d'activistes multiracial. L'artista afroamericana es va unir a la resistència francesa durant la segona guerra mundial, va ballar per a les tropes aliades i va ser subtinent auxiliar a les Forces Aèries Franceses. Això li va valer per ser condecorada amb la Creu de Guerra, guardó de l'honor militar francès.

Al llarg de la seva vida Baker va adoptar 12 nens de tot el món, als quals es referia com "la tribu arc de sant Martí". El periodista i escriptor Ernest Hemingway la va qualificar com "la dona més sensacional que ningú hagi vist mai".