PARAULES MOTIVADORES

L'inspirador discurs de Zuckerberg a Harvard

El fundador de Facebook va recordar els seus moments més feliços al campus universitari i va regalar diversos consells als joves acabats de llicenciar

harvard

harvard

3
Es llegeix en minuts

Mark Zuckerberg, el fundador de Facebook, no va acabar la carrera de ciències de la computació. Va deixar penjada la carrera el 2005, dos anys després de començar-la, per centrar-se en el seu projecte Facemas, l'embrió de la popular xarxa social amb gairebé 2.000 milions d'usuaris actius. Dijous passat, 25 de maig, 12 anys després, va tornar a la mateixa facultat amb la família per fer el discurs de graduació i recollir el seu títol de graduat, concedit excepcionalment per les autoritats universitàries.

“Si sobrevisc a aquest discurs, serà la primera vegada que acabaré alguna cosa a Harvard”. Amb aquest to de broma, desenfadat, va encarar el jove multimilionari el seu discurs adreçat a la promoció del 2017. “Avui vull parlar del que he après de la nostra generació i del món en què vivim”, va afegir, una mica més seriós.

Zuckerberg recorda en l'inspirador discurs alguns moments, “bons records”. “¿Quants recordeu què estàveu fent quan vau rebre l''e-mail' d'admissió a Harvard? Jo estava jugant al ‘Civilization’. Vaig baixar corrent fins on era el meu pare, que va reaccionar gravant-me mentre obria l''e-mail'”, rememora el fundador de Facebook. “El millor record que tinc de Harvard va ser conèixer Priscilla. Acabava de llançar en pla broma una web, i la junta assessora volia ‘veure'm’. Tothom es pensava que em farien fora. Els meus amics em van organitzar una festa de comiat i, coses del destí, Priscilla va anar a la festa amb una amiga”, va explicar Zuckerberg, que va deixar anar una de les frases més romàntiques de la història per conquistar la noia: “Em faran fora d'aquí tres dies, així que hem de quedar com més aviat millor”.

A Zuckerberg no el van fer fora i va començar a sortir amb Priscilla, a qui defineix com la “persona més important” de la seva vida. “Aquí s'han engendrat amistats per a tota la vida i fins i tot famílies. Per això li estic tan agraït a aquest lloc”, va afegir l'acabat de llicenciar, que va apuntalar el seu relat motivador en diferents conceptes:

MOTIVACIÓ

“El gran repte de la nostra generació és crear un món on tothom tingui una motivació”, va explicar Zuckerberg. En el vocabulari del fundador de la xarxa social, motivació és “pensar que formem part d'una cosa més gran, que som necessaris, que tenim un objectiu pel qual treballar.” “Perquè la nostra societat segueixi avançant, com a generació hem de crear no només nous llocs de treball, sinó també noves motivacions”, va afegir. 

CONNEXIÓ

Zuckerberg va connectar el món amb la seva plataforma.“Recordo dir-li al meu amic KX que em feia molta il·lusió connectar la comunitat de Harvard, però que un dia algú connectaria tot el món. No havia pensat mai que aquest algú seríem nosaltres. Només érem companys d'universitat. No teníem ni idea de com fer-ho. Però teníem clara una cosa: tothom vol estar connectat. Així que vam seguir treballant, dia a dia.”

PERSEVERANÇA

L'ara multimilionari ha desenvolupat molts altres projectes, des de jocs fins a reproductors de música. "L'esperit emprenedor prospera quan és fàcil provar moltíssimes idees diferents. A J. K. Rowling la van rebutjar 12 vegades abans de publicar 'Harry Potter'. Fins i tot Beyoncé va haver de compondre centenars de cançons fins a aconseguir 'Halo'. Els èxits més importants s'aconsegueixen quan hi ha la possibilitat de fracassar", va subratllar Zuckerberg.

SORT

“Tots sabem que l'èxit no arriba només per tenir una idea brillant o per treballar molt. També s'ha de tenir sort. Si hagués hagut d'ajudar la meva família a tirar endavant en comptes de tenir temps per programar; si no hagués sabut que no passaria res si Facebook no funcionava, avui no seria aquí. Sincerament, tots sabem la sort que hem tingut”, va sentenciar.

PROGRÉS

Notícies relacionades

Per Zuckerberg, el progrés es pot mesurar tan sols en dades macroeconòmiques: "Hem de desenvolupar idees com la renda bàsica universal amb l'objectiu d'oferir a totes les persones un coixí per poder emprendre nous projectes. Segurament canviem moltes vegades de feina, de manera que necessitem una atenció sanitària i infantil accessibles que no depenguin de cap empresa. Segurament cometem molts errors, així que necessitem una societat que no se centri tant a castigar-nos o estigmatitzar-nos. I, com que la tecnologia no deixa d'avançar, ens hem de centrar més a seguir formant-nos al llarg de la vida", va explicar.

El llicenciat es va acomiadar dels seus companys amb una oració que repeteix cada vegada que s'enfronta a un repte: “Que el poder de la força, que ha beneït els que han vingut abans que nosaltres, ens ajudi a trobar la valentia per fer de la nostra vida una benedicció”.