Experiències

«El patinet és una gran solució però s’ha de tenir formació viària»

Mireia Remartínez, usuària des de fa anys de patinet elèctric, comparteix la seva experiència i reflexions sobre aquest vehicle i la mobilitat urbana

«El patinet és una gran solució però s’ha de tenir formació viària»

JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Xavier Pérez
Xavier Pérez

Cap de redacció Motor

Especialista en Periodista de motor centrat en el sector de l'automòbil i la motocicleta, així com en totes les árees d'economía relacionades amb la industria de l'automoció, la movilitat sostenible i l'electrifcació.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa tres anys que Mireia Remartínez fa servir un patinet elèctric i es confessa una enamorada de les prestacions de mobilitat que suposa aquest tipus de vehicle. Per necessitats de feina se’n va comprar un i considera que és una de les millors solucions per moure’s per la ciutat. Ecològic, ràpid i segur. Bé, segons com s’utilitzi.

¿Com vas arribar al patinet?

M’hauria agradat portar una moto, però em feia una mica de por haver de circular entre tants cotxes i furgonetes. Un dia estava davant la porta de la feina i vaig començar a veure passar patinets, cada vegada de forma més assídua. I vaig pensar, això és el futur i a més van pel carril bici. Em va generar molta seguretat. Me’n vaig comprar un. I fins avui. Fa gairebé tres anys que vaig amb un patinet elèctric i la veritat és que estic molt contenta amb l’experiència. Des que el vaig comprar he de dir que ha complert amb escreix les meves expectatives d’ús

¿Quins trajectes fas?

El meu trajecte diari és des del Clot fins al passeig de Sant Joan. Uns sis quilòmetres cada dia, cosa que són uns 35 o 40 a la setmana. La veritat és que trobo que és un sistema molt còmode de desplaçament. De vegades també l’utilitzo per anar al centre si he quedat amb alguna amiga o així.

¿Va ser una inversió cara?

Mai ho vaig pensar. És baratíssim si contemplem tot el que et pot oferir. En 10 mesos el tens amortitzat si sols utilitzar diàriament el transport públic, ja sigui el metro o l’autobús. És econòmic, sostenible, ràpid..

... i ¿segur?

Bé, diguem que l’ús fa que et notis més segur cada dia, tot i que s’han de prendre moltes precaucions. Mai has d’oblidar on ets i ser conscient que estàs portant un patinet, i que el xassís, la carrosseria, ets tu. I que a 25 quilòmetres per hora en una caiguda és molt fàcil que et trenquis alguna cosa. El casc, els guants i una jaqueta de màniga llarga, que tapi els braços, són primordials per mi. Sempre penso que si acabes anant a terra puguis posar les mans i no et facis gaire mal. D’aquí això dels guants.

¿T’ha sorprès alguna cosa?

L’ús del patinet no és cap joc. He vist gent de tota mena fent coses realment perilloses. Crec que cal tenir el cap a lloc i ser respectuós. De vegades arribes a pensar que alguns estan molt bojos. Però és una cosa en general, perquè també trobes gent amb moto i cotxe que circula molt malament. I últimament es veu més gent conduint malament amb patinet elèctric i bicicleta perquè cada dia n’hi ha més. La sort és que Barcelona té una bona xarxa de carrils bici i en aquest aspecte et pots sentir més segur... però cal utilitzar-lo, perquè també veus molta gent per la vorera, saltant-se els semàfors. Això és molt perillós.

¿Ara el canviaries per una altra cosa?

No. Està clar que tot depèn de les distàncies que facis, però per moure’s en un entorn urbà crec que és una molt bona solució. Prefereixo el patinet al transport públic i més ara amb tot el que ha passat amb la pandèmia. També m’agrada del patinet que he pogut anar a tots els llocs, desplaçar-me i entrar a consultes mèdiques, restaurants. No he tingut cap problema. El guardes a qualsevol lloc.

¿Pot conviure amb altres mitjans de transport urbà?

Sí, però caldria promoure una cultura urbana molt més cívica. Parlo per tothom. De la mateixa manera que em queixo dels patinets i les bicis que van per la vorera, també ho faig de les motos que circulen pel carril bici o els cotxes que hi aparquen. Cadascú té el seu espai, i hi ha espai per a tothom però el respecte és essencial.

¿Veuries bé una formació viària?

La clau és que les persones que circulen amb un vehicle, sigui el que sigui, han de tenir un coneixement viari. Un patinet el pot portar qualsevol persona, amb carnet o no, i per això crec que fa falta tenir una certa formació en aquest sentit. Penso que no estaria malament que hi hagués una mena de llicència o carnet per poder utilitzar qualsevol sistema de mobilitat urbana. Si no es té carnet de conduir, és clar.

Notícies relacionades

¿Recomanes comprar-ne un?

És clar que recomanaria que la gent es comprés un patinet elèctric. Segur. A més, també m’he divertit molt amb el patinet, sense fer res estrany. Si el condueixes amb cap és divertit. Cal saber que has de circular per la dreta i avisar amb el timbre si vols passar, són normes bàsiques.

Temes:

Etric