INICIATIVA DE XNET

Així funciona la 'bústia ètica' per denunciar casos de corrupció

Qualsevol ciutadà pot delatar de forma anònima i segura qualsevol mala praxi o conducta sancionable de les institucions

Així funciona la bústia de Xnet, una bústia anticorrupció per poder denunciar casos de corrupció de forma segura i anònima. / LAB ZETA

1
Es llegeix en minuts

El 2008, i amb el nom de eXgaeE, va néixer a Barcelona una plataforma especialitzada en la cultura lliure i en la defensa de la ciutadania que ha anat derivant fins a convertir-se en Xnet. Els activistes d'aquest grup tenen diverses línies d'acció, i una d'elles és la lluita legal contra la corrupció.

És en aquest marc en què la plataforma ha impulsat la 'bústia ètica'bústia ètica, un mecanisme mitjançant el qual els ciutadans, de forma anònima, poden fer denúncies sobre casos de corrupció. Aquesta iniciativa sorgeix arran de la filtració de forma anònima a aquesta plataforma dels 8.000 correus de l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa, cosa que va permetre destapar el cas de les 'targetes black'.

L'Ajuntament de Barcelona s'ha unit a aquesta iniciativaAjuntament de Barcelona, "implementant aquest mateix mecanisme però a nivell institució", tal com explica Sergio Salgado, membre de Xnet. És un projecte que s'estudiava des de feia uns mesos, i que es va anunciar a finals del 2015. Inspirada en la bústia de Xnet, la de l'Ajuntament compta amb l'ajuda dels mateixos membres de Xnet, que assessoren el Govern municipal.

"LA CIUTADANIA, SEMPRE MÉS ENDAVANT"

Notícies relacionades

"Tenim una visió política de les coses que s'ajusta bastant a la realitat i que està basada en la ferma convicció que la ciutadania sempre va bastant més endavant que les institucions, sobretot en temes relacionats amb internet", assegura Salgado. "Per això, volem trencar una llança a favor de l'Ajuntament de Barcelona, per aprofitar aquesta aportació ciutadana".

Les 'bústies ètiques' reben desenes de casos cada setmana. Una vegada rebuda la informació, a Xnet estudien si es pot donar sortida jurídica alo que han rebut. Per una altra part, fan arribar la informació a més de cinquanta periodistes de multitud de mitjans de comunicació amb els quals col·laboren, entre els quals hi ha EL PERIÓDICO DE CATALUNYA.

Temes:

Corrupció