L'EUROCOPA 2016

Kuba, l'astre polonès que va veure com el seu pare assassinava la seva mare als 11 anys

Blaszczykowski, autor de dos gols en aquesta Eurocopa, va viure una tragèdia en la infància

rpaniagua34450273 poland s jakub blaszczykowski  right  celebrates after scori160629194143

rpaniagua34450273 poland s jakub blaszczykowski right celebrates after scori160629194143 / Laurent Cipriani

2
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Hi ha imatges que sempre queden a la retina, records inesborrables que marquen una vida irremeiablement. Jakub Blaszczykowski (Czestochowa, 30 anys), l’estrella de la selecció polonesa juntament amb Robert Lewandowski, també té el seu trauma particular.

Als 11 anys, el petit Kuba –diminutiu polonès de Jakub– va viure una escena esglaiadora al menjador de casa. El seu pare, Zygmunt, estava fora de si i va liquidar una discussió amb la seva mare, Anna, assassinant-la a punyalades. El nen va sostenir en braços la seva moribunda mare i va prometre rendir-li homenatge tota la vida. Zygmunt va ser condemnat a 15 anys de presó. Kuba se’n va anar a viure amb la seva àvia juntament amb el seu germà gran i mai va voler saber res més del seu pare, posat en llibertat després de complir la condemna. L’últim contacte amb el seu progenitor va ser el 2012, quan el van avisar que havia mort i va anar al funeral.

«Sé que aquest record m’acompanyarà la resta de la vida. Donaria el que fos perquè la meva mare estigués viva. Va ser terrible, com si una roca m’hagués caigut sobre el cap i una setmana després em despertés i hagués de començar de zero com si res hagués passat», va rememorar el jugador.

Dedicatòria al cel

El seu oncle Jerzy Brezczec, excapità de la selecció polonesa, el va acostar a la pilota i Kuba va trobar en el futbol la seva vàlvula d’escapament. En aquesta Eurocopa ja s’ha repetit dues vegades el mateix moment: Blaszczykowski, de genolls sobre la gespa, mirant al cel i apuntat amb els dits cap amunt. 

Notícies relacionades

Allà es troba la seva mare, a qui dedica tots els seus gols. L’exjugador del Dortmund, ara al Fiorentina, és molt estimat al seu país pel seu caràcter i qualitat. El 2012, a l’Eurocopa disputada precisament a Polònia, va ser el capità de la seva selecció i els carrers estaven plens de pòsters amb la seva imatge, a l’altura de Lewandowski.

Els seus primers passos de renom els va fer al Wisla, però el seu gran salt va arribar quan el va fitxar el Dortmund (2007-2015) per tres milions d’euros. Va destacar a la banda dreta amb Jürgen Klopp al capdavant de l’equip i l’any passat va marxar a Florència. A l’Eurocopa està brillant amb la seva selecció, però al seu cap sempre hi tindrà un trauma. «Mai entendré què va passar aquell dia, sempre em preguntaré ‘¿per què?’ Fins al final de la meva vida», conclou.