CRITIQUES PER MASCLISME

El regal d'una nina inflable al ministre d'Economia de Xile desferma l'escàndol

La indignació política i ciutadana per l'obsequi dels empresaris copa les xarxes socials

Chile’s economy minister Luis Cespedes holds up an inflatable doll during an event of the exporters’ association Asexma in Santiago, Chile, December 13, 2016. Picture taken December 13, 2016. The sign reads To stimulate the economy. REUTERS/Jorge Cadenas Lorca   FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE.     TPX IMAGES OF THE DAY

Chile’s economy minister Luis Cespedes holds up an inflatable doll during an event of the exporters’ association Asexma in Santiago, Chile, December 13, 2016. Picture taken December 13, 2016. The sign reads To stimulate the economy. REUTERS/Jorge Cadenas Lorca FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE. TPX IMAGES OF THE DAY / STRINGER (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

Els sectors polítics i socials xilens han reaccionat amb una pluja de retrets contra un dirigent empresarial que dimarts a la nit, en un sopar formal, va regalar al ministre d'Economia, Luis Felipe Céspedes, una nina inflable.

Roberto Fantuzzi, el president de l'Associació d'Exportadors de Manufactures (Asexma), va comparar les dones amb l'economia del país al comentar que totes dues han de ser "estimulades" per activar-se, enmig del sopar de cap d'any.

La indignació política i ciutadana ha tingut ressò en les xarxes socials. “La lluita pel respecte a la dona ha sigut un principi essencial en els meus dos governs. El que va passar en el sopar d'Asexma no es pot tolerar”, ha escrit a Twitter la presidenta xilena, Michelle Bachelet.

"Lamentem el regal. S'ha de promoure l'economia, però no s'ha de seguir utilitzant les dones com a objecte sexual per a acudits masclistes", opina la ministra de la Dona, Claudia Pascual.

l també l'expresident i possible candidat a la presidència del país Ricardo Lagos ha considerat el regal "una falta de respecte i ofensiu per a tots els xilens. Es va atacar la dignitat de la dona i això és inacceptable".

"De mal gust i masclisme inacceptable. Les dones som subjectes i no objectes", ha al·legat la senadora i presidenta de la Democràcia Cristiana, Carolina Goic.

La presidenta de la Federació d'Estudiants de la Universitat de Xile, Camila Rojas, també ha volgut denunciar el fet en el seu perfil.

PETICIÓ DE DISCULPES

Notícies relacionades

Els principals actors de l'incident han ofert públicament disculpes, però no han fet desaparèixer les crítiques sinó que, al contrari, han anat 'in crescendo' amb el pas de les hores. Fantuzzi ha volgut disculpar-se per l'obsequi a Twitter, si bé ha matisat que "la majoria es va trencar de riure" durant l'entrega del regal.

El receptor del regal, el ministre Céspedes, sorprès pel present ha indicat: "Demano disculpes. El que va passar no es contradiu amb el respecte per la dignitat les dones".