¿Hi ha vida extraterrestre?

Els científics estudien com mandar la salutació "perfecte" a altres mons

Tras dècades d'escrutini infructuós de missatges alienígenes en el cosmos, creen que ha arribat l'hora de dir "hola" primer

2
Es llegeix en minuts

Els científics de METI (Messaging Extra Terrestrial Intelligence) s'han proposat intentar contactar amb planetes llunyans partint d'una regla bàsica d'educació: dir "hola" primer. El projecte d'aquesta nova organització, amb seu a San Francisco (Califòrnia), pretén convidar a la conversa enviant senyals de ràdio o làser a Pròxima b, l'exoplaneta potencialment habitable que envolta a Pròxima Centauri, l'estrella més pròxima al Sol, i després a destins més llunyans, que es trobin a centenars o milers d'anys llum de distància.

La novetat del projecte radica en el fet que aquest seria el primer esforç per enviar missatges potents, repetits i deliberats a l'espai, apuntant a les mateixes estrelles durant mesos o anys. Una gran part de la missió se centrarà a esbrinar com elaborar la salutació perfecta.

MISSATGES SENSE ÈXIT

El problema és que no hi ha regulacions per enviar senyals a l'espai i els anteriors esforços portats a terme per connectar amb els extraterrestres es feien de forma dispersa. A principis dels anys 70, la nau espacial Pioneer 10 i 11 de la NASA va portar un missatge en forma de placa d'or i un registre fonogràfic, incloent-hi el punter reproductor. Frank Drake, de l'Institut d'Intel·ligència Extraterrestre de Mountain View (Califòrnia), conegut com SETI, va emetre un missatge de ràdio que podia ser acoblat en un pictograma d'imatges. També s'han enviat a l'espai aritmètica, concerts de Vivaldi i Gershwin i, fins i tot, la cançó 'Across the Universe' dels Beatles. No obstant, malgrat els intents de comunicació, el resultat ha sigut dècades d'escrutini infructuós de missatges alienígenes en el cosmos.

Ara, el SETI i la Universitat de Califòrnia a Berkeley llancen el projecte 'Breakthrough Listen' per a finals del 2018, amb el qual pretenen explorar l'espai amb l'esperança de trobar alguna firma de tecnologia alienígena. L'empresari rus Yuri Milner, que ja va participar anteriorment en altres projectes espacials, finançarà els 100 milions de dòlars que costa la iniciativa.

"APRENDRE I COMPARTIR INFORMACIÓ"

El president de METI i exdirector de Composició Interestel·lar de Missatges al SETI, Douglas Vakoch, creu que el projecte és necessari "si volem iniciar un intercanvi al llarg de moltes generacions, volem aprendre i compartir informació". També Seth Shostak, astrònom sènior del SETI, "seria feliç" de veure consolidat el projecte, ja que creu "que hi ha alguna cosa que aprendre, res a témer, i almenys la possibilitat de descobrir alguna cosa verdaderament revolucionària: tenim companyia a prop".

En la mateixa línia que els anteriors es troba també la tresorera de METI i exballarina, ara directora del Silicon Valley Ballet, Dalia Rawson: "Al reflexionar sobre com podem comunicar el que significa ésser humà per a algú que no és humà ens veiem de manera diferent: al mirar els nostres cossos, moviments i dansa a través dels ulls d'un estranger, guanyem una renovada apreciació del que significa ésser humà únicament".

VEUS CONTRÀRIES

No obstant, el projecte no està exempt de polèmica. Alguns es pregunten: si els alienígenes són hostils, ¿realment volem que sàpiguen on som? L'escriptor de ciència-ficció David Brin i el físic teòric Stephen Hawking consideren que "no hem de cridar l'atenció sobre nosaltres mateixos". Per la seva part, el físic Mark Buchanan també ha escrit a la revista 'Nature Physics' que "gairebé no tenim idea de si és probable que els extraterrestres siguin perillosos".

Notícies relacionades

Per un altre costat, alguns experts preferirien esperar a ser "més bons conversadors i, llavors, usar grups ben establerts amb consultes internacionals". És el cas, per exemple, d'Andrew Fraknoi, president del departament d'astronomia a Foothill College als Altos Hills, que considera que "els bla-bla dels nadons no sempre s'aprecien durant una conversa d'adults" i que s'ha d'"escoltar i aprendre" abans d'intentar establir una conversa. "¿Per què no provar-ho per un temps?", insisteix, encara que es mostra partidari del projecte: "Si tots els que poden enviar un missatge només decideixen rebre'ls, serà una galàxia molt tranquil·la".

El METI, que serà l'amfitrió de dos tallers a París i Saint Louis l'any que ve, ja planeja començar a recaptar el milió de dòlars necessaris anualment per al personal i construir o demanar prestat un potent transmissor en un lloc remot.