El Sant Jordi arc de sant Martí

El millor petó contra l'homofòbia

La parella agredida fa un mes a Berga guanya el concurs de petons de la Petonada

Petonada 2017, el concurs de petons per celebrar l’amor amb el seu gest més universal. / VÍDEO LAB

2
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Estima com vulguis però fes-me petons, molts petons. Podria ser part de la tornada d'una cançó inspirada en el concurs de petons Kiss Factor que es va disputar durant la festa arc de sant Martí de Sant Jordi, la Petonada, un esdeveniment reivindicatiu que organitza la comunitat LGTB de Barcelona. La podrien interpretar Andy Jorge, una de les parelles que van guanyar el salivós certamen celebrat en aquest acte que va tenir lloc a la plaça de la Universitat de la capital catalana el 23 d'abril. El concurs tenia la intenció de "demostrar a través d'un petó que ens estimem indistintament de la nostra orientació sexual", explica Toni Travieso, un dels organitzadors. En aquest Sant Jordi arc de sant Martí el drac és l'homofòbia. Però, a diferència de la llegenda, l'animal encara cueja. Contra ell lluiten, precisament, Andy i Jorge, dos joves que van rebre una pallissa per fer-se petons. Ho deveu recordar, va ser fa poc més d'un mes a Berga (Berguedà).

UN PETÓ I UN T'ESTIMO

Notícies relacionades

Els petons eren valorats per un jurat format pels actors Biel Duran (‘Sé quién eres’, ‘Cites’…), Anna Bertran i Sergi Cervera (‘Polònia’). Hi havia diverses categories: novel·la, humit, a cegues i virtual. En la primera d'aquestes proves el jurat va atorgar el premi a aquesta valenta parella. Andy i Jorge van recrear a sobre de l'escenari el petó que es van fer després que el primer recuperés la consciència a l'ambulància després de ser agredit. Aquest episodi d'homofòbia els va portar al seu petó més especial i apassionat. “Va anar seguit del primer t'estimo que ens vam dir. A partir d'aquest, n'hi ha hagut molts més”, explica, somrient, la jove parella. Aquell dia, Andy havia portat el seu nòvio, Jorge, a conèixer la seva família i la ciutat on es va criar, Berga. "No hi havia tingut mai cap problema. Tampoc havia rebut mai cap agressió, de cap mena", afegeix Andy. L'agressió no va impedir que se seguissin fent petons pel carrer, però ho feien incòmodes, amb por. "Quan ens besàvem, un mirava cap a una banda, i l'altre, cap a l'altra", expliquen. Totalment recuperats i a l'espera del judici, esperen que el seu exemple serveixi perquè no calli cap altra agressió. Sobre la seva victòria al concurs, diuen rient: "Ens entrenem molt, tant com podem". 

SANT JORDI ARC DE SANT MARTÍ

La Petonada, que va celebrar aquest 23 d'abril la seva segona edició, fuig de la diada tradicional en què “el príncep i la princesa són els protagonistes d'una història d'amor plena de tòpics”. El concurs de petons va propiciar justament un conte protagonitzat per dues princeses: dues noies van fer el seu primer petó a una persona del seu mateix sexe. Van ser de les parelles més aplaudides per un públic ballador i entregat. També elles van complir una característica comuna en totes les categories del concurs. I és que un podia taral·lejar cançons senceres -com les que sonaven a tot volum- mentre els òsculs seguien i seguien. "Sempre s'ha venut com una festa molt heterosexual. Volem demostrar que nosaltres també tenim cabuda a Sant Jordi”, comenta Toni, de l'organització. “El sentiment de l'amor és independent de l'opció sexual”, afegeix.