L'EUROCOPA DEL 2016

La vergonya dels 'hooligans' continua

Anglesos, gal·lesos, russos i eslovacs s'embranquen a les ciutats de Lilla i Lens abans del derbi britànic d'aquest dijous, considerat d'alt risc

rpaniagua34300489 england supporters sing and gesture to french poli160615223520

rpaniagua34300489 england supporters sing and gesture to french poli160615223520 / Darko Bandic

3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

La vergonya continua a l’Eurocopa de França. Lluny d’aturar-se els incidents després de l’escàndol viscut a Marsella entre anglesos i russos, la batalla s’ha prolongat del sud al nord. A Lilla es van viure ahir una altra vegada episodis que van obligar a intervenir la policia amb duresa. L’alerta es mantindrà avui en el nivell màxim, ja que a Lens, a 30 quilòmetres de Lilla, tindrà lloc l’intens derbi entre Anglaterra i Gal·les. La batalla del Regne Unit, que compta amb quatre seleccions en el campionat. Només hi falta Escòcia.

No té pinta de ser un partit plàcid el que disputaran aquesta tarda anglesos i gal·lesos. De fet, la llei seca estava planificada per a aquest duel des del 24 de maig. Després, amb l’escàndol viscut a Marsella, es va ampliar la mesura. La prohibició serà efectiva durant 24 hores des d’aquest dijous a partir de les sis del matí. 

40.000 SEGUIDORS, 4.000 AGENTS

La prefectura de Policia de Nord-Pas de Calais va anunciar ahir a la nit que 16 seguidors van ser detinguts a Lilla, i que cinc van ser arrestats per embriaguesa en un tren procedent de Londres. Entre els detinguts, hi ha sis russos implicats en els aldarulls de Marsella. Segons l’informe, la policia també es va veure obligada a intervenir per dispersar uns 300 seguidors britànics al centre de la ciutat per evitar altercats amb un grup de russos. Les forces de l’ordre van mobilitzar 3.900 agents, el mateix desplegament que es desenvoluparà avui a Lens, una ciutat de 36.000 habitants on s’esperen més 40.000 hooligans britànics.  

La UEFA no va ser gaire intel·ligent en la distribució dels partits. Primer va enviar els russos i els anglesos a Marsella, la ciutat més difícil en temes de violència. Van estar barrejats i van fer el que els va donar la gana. La segona jornada tampoc ajudava a calmar els ànims. Les dues aficions van recórrer mil quilòmetres per tornar a veure les seves seleccions. 

RETROBAMENT PREVISIBLE

Els russos van jugar ahir a Lilla, on van dormir molts anglesos. Era evident que la cosa s’embolicaria. Es van citar per les xarxes socials i era qüestió de temps que esclatés. Els anglesos van copar les cerveseries de Lilla, una ciutat de 227.000 habitants, mentre els russos jugaven contra Eslovàquia. Els esperaven. La derrota russa tampoc va ser un bon ingredient en un còctel que es va anar agitant a poc a poc durant la tarda. 

Els anglesos, agermanats amb els eslovacs que es van trobar pel camí, només buscaven russos. La policia va actuar amb gasos lacrimògens, porres i bombes de fum. Els britànics també es van mofar a Lilla d’uns nens captaires llançant-los monedes en un gest semblant al que van protagonitzar els seguidors del PSV a Madrid amb unes dones romaneses. L’escena, gravada per un periodista rus, va tenir una gran repercussió en les xarxes socials. 

POSSIBLE EXPULSIÓ

Notícies relacionades

Els incidents al centre de Lilla podrien tenir conseqüències importants, sobretot per a Rússia, que ja va ser advertida de la possible suspensió. A l’estadi Pierre-Mauray no s’hi van registrar problemes greus, excepte les bengales. Per aquí es va salvar Rússia. No sembla que el comitè de control i disciplina prengui mesures. Els incidents als carrers, amb diversos ferits anglesos, corresponen al comitè executiu, que analitzarà els informes policials.

La policia va detenir  aquest dimecres 16 seguidors, entre ells sis russos implicats en els aldarulls de Marsella

El desplegament policial, amb 1.800 agents patrullant pel centre històric de Lilla, no va evitar uns incidents iniciats la matinada anterior. El precedent de Marsella, on hi va haver 35 ferits, un d’ells molt greu, no s’oblida. La nit es preveia moguda i l’alarma seguirà amb el derbi britànic d’avui.   

Gal·les no guanya Anglaterra des del 1984

Els precedents alimenten l'orgull dels 'pross', que han sumat 68 victòries en 103 partits contra els seus veïns, per 21 empats i 14 derrotes. A més, l'última patacada contra Gal·les data del 1984, una ratxa de 32 anys que esperen allargar aquest dijous. L'equip de Bale asseguraria la seva presència en els vuitens amb un empat, resultat que provocaria un cataclisme en bloc de Rooney.