IRÒNIC GIR DE LA HISTÒRIA

Els ossos del nazi Mengele, utilitzats per estudiar medicina forense al Brasil

L''àngel de la mort' de l'Alemanya nazi va experimentar amb milers de jueus i els va enviar a la cambra de gas a Auschwitz

  / AP / ANDRE PENNER

 
mengele2

/

2
Es llegeix en minuts

Durant més de 30 anys, els ossos de Josef Mengele, el conegut com a 'àngel de la mort' de l'Alemanya nazi pels seus horribles experiments amb milers de jueus al camp de concentració d'Auschwitz, van estar abandonats en una bossa de plàstic a l'Institut de Medicina Forense de São Paulo (Brasil). Ja no. Ara, les restes de Mengele són utilitzades per estudiants de medicina forense de la Universitat de Medicina de São Paulo.

La idea d'utilitzar els ossos de Mengele va sortir fa uns mesos del doctor Daniel Romero Muñoz, que va ser precisament qui va dirigir l'equip de forenses que el 1985 van identificar unes restes enterrades com a pertanyents a l''àngel de la mort'. Romero, cap del departament de Medicina Forense de la Universitat de Medicina de São Paulo, va demanar permís per fer-ho i se li va concedir. Així que avui els seus alumnes aprenen amb el crani i els ossos de Mengele i els relacionen amb la història d'aquest fosc personatge.

"Els ossos són útils per ensenyar com examinar les restes d'un individu i després connectar aquestes dades amb la informació que tenim sobre aquesta persona", explica Muñoz. "Per exemple, examinant les seves restes, vam veure que hi havia una fractura a la pelvis i el seu expedient militar recollia que es va trencar la pelvis en un accident de moto a Auschwitz", relata el metge. Amb el crani de Mengele a la mà, Muñoz assenyala un petit forat a la galta esquerra que és el resultat d'una sinusitis crònica. El misteri que va envoltar la seva vida són part del que fa interessant l'estudi de les seves restes, subratlla Muñoz.

VA MORIR OFEGAT EL 1979

Mengele va morir fa 40 anys ofegat davant les costes de São Paulo. Va arribar al Brasil amb una nova identitat al final de la segona guerra mundial. Fugia d'Europa, que buscava els càrrecs del Tercer Reich d'Adolf Hitler per jutjar-los per crims contra la humanitat. A Mengele se'l buscava pels seus experiments amb persones i per enviar-ne milers a la cambra de gas.

Notícies relacionades

L''àngel de la mort' va volar primer a l'Argentina, on va viure a Buenos Aires durant una dècada. Quan els serveis secrets israelians van detenir a la capital argentina Adolf Eichmann, ideòleg de l'Holocaust, Mengele va fugir al Paraguai i el 1960 es va instal·lar a São Paulo, ajudat pel matrimoni alemany Wolfram i Lisolette Bossert i per una família d'immigrants hongaresos. Va morir el 1979 mentre nedava en aigües de la localitat de Bertioga. Tenia 67 anys. Els Bossert el van enterrar a Embu, als afores de São Paulo sota el fals nom de Wolfgang Gerhard. Anys més tard, les autoritats alemanyes van interceptar una carta enviada pels Bossert a la família de Mengele informant-los de la seva mort i van alertar les autoritats brasileres. El cos de Mengele va ser localitzat i exhumat el 1985. Investigadors d'Alemanya, Israel, els EUA i el Brasil van confirmar que eren les seves restes.

La professora Maria Luiza Tucci Carneiro, historiadora que coordina el Laboratori d'Estudis Ètnics, de Racisme i Discriminació a la Universitat de São Paulo, espera que el que ara aprenguin els futurs forenses vagi més enllà de la medicina, la història i l'ètica.