L'EUROCOPA 2016

Éder: "Cristiano em va dir que marcaria, em va donar tota la seva força i energia"

El davanter del Lilla nascut a Guineu Bissau, es converteix en l'heroi de Portugal amb el seu primer gol en partit oficial amb la selecció

 

  / REUTERS / KAI PFAFFENBACH

2
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Eren més de les dues de la matinada quan la selecció portuguesa va abandonar l'estadi de Saint-Denis camí de l'autocar. Per la zona mixta van desfilar els jugadors fent el trenet i cantant: "¡És igual, és igual, si hem jugat bé o malament, la Copa ja vola a Portugal!".

Entre ells hi havia Cristiano Ronaldo, saltant gairebé a peu coix, totalment eufòric. Però ell no va ser l'heroi del partit. Ni Pepe, nomenat MVP de la final. La glòria va recaure en algú més humil, més desconegutÉderzito Antonio Macedo Lopes, 'Éder', el davanter del Lilla que va conduir Portugal al seu primer títol'Éder'Portugal  gràcies al seu meravellós tret en el minut 109 de la pròrroga.

En una selecció amb molt menys nom que la d'altres generacions (per exemple a la final del 2004 hi havia FigoDeco o el mateix Cristiano), va emergir el gran Éder per assenyalar el camí de la glòria. Com el mític Eusebio, originari de Moçambic, els primers passos del nou heroi portuguès se situen també a l'Àfrica.

"PER AL POBLE PORTUGUÈS"

Nascut a Guinea Bissau el 1987, l'ariet, d'1,88 metres i 81 quilos, va silenciar l'estadi de Saint-Denis amb el seu fantàstic xut amb la dreta, el seu primer gol en un partit oficial en 29 internacionalitats. Els tres anteriors en què havia marcat eren amistosos.

Com el mític  Eusebio, originari de Moçambic, el nou heroi lusità es va criar també a l'Àfrica

"Cristiano em va dir que marcaria, em va passar la seva força energia. El poble portuguès es mereix això, hem treballat molt durant tot el torneig", va dir Éder.

El punta no jugava des de la primera fase, però Fernando Santos va apostar per ell per buscar el triomf. El veterà tècnic va ser més valent que Deschamps, i un actor secundari com Éder tindrà per sempre un capítol reservat en els llibres d'història de la selecció portuguesa.

DEL SWANSEA AL LILLA

Per més dolor dels francesos, Éder juga en el campionat de França, ja que va fitxar pel Lilla en l'últim mercat d'hivern, procedent del Swansea, amb el qual només havia marcat sis gols. Després d'uns mesos cedit, va firmar contracte amb el club francès fins al 2020.

Amb l'Sporting de Braga va arribar a marcar 13 gols a la Lliga, el seu millor registre. Allà va arribar procedent de l'Académica de Coïmbra, la ciutat a on va emigrar des de Guinea. Va disputar tres partits en el Mundial del Brasil, en què no va marcar, igual que en tota la fase de classificació per a l'Eurocopa.

EL CHARISTEAS LUS

Notícies relacionades

Malgrat la seva sequera, Santos va mantenir la fe en ell. Era el recurs ideal per a la pròrroga davant França. Éder li va tornar la confiança amb el seu primer gol en partit oficial. No hauria pogut triar un escenari millor.

El davanter d'arrels africanes va emular Charisteas, el jugador grec que va catapultar els hel·lens cap al títol el 2004. A l'Olimp del futbol també hi ha espai per als herois més anònims.