Handbol

Mundial d’handbol: Espanya s’estavella contra el mur danès i lluitarà pel bronze (23-26)

• L’equip de Jordi Ribera planta batalla fins a l’últim moment, però acaba cedint davant el porter Landin i una defensa implacable del campió de les dues últimes edicions

IHF Men’s Handball World Championship

IHF Men’s Handball World Championship / Liselotte Sabroe / Efe

4
José Carlos Sorribes

La tasca era titànica i bé que ho van intentar fins a l’últim moment. Espanya va caure contra Dinamarca (23-26) en la semifinal del Mundial d’handbol i es veurà obligada a lluitar diumenge pel bronze. Va ser una derrota a Gdansk (Polònia) amb tot l’honor perquè la victòria va semblar molt lluny en la primera part, però no així en la segona quan els Hispans van treure tot el caràcter per intimidar el seu rival.

El final va ser concloent. Els danesos, joiosos, van anar contra el porter Niklas Landin, l’artífex sens dubte de la seva classificació. Va aixecar un mur per als atacants espanyols i el va certificar a l’aturar en l’últim minut un penal a Ferran Solé amb 23-25 al marcador. A l’altre bàndol, els espanyols es van quedar capbaixos, probablement per la sensació que se’ls havia escapat l’oportunitat de disputar una nova final.

Dinamarca va ser un rival poderós, cert, com respon a la seva etiqueta de campió dels dos últims Mundials. Sempre va manar en el marcador, un empat (2-2) va resultar el millor marcador per a Espanya, però va comptar amb el desencert del seu rival en la primera part. Va sortir el set de Jordi Ribera a jugar engarrotat, com si acusés el cansament de la descomunal victòria contra Noruega en el partit de quarts. El tècnic no va posar de sortida els germans Dujshebaev i l’equip va mostrar una preocupant ofuscació ofensiva, amb llançaments precipitats i massa tous, contra una defensa que mai va donar un metre i un porter de l’enorme talla de Landin. Parada rere parada, va anar minant la confiança dels Hispans.

El 10-15 del descans convertia l’accés a la final d’Estocolm en una gesta del calibre de l’aconseguida davant Noruega. I més davant un rival tan experimentat i tan talentós com Dinamarca. No per això van deixar d’intentar-ho els homes de Ribera. La imatge de la segona part va ser molt diferent amb una activitat més gran en atac i una defensa amb Odriozola avançat que va resultar molt més efectiva. Gonzalo Pérez de Vargas, mentrestant, va anar a la seva. El porter del Barça va tornar a jugar un altre enorme partit i fins i tot va marcar un gol de porteria a porteria quan Dinamarca havia tret Landin del camp per atacar amb sis per una expulsió.

El que semblava impossible va deixar de ser-ho quan Espanya es va situar a un sol gol (20-21), després d’un gol d’Abel Serdio. El segon miracle del Mundial, després del de Noruega, ja no semblava tan lluny. Quedaven 11 minuts i flotava la sensació que la totpoderosa Dinamarca també tenia dubtes. No així la seva defensa que va continuar martellejant els jugadors espanyols. La conseqüència va ser que els Hispans van estar gairebé vuit minuts sense marcar, fins que ho va fer Joan Cañellas, i els nòrdics van entrar en els últims cinc minuts amb un 20-25 que semblava definitiu. Però no. Espanya encara va tornar a una última càrrega, gràcies a l’immens Pérez de Vargas, fins a aquest penal final que li va parar Landin a Ferran Solé.

«Per guanyar aquest tipus de rivals no ens podem permetre aquestes fallades». La frase del porter espanyol va ser un perfecte reflex del partit. Espanya, malgrat la seva fogosa reacció després del descans, va nedar sempre contracorrent i amb el llast d’aquesta primera part en la qual se li van apagar els llums.

Espanya, 23 - Dinamarca, 26

Espanya: Pérez de Vargas (1); Solé (4, 3 p), Maqueda, Gedeón Guardiola, Peciña, Cañellas (2) i Ángel Fernández (3) –equip inicial– Corrales (p. s.), Alex Dujshebaev (5), Figueras (1), Serdio (3), Casado, Valera (1), Sánchez-Migallón (1), Dani Dujshebaev (1) i Odriozola (1)

Dinamarca: Niklas Landin; Kirkelokke (1), Gidsel (3), Mikkel Hansen (4, 2 p), Pytlick (6), Magnus Landin (2) i Saugstrup (5) –equip inicial– Moller (p. s.), Jakobsen (3), Lauge, Mollgaard, Mensah, Jorgensen (1), Johan Hansen, Holm i Hald (1)

Marcador cada cinc minuts: 3-3, 4-7, 5-9, 7-10, 10-12 i 10-15 (Descans) 13-17, 15-20, 17-20, 20-21, 20-23 i 23-26 (Final)

Àrbitres: Schulze i Tonnies (A LE). Van excloure per dos minuts Maqueda (2) i Odriozola per Espanya; i Saugstrup, Magnus Landin i Kirkelokke per Dinamarca.