TOTS ELS CASOS, ALS EUA

La mort d'un tercer nen aixafat per una còmoda d'Ikea dispara les alarmes

El gegant suec torna a emetre l'advertència de seguretat que la calaixera Malm s'ha d'ancorar a la paret

20152 besr01a malm ph121214

20152 besr01a malm ph121214

2
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després que un tercer nen hagi mort en els últims dos anys aixafat pels calaixos d'una còmoda d'Ikea, el gegant suec ha tornat a emetre l'advertència de seguretat mundial sobre l'ancoratge a la paret d'aquest tipus de mobles. El mes de febrer passat Ted McGee, un nen de 22 mesos de Minnesota va morir quan els calaixos de l'aparador Malm, en aquest cas el de sis calaixos, li van caure a sobre. L'accident va passar a la seva pròpia habitació, mentre els seus pares es pensaven que el nen feia la migdiada: no van sentir cap soroll i la criatura tampoc va cridar.

Aquest no és el primer cas mortal amb aquest moble. De fet, el juliol passat Ikea i la Comissió de Seguretat de Productes de Consum als EUA van reconèixer públicament que aquests aparadors de la companyia poden arribar a ser "potencialment perillosos i inestables si no es fixen a la paret". Llavors, van reconèixer que dos nens de menys de dos anys havien mort des del 2014 al bolcar les tauletes Malm. A més, Ikea va anunciar llavors que enviaria kits d'ancoratge -300.000 unitats- per a qualsevol client que en demanés.

El cas està sota investigació de les autoritats federals.

CAMPANYA 'SECURE IT!'

Ara fa un any es va llançar el programa de seguretat 'Secure it! Creating safer homes together' dirigit als clients de 27 milions de calaixeres venudes pel fabricant, entre elles set de la col·lecció Malm, una de les línies més populars d'Ikea, uns preus que oscil·len entre 40 i 100 euros. 

Segons han explicat els advocats dels pares de Ted McGee, ells no coneixien la campanya de seguretat d'Ikea. Jeremy i Janet McGee van comprar l'aparador el 2012, abans del naixement del seu fill. Tenien fills de matrimonis anteriors, i Ted era el seu primer fill junts. Els pares preparen ara una demanda contra el fabricant i distribuïdor de mobles. Al seu cas, sumen els de Curren Collas, el nen de West Chester (Pennsylvania), que va morir el febrer del 2014 (la seva mare el va trobar atrapat entre la còmoda de sis calaixos i la carcassa del llit), i el de Camden Ellis, de 2 anys, de Snohomish, Washington. Va morir quatre mesos després al caure-li una còmoda Malm de tres calaixos. Això va ser just quan havia passat del bressol al llit.

DEMANDA DELS ADVOCATS DE LA FAMÍLIA

Notícies relacionades

Els advocats de la família McGee han posat en marxa una pàgina web (www.furniture-tip-over-accidents.com) per intentar reunir més casos d'altres consumidors, detalla 'The Philadelphia Inquirer'. Esperen que Ikea també retiri aquestes còmodes i siguin substituïdes per altres de més estables. Creuen que el programa de seguretat de la marca és insuficient per evitar més casos dramàtics com els d'aquests nadons.

Després de conèixer-se la notícia de la tercera mort d'un nen al quedar atrapat sota un moble del fabricant suec, Ikea ha reaccionat de seguida: "Ikea s'ha informat que el producte no es va subjectar a la paret, que és una part integral de les instruccions de muntatge", ha dit en un comunicat. "Volem fer èmfasi que la millor manera de prevenir que les calaixeres es bolquin és unir els productes a la paret amb les eines incloses per les instruccions de muntatge". La companyia, a més, té previst ampliar la seva campanya informativa de seguretat, "per garantir que aquest important missatge arribi a més gent" i no hi torni a haver més morts.

Temes:

Ikea