Diplomàtic amb Iniciativa

Ernest Urtasun, proclamat candidat en les primàries d'ICV als comicis europeus

Ernest Urtasun.

Ernest Urtasun.

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

L'economista i diplomàtic Ernest Urtasun (31 anys) va ser proclamat ahir candidat d'ICV a les eleccions europees, a l'imposar-se en un procés de primàries a l'altra candidatura, la de l'exconseller de Medi Ambient i Habitatge Salvador Milà, amb el 64,4% dels 1.710 vots emesos. El consell nacional de la força ecosocialista, en una reunió extraordinària, va realitzar l'escrutini i, a més a més, va treure pit de «l'exercici de democràcia interna» que ICV ha portat a terme sense desgast i en què ha participat un 27,4% dels simpatitzants amb dret a vot.

En les seves primeres declaracions després de la proclamació, el qui serà el successor de Raül Romeva va deixar ben clar que la seva prioritat és formalitzar una candidatura unitària contra els partits que apliquen «les mateixes polítiques de la troica», en al·lusió a CiU. És a dir, per si en quedava cap dubte, cap intenció d'aliar-se amb les altres forces que estan a favor de la consulta d'autodeterminació a Catalunya. Urtasun, en aquesta línia, va sentenciar: «Les polítiques d'austeritat que estan fent molt mal a Europa es diuen Merkel a Alemanya, a Espanya Rajoy i a Catalunya CiU».

Això sí, Urtasun va manifestar a més que ICV serà la veu a favor del dret a decidir i no acceptarà «cap lliçó de ningú», perquè és la formació que més ha treballat a l'exterior perquè Catalunya pugui celebrar un referèndum.

Tant ha treballat, això no ho va dir, que fins i tot el seu eurodiputat és obertament independentista i manté unes excel·lents relacions amb Oriol Junqueras.

Notícies relacionades

Urtasun va reconèixer que serà «extremadament complicat» substituir precisament Romeva, del qual va ser assessor, i que deixa el parlament europeu després de dues legislatures.

El flamant candidat parla cinc idiomes i, com a diplomàtic, ha exercit diverses responsabilitats al Ministeri d'Afers Estrangers i altres destins.