col·laboratiu i ecològic

Així funciona el Bicing xinès (sense estacions fixes)

Una aplicació per a mòbil permet llogar i pagar una bicicleta per menys de 20 cèntims d'euro l'hora i deixar-la a qualsevol lloc

ofo2

ofo2

1
Es llegeix en minuts
JAHMILA CANALE / BARCELONA

Anar en bicicleta torna a estar de moda a la Xina i els seus habitants aposten per una manera diferent de moure's per les ciutats. Gràcies a una nova aplicació, qualsevol ciutadà de les grans capitals del país pot llogar una bici per menys de 20 cèntims d'euro l'hora, equivalent a un iuan xinès, i pagar-ho directament a través del telèfon mòbil.

MÉS PRÀCTIC 

Moltes vegades les estacions de Bicing estan plenes i s'ha d'esperar que s'alliberi lloc per poder tornar a deixar la bicicleta, cosa que provoca endarreriments i posa dels nervis els usuaris, que fins i tot han de recórrer a la solució de deixar la bici en una estació més allunyada del seu destí. Amb aquesta nova 'app' el problema se supera, perquè trenca amb el sistema tradicional d'estacions fixes i permet que els usuaris puguin deixar el seu vehicle on els sembli. El concepte torna a realçar aquest mitjà de transport a la Xina, antigament associat amb la pobresa, i substituït pel automòbil amb el canvi d'estructura social i la prosperitat econòmica. 

¿COM FUNCIONA?

Un mapa virtual permet localitzar les bicicletes més pròximes. El client pot desbloquejar el candau de la bicicleta amb només un clic i recórrer la distància que hi ha, per exemple, de casa a la feina o de la feina a la parada de metro. Una vegada utilitzada, pot deixar-la al lloc que prefereixi i tornar a bloquejar-la amb el mòbil. En aquell moment, l'aplicació carrega l'import que correspongui automàticament al compte de l'usuari, i la bicicleta pot ser desbloquejada per una altra persona. 

INNOVADOR I SOSTENIBLE 

Notícies relacionades

Empreses com Mobike i Ofo són les propulsores d'aquesta iniciativa, que està activa en moltes ciutats des de l'any passat i que aspira a seguir acumulant usuaris ja que està molt estès pagar amb el mòbil a la Xina i surfejar per internet amb aquests dispositius. A més, els seus creadors asseguren que redueix la contaminació i els embussos. Per un altre costat, la innovació del sector de les bicicletes atrau els inversors, que ja han contribuït amb milions de dòlars. 

PLANS DE FUTUR 

Per aquest motiu, els impulsors d'aquesta fórmula cada vegada més estesa estan convençuts que la seva proposta té futur i que pot crear un verdader impacte. L'empresa Ofo fins i tot vol internacionalitzar-la a Europa i els Estats Units, encara que la reglamentació vigent a l'estranger, l'escàs sistema de pagament a través del mòbil fora del país, i els robatoris i els danys que es causen a les bicicletes podrien frenar les seves aspiracions.

CHINACHANNEL

Usuaris del sistema de lloguer de bicicletes xinès, per gènere i empresa.