DESKONEKTAPP, PER A UN ÚS RESPONSABLE DE LES NOVES TECNOLOGIES

El mòbil aïlla: un vídeo d'una associació d'autistes alerta de l'abús dels 'smartphones'

Gautena assenyala que el 75% dels joves no deconnecten els dispositius mòbils mentre estan en una cita o practicant sexe

El vídeo, protagonitzat per persones amb autisme, ens parla de la dependència que genera el mòbil / YOUTUBE / GAUTENA GIPUZKOA

1
Es llegeix en minuts

Persones amb dificultats de socialització perquè pateixen trastorns d'autisme que formen part de Gautena -l'Associació Guipuscoana d'Autisme- protagonitzen una original campanya de conscienciació, recolzada per la Diputació de Guipúscoa, per advertir de l'aïllament que provoca l'abús dels dispositius mòbils, i presenta una 'app' per controlar-ho: Deskonektapp.

La campanya vol donar visibilitat a les persones amb trastorns de l'espectre autista (TEA), al mateix temps que crida l'atenció sobre com l'ús excessiu de les noves tecnologies pot provocar desconnexió de la vida real en favor de la digital.

Gratuïta, disponible per a sistemes Android i pròximament per a Apple, i amb versions en castellà, eusquera i anglès, la nova aplicació permet monitoritzar les hores d'ús, guardar registres diaris -setmanals o mensuals-, establir gràfics d'evolució i programar alertes de planificació personal, entre altres funcions.

Les dades que dona Gautena sobre l'ús del mòbil són esfereïdores: el 87% dels joves prefereixen comunicar-se per missatge que cara a cara, un 33% creu que la seva parella està més interessada en el mòbil que en ells, i el primer que fan nou de cada 10 joves a l'obrir els ulls és mirar el mòbil (aquest mateix percentatge reconeix que no s'allunya del seu mòbil més d'un metre en tot el dia).

'PHUBBING': IGNORAR ALGÚ QUE ES TÉ AL DAVANT

Les xifres de les persones que practiquen 'phubbing' (ignorar una persona que es té al davant per atendre el telèfon) també són significatives: el 75% de joves no el desconnecta mentre està en una cita o practicant sexe. I una xifra encara més elevada (el 83%) menja i dorm amb el mòbil.

Notícies relacionades

La nomofòbia (la por o aversió a no disposar contínuament del mòbil) també és una patologia en alça: el 75% de les persones reconeixen que tornen a casa si s'adonen que s'han deixat el mòbil, el 68% se l'emporta al bany i només un 1,5% el deixa a casa quan se'n va de vacances.

L'associació també adverteix que investigadors d'Oxford assenyalen que es tenen una mitjana de 150 amics a Facebook, però només 4 en la vida real. I es pregunta: "¿Com es poden tenir 150 amics en la vida real?".