JOGUINA CONNECTADA

Una nina que parla, prohibida pel risc d'espiar nens a Alemanya

Mi Amiga Cayla també es ven a Espanya per uns 20 euros

zentauroepp37336170 files  this file photo taken on november 05  2014 shows the 170220204513

zentauroepp37336170 files this file photo taken on november 05 2014 shows the 170220204513 / LEON NEAL

2
Es llegeix en minuts

Els pares alemanys que han comprat la nina que parla Mi Amiga Cayla als fills l'haurien de destruir. Així de contundent han sigut les autoritats d'Alemanya respecte a aquesta joguina, per considerar que pot ser piratejada per espiar els nens i suposar un risc de seguretat, motiu pel qual també ha sigut retirat de la venda.

Mi Amiga Cayla és una joguina fabricada per la companyia nord-americana Genesis Toys i es distribueix a Europa pel grup Vivid Toy. També es ven a Espanya, a un preu d'uns 20 euros. És una nina connectada de 46 centímetres, que es controla a distància per un 'smartphone'. Els nens poden fer preguntes simples a la nina, que les respon i també els pot explicar històries.

L'escàndol va esclatar divendres passat, quan l'Agència Federal de Xarxes va prohibir la venda de la nina pel risc que la joguina registri i transfereixi les converses entre el nen i una altra persona, sense el coneixement dels pares, i fins i tot que els menors siguin espiats directament per una empresa.

"Es tracta de la protecció dels més febles de la nostra societat", va declarar en un comunicat el president de l'agència, Jochen Homann. "Els objectes que dissimulen càmeres i micròfons, i que per tant poden transferir dades sense que un se n'adoni, posen en perill la vida privada de les persones. Això val també per a les joguines", va afegir.

L'EMPRESA RECORRERÀ DAVANT LA JUSTÍCIA

El distribuïdor de Cayla, que havia guardat silenci des de divendres, ha negat aquest dilluns que es tracti d'un "dispositiu d'espionatge" i han informat que els seus advocats recorreran davant la justícia en contra de la prohibició a la venda.

Vivid ha dit que es pren les al·legacions "molt seriosament", però que no comparteix la visió que Cayla viola les lleis d'espionatge d'Alemanya. "No és un dispositiu d'espionatge i pot ser utilitzat amb seguretat en tots els supòsits segons el manual d'usuari", ha assegurat la companyia en un comunicat enviat a Reuters.

L'associació europea en defensa dels consumidors BEUC ja havia alertat dels perills d'aquestes joguines connectades al desembre, i ha celebrat la decisió de les autoritats alemanyes. "Altres països de la UE haurien de seguir l'exemple del regulador alemany i retirar aquest producte del mercat", afirma l'associació.

Notícies relacionades

L'investigador Stefan Hessel, que va examinar la nina i va alertar l'agència, va afirmar que els 'hackers' poden fer servir un dispositiu insegur de 'bluetooth' dins de la joguina per escoltar i parlar amb el nen mentre juga.

"En una prova, vaig ser capaç de piratejar la joguina a través de diversos murs. Té unes quantes fallades de seguretat", va dir Hessel a la web Netzpolitik.org.