L'EUROCOPA DEL 2016

Alemanya-Itàlia, el clàssic de tota la vida

Les dues potències reviuran aquest dissabte un duel en què mai s'ha imposat la campiona del món en partit oficial

rpaniagua34528614 italy s players attend a training session at italy s trainin160701191518

rpaniagua34528614 italy s players attend a training session at italy s trainin160701191518 / VINCENZO PINTO

3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Gary Lineker, l'exjugador del Barça que tan de moda segueix per la seva activitat a les xarxes socials, explicava que el futbol és un esport que van inventar els anglesos, que juguen onze contra onze i en què sempre guanya Alemanya. La sentència sol complir-se en la majoria de casos. Fins i tot el Brasil, l'única selecció amb millor palmarès que els germànics, va rebre set gols fa dos anys en la semifinal del seu Mundial.

"No tenim cap trauma amb Itàlia. Som Alemanya, el passat és el passat" (Joachim Löw)

Però existeix una excepció que confirma la regla: Itàlia. Les dues seleccions s'han enfrontat vuit vegades en partit oficial i no ha guanyat mai Alemanya (quatre victòries i quatre empats). Aquest dissabte tindrà una nova oportunitat per acabar amb una maledicció històrica.

Les dues seleccions  sumen 12 grans entre Mundials i Eurocopes. La 'azzurra' no aconsegueix el titulo continental des de 1968

A Bordeus es donaran cita les dues grans seleccions europees de sempre, un clàssic total amb l'aroma de les grans nits. En una Eurocopa de 24 seleccions, amb partits insuportables i poc futbol, sempre va bé una cita així, encara que sigui potser massa aviat. Entre Itàlia i Alemanya sumen 12 grans títols. Totes dues són tetracampiones del món, però fa massa temps que no regnen a Europa.

El conjunt teutó té tres títols continentals, l'últim fa dues dècades. Se li va escapar la final del 2008 davant Espanya i ara persegueix el doblet després d'haver-se coronat a Maracaná. La travessia de l'‘azzurra’ encara és més gran. Va guanyar la seva única Eurocopa el 1968 i va deixar escapar els títols del 2000 i el 2012, l'últim també davant ‘la Roja’.

GROSSO, DEL PIERO, BALOTELLI...

"No tenim cap trauma amb Itàlia. Som Alemanya, el passat és el passat", va proclamar Joachim Löw, l'excel·lent entrenador germànic, que fa una dècada que ocupa el càrrec. Va viure com a ajudant de Jürgen Klinsmann la derrota en les semifinals del Mundial del 2006 a Dortmund, un bellíssim partit que es va decidir en la pròrroga amb els gols de Grosso Del Piero en dos minuts èpics.

Fa quatre anys, va repetir decepció en la mateixa ronda de l'Eurocopa, amb doblet de Balotelli. "Em va saber moltíssim greu, però va ser una bona lliçó", va dir Löw, que recorda les paraules que del seu rival el 2012, Cesare Prandelli. "No hi ha cap equip invencible, amb treball tot pot passar". Aquesta consigna intentarà aplicar aquest dissabte Alemanya per acabar amb una maledicció que ja fa massa temps que dura.

La història d'aquest clàssic va començar el 1962, amb un empat insuls en la fase de grups el Mundial del 1962, unes taules que es repetirien tres vegades més en el tram inicial dels tornejos. El primer cop arribaria el 1970, en el xoc que va passar a la història com "el partit del segle".

L'ESPATLLA DE BECKENBAUER

La semifinal del Mundial disputada a l'estadi Azteca de Ciutat de Mèxic va ser extraordinària, un drama en tota regla que es va tancar amb el triomf de l''azzurra' a la pròrroga (4-3) mentre Beckenbauer agonitzava al camp amb una espatlla destrossada.

"Un Itàlia-Alemanya és un partit únic. Història del futbol. Aquest duelo serà duríssim, com sempre. I, com sempre, guanyarem" (Sandro Mazzola)

"Passen els anys i allò segueix sent inoblidable. Un Itàlia-Alemanya és un partit únic, història del futbol", explica Sandro Mazzola, el mític exdavanter de l'Inter, que va viure aquella gesta de l''azzurra'. "Allà va començar tot. L'esperit d'aquests dos equips és únic. Encara recordo Beckenbauer jugant amb el braç embenat". Mazzola segueix apostant per Itàlia. "Serà duríssim, com sempre. I, com sempre, guanyarem".

Dotze anys després arribaria el triomf de la Itàlia de ZoffRossi Tardelli davant la Alemanya de RummeniggeBreitner Schumacher (3-1) en el Mundial d'Espanya, amb els salts del president Sandro Pertini a la llotja del Bernabéu.

MENTALITAT GUANYADORA

Notícies relacionades

Aquesta mentalitat de ferro segueix viva a la Itàlia d'Antonio Conte, la clàssica selecció que s'embala a mesura que supera obstacles. El tècnic intentarà repetir la gran imatge desplegada davant Espanya per batre Neuer, que encara no ha encaixat ni un gol.

Les baixes de De Rossi (té molt difícil arribar al partit) i Motta, compliquen la vida al seleccionador en la posició del migcentre, mentre Alemanya alinearà l'onze que es va exhibir davant Eslovàquia. L'últim duel entre totes dues es va produir el 30 de març a Munic. Alemanya va golejar Itàlia (4-1), però allò era un amistós. El de debò ve aquest dissabte.