APLICACIÓ DE PREVENCIÓ

El mòbil podria detectar el càncer de pell

Un programa informàtic permet diagnosticar els tumors cutanis més comuns i mortals de forma visual

 

  / GUILLERMO MOLINER

1
Es llegeix en minuts

El càncer de pell és el tumor més comú que pateix la població de pell blanca. I ara, gràcies a un programa dissenyat per Sebastian Thrun i el seu equip del Laboratori d'Intel·ligència Artificial de Stanford, els senyals més comuns d'aquesta patologia podrien ser detectats a través del mòbil o ordinador.

L'equip d'investigadors va fer una base de dades en què van emmagatzemar prop de 130.000 imatges de més de 2.000 càncers de pell diferents i van entrenar un algoritme per diagnosticar de forma visual la patologia.

"Vam fer un algoritme d'aprenentatge molt potent per a ordinadors", explica Andre Esteva, coautor principal de l'article i estudiant del laboratori de Thrun. "En lloc d'assenyalar exactament què ha de buscar, deixes que l'algoritme ho investigui", assegura.

Des de les primeres proves, el resultat va ser encoratjador. "Ens vam adonar que era factible no només fer bé el diagnòstic, sinó fer-lo tan bé com un dermatòleg", ha assegurat Thrun.

RESULTATS COMPROVATS PER 21 DERMATÒLEGS

El resultat, publicat a la revista 'Nature' el dia 25, ha sigut comprovat per 21 dermatòlegs certificats. En els seus diagnòstics, que representen els càncers cutanis més comuns i mortals, l'algoritme coincideix amb el donat per ells.

Com que l'algoritme ja existeix com a programa informàtic, l'equip de Stanford pretén fer-lo compatible amb els telèfons mòbils en un futur pròxim, per aconseguir diagnòstics fiables de càncer de pell amb un 'gadget' que funcionaria com una espècie de càmera que faria la funció d'escàner.

DETECCIÓ VISUAL

Notícies relacionades

"Tothom tindrà un superordinador a la butxaca amb una sèrie de sensors, incloent-hi una càmera. ¿Què passaria si poguéssim usar-lo per detectar visualment el càncer de pell? ¿O altres malalties?", es pregunta Esteva.

Cada vegada més, la tecnologia mòbil es posa al servei de la medicina. Fa uns mesos es va donar a conèixer l'aplicació mòbil EyeQue, que en uns segons permet realitzar una prova per determinar el grau de miopia amb precisiómiopia.