ESPÈCIE TROBADA ALS EUA

El monstre Tully, l'últim misteri resolt per la ciència

Es tracta d'una classe de llamprea de més de 300 milions d'anys

33198788 60

33198788 60 / Sean McMahon (AP)

1
Es llegeix en minuts

Des de fa més de mig segle, els científics s'han preguntat sobre la naturalesa d'una extravagant criatura marina coneguda com el monstre de Tully que va viure fa uns 307 milions d'anys en un estuari costaner del que avui és el nord-est d'Illinois (EUA). Aquest dimecres, els investigadors han anunciat que finalment el misteri s'ha resolt.

Després d'analitzar nombrosos fòssils de la criatura, anomenada 'Tullimonstrum gregarium', s'ha determinat que no era un cuc segmentat o un llimac que nedava lliurement, com s'havia plantejat, sinó més aviat un tipus de peix sense mandíbula com les llamprees.

"Situaria el monstre Tully gairebé a la part superior de l'escala de raresa", ha dit la paleontòloga Victoria McCoy, de la Universitat de Leicester, que ha fet l'estudi juntament amb científics de la Universitat de Yale, a la Gran Bretanya.

EL SEU RETRAT

El cos de l'animal tenia forma de torpede, era articulat, amb morro de trompa i cos acabat en una estructura en forma de grapa tatxonada amb dues files de dents còniques. Els seus ulls quedaven fixats als extrems d'una espècie de barra llarga estesa cap als costats del cap rígid. Aproximadament de 35 centímetres de llarg, tenia una aleta de cua vertical i una llarga i estreta aleta dorsal.

Una reavaluació sofisticada dels fòssils va determinar que era un vertebrat, amb ganyes i una espina reforçada que funcionava com una medul·la espinal rudimentària. Aquesta part del peix havia sigut identificada com l'intestí.

FEINA DETECTIVESCA

"Sempre m'ha agradat la feina de detectiu de la paleontologia", ha asseverat el científic James Lamsdell, del Museu Americà d'Història Natural de Nova York. "El nostra estudi de les mostres ha provat que es tracta d'una rara llamprea, un vertebrat semblant a l'anguila que viu en rius i mars en l'actualitat".

'Tullimonstrum' va compartir el medi marí poc profund amb peixos, incloent-hi taurons, així com amb les meduses, gambetes, crancs de ferradura i amfibis.

"No sabem què menjava o si es tractava d'un depredador o carronyer", ha explicat McCoy.

Notícies relacionades

Se li va posar el nom de monstre Tully en honor a un aficionat als fòssils, el caçador Francis Tully, que va trobar aquests fòssils en uns pous d'extracció de carbó a Illinois, el 1958, i els va portar als experts al Museu Field de Chicago.

La investigació d'aquest misteri resolt s'ha publicat a la revista 'Nature'.