L'ESTIU JA ÉS AQUÍ

Solstici d'estiu amb lluna plena per primera vegada en 67 anys

El fenomen no es tornarà a produir fins al 2062

luna-grecia / Petros Giannakouris (AP)

luna-grecia
The Summer Solstice moon is shown through the haze of the so-called Fish Fire above Azusa, California, U.S. June 20, 2016.  REUTERS/Gene Blevins
PPL22 SCHÖNEFELD (ALEMANIA) 20/06/2016.- Fotografía facilitada hoy, 21 de junio de 2016, que muestra la luna llena, iluminada con un tono ligeramente rojizo, cerca de Schönefeld (Alemania) anoche. El fenómeno natural de la luna llena de junio se conococe como Luna de fresa. EFE/Ralf Hirschberger
GAZ10 - CIUDAD DE GAZA (FRANJA DE GAZA), 20/6/2016.- Vista de la luna llena desde Gaza hoy, lunes 20 de junio de 2016, en el decimo quinto dìa del mes sagrado del Ramadán en Ciudad de Gaza (Franja de Gaza). Los musulmanes de todo el mundo celebran el mes sagrado con la oración y la lectura del Corán, y se abstienen de ingerir alimentos, beber, fumar y de tener relaciones sexuales desde el amanecer hasta el anochecer. EFE/MOHAMMED SABER

/

2
Es llegeix en minuts

L'arribada de l'estiu 2016 s'ha produït aquest dimarts, 21 de juny, a les 00.34 hores i, per primera vegada en 67 anys, el solstici d'estiu ha coincidit amb una espectacular lluna plena. Ho destacat la NASA al seu compte de Twitter. El fenomen no es tornarà a repetir fins al 2062.

Aquesta lluna plena es coneix amb el nom de lluna de maduixa, no pel color, que és més aviat ambre, sinó perquè antigament aquesta lluna marcava l'inici de la collita de fruits com la maduixa al continent americà.

Aquest dimarts, 21 de juny, serà el dia de més durada de l'any, el dia amb més hores de sol. Així, a Madrid, per exemple, hi haurà 15 hores i 3 minuts de llum, a diferència del dia 22 de desembre, el dia més curt de l'any, amb només 9 hores i 17 minuts de llum.

PLANETES, ECLIPSIS I PERSEIDS

L'època estival, que durarà 93 dies, fins al 22 de setembre, ens donarà diversos fenòmens astronòmics per observar. Així, cinc planetes -Urà, Mart, Júpiter, Saturn i Venus-, dos eclipsis -de Lluna i de Sol- i els Perseids realçaran el cel d'estiu. 

Durant el solstici d'estiu, el cel matutí estarà dominat pel planeta Urà, mentre que en el de tarda seran visibles Mart, Júpiter, Saturn i, des de mitjans del mes de juliol, també Venus, segons els càlculs de l'Observatori Astronòmic Nacional (OAN).

Pel que fa als eclipsis, el dia 1 de setembre un eclipsi anular de Sol serà visible des de l'oceà Atlàntic, l'Àfrica i l'oceà Índic, i el 16 de setembre un eclipsi penumbràtic de Lluna es podrà observar des de l'oceà Pacífic, Austràlia, l'Àfrica i Europa. Aquest últim, de difícil observació al ser penumbràtic, es veurà a Espanya i tindrà el seu moment àlgid a les 20.52, hora oficial peninsular.

Notícies relacionades

La pluja d'estrelles dels Perseids es produirà cap al 12 d'agost i la seva observació es veurà una mica dificultada, sobretot a la primera part de la nit, ja que la Lluna estarà en fase posterior al quart creixent. Per la seva banda, els Aquàrids es podran observar a partir del 30 de juliol.

LES ESTRELLES MÉS BRILLANTS

Pel que fa a les constel·lacions, durant l'estació estiuenca i al voltant de l'estrella polar, s'observaran Cassiopea, Cefeu, el Cigne, el Dragó i les dues Osses; d'est a sud i a oest es reconeixeran Pegàs, l'Àguila, la Corona Boreal i la Cabellera de Berenice. Les estrelles més brillants visibles en aquesta època l'any són les que constitueixen el 'triangle de l'estiu': Altair (a l'Àguila), Deneb (al Cigne) i Vega (a la Lira).