google li dedica un 'doodle'

Hassan Fathy, l'arquitecte genial dels totxos de fang

L'egipci, que va morir el 1989, va ser pioner en la recuperació de tècniques tradicionals per a l'arquitectura

sin-ttulo-1

sin-ttulo-1

1
Es llegeix en minuts

Hassan Fathy va ser un arquitecte egipci emblemàtic per la seva tasca de recuperació dels mètodes de construcció tradicionals. Nascut el 23 de març de 1900 a Alexandria, aquest pioner de l'arquitectura sostenible va treballar amb materials com el fang i la terra, sempre respectant la tradició i valorant els estils de vida de cada lloc.

Fathy, que també és conegut per ser poetamúsic inventor, va aprendre l'ofici d'arquitecte a la Universitat del Caire. A l'inici de la seva carrera es va dedicar a la docència, però ràpidament va començar a dirigir projectes arquitectònics propis. Aquest dijous fa 117 anys del seu naixement (va morir el 1989) i Google li ha dedicat un 'doodle'

VENTILACIÓ NATURAL D'EDIFICIS

Fathy utilitzava en els seus projectes estructures tradicionals, com arcs i 'malqaf' (també anomenat captador de vent o torre de vent), un dispositiu arquitectònic utilitzat per a la ventilació natural dels edificis. A més de preservar el llegat arquitectònic d'Egipte, Fathy va buscar noves fórmules d'edificar.

Aquest arquitecte egipci també s'implicava en la construcció de comunitats i instruïa els seus habitants perquè sabessin mantenir casa seva després que ell acabés la feina. A Espanya Hassan Fathy és el responsable de Sa Bassa Blanca, a MallorcaSa Bassa BlancaMallorca, una construcció d'influència àrab que acull exposicions temporals. 

LA FITA DE NOVA GOURNA

Un dels seus projectes més ambiciosos és la vila de Nova Gourna, a Luxor (Egipte). La va dissenyar i construir sense utilitzar materials moderns i cars com l'acer o el formigó. Ell mateix va explicar el projecte en un llibre que va publicar el 1969: 'Arquitectura per als pobres: un experiment a l'Egipte rural'.

Notícies relacionades

Fathy va adaptar Nova Gourna a les necessitats dels seus habitants, va treballar conjuntament amb ells i els va ensenyar tècniques arquitectòniques, com treballar els totxos. A la vila va construir un teatre, una escola, un mercat i una mesquita. 

El 'doodle' que aquest dijous li rendeix homenatge incorpora, d'una manera gràfica, una visió general de les seves tècniques i de la seva manera d'entendre l'arquitectura.