A L'OCEÀ ÍNDIC

Descobert un 'continent perdut' sota l'illa de Maurici

Un equip científic confirma l'existència d'un tros d'escorça que es va desprendre del supercontinent Gondwana fa 200 milions d'anys

 

  / UNIVERSITAT DE WITWATERSRAND

1
Es llegeix en minuts

Un petit tros de roca trobat a l'illa de Maurici, a prop de Madagascar, ha confirmat una de les fites geològiquys més antigues de la Terra: l'existència d'un 'continent perdut' a l'oceà Índic. La lava de les erupcions volcàniques va cobrir les restes d'aquest petit continent prehistòric, conegut com a Mauritia.

El zircó, el mineral trobat a l'illa, demostraria, segons un equip científic liderat pel geòleg de la Universitat de Witwandersrand (Johannesburg) Lewis Ashwal, que un tros d'escorça va començar a desprendre's fa uns 200 milions d'anys del supercontinent Gondwana (cosa que avui és Àfrica, Sud-amèrica, l'Antàrtida, l'Índia i Austràlia).

"Maurici és una illa i no té roques més antigues de nou milions d'anys. No obstant, estudiant les roques de l'illa, hem trobat zircons de 3.000 milions d'anys", explica Ashwal en un comunicat. "El fet que hàgim trobat zircons d'aquesta edat demostra que hi ha materials molt més antics que només podien tenir l'origen en un continent", afegeix.

El professor firma la investigació amb Michael Wiedenbeck, del Centre d'Investigació de Goeciencias Alemany (GFZ), i Trond Torsvik, de la Universitat d'Oslo. El seu treball s'ha publicat a la revista 'Nature Communications'.

Notícies relacionades

El 2013 ja es van trobar traces de zircons a la sorra de la platja de Maurici. No obstant, aquella troballa va ser qüestionada pels que van rebatre que el mineral podia haver-hi sigut traslladat pel vent, en vehicles o a les sabates dels mateixos científics. En aquesta ocasió el zircó s'ha trobat dins d'una roca (una traquita de sis milions d'anys), "cosa que corrobora els estudis previs", destaca Ashwal.

L'estudi es fonamenta en la tectònica de plaques, la teoria del desplaçament de les plaques que formen l'escorça terrestre. Segons aquesta teoria, Gondwana era un supercontinent que es va dividir en els actuals continents d'Àfrica, Amèrica del Sud, l'Antàrtida, Índia i Austràlia. Segons Ashwal, a l'oceà Índic hi ha diversos trossos de diferentes mides del 'continent perdut' Mauritia, cosa que suggereix que no hi va haver una simple divisió de Gondwana, sinó "una fragmentació complexa".