INDÚSTRIA DE L’ESPORT

El «clàssic» de les palanques

Una dada preocupant: al negoci ordinari del Barcelona li falten més de 300 milions per absorbir tota la despesa. I encara falta mesurar l’impacte de jugar a Montjuïc.

El «clàssic» de les palanques

JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts

El primer duel oficial entre el FC Barcelona i el Reial Madrid no serà fins a l’octubre, però aquesta setmana ja hem tingut alguns clàssics de les finances amb la informació econòmica. I la primera conclusió és que, seguint la terminologia de les palanques promocionada per Joan Laporta, el cert és que tots dos clubs han recorregut a aquest mecanisme, el de la venda d’actius, per salvar els comptes del 2021-2022. Això sí, amb diferències considerables quant a les fórmules escollides i la situació en què els deixa a mitjà i llarg termini.

La primera diferència és d’imports i negoci cedit. Florentino Pérez va optar per un mix entre els dos moviments de Joan Laporta. El president blanc s’ha assegurat 316 milions nets (en poden ser 360 milions) per cedir part dels nous negocis del Santiago Bernabéu a Legends i Sixth Street durant 20 anys.

El Barça n’ha venut més. Socios.com i Jaume Roures han pagat 100 milions cada un per un 24,5% de Barça Studios a perpetuïtat. ¿Molt o poc? La plataforma blockchain té molt assegurat el retorn, ja que a la nova societat es trasllada el negoci de NFT i això són 15 milions d’ingressos anuals aproximadament; sobre Roures, tot queda més subjecte a les noves produccions i la gestió del canal de televisió. I a aquests 200 milions s’hi sumen els 519 milions (667,5 milions comptables) que la mateixa Sixth Street ha pagat pel 25% dels drets de televisió durant 25 anys.

La junta blaugrana va admetre que, si es manté el valor dels drets, això suposarà una renúncia anual de 41 milions. Quant benefici es compartirà per Barça Studios dependrà de les unitats de negocis que controli. El mateix passa en el Reial Madrid amb el Bernabéu, una màquina de més de 100 milions l’any, de la qual no se sap quant marge de benefici es repartirà.

Notícies relacionades

Però la gran diferència és el destí dels fons. El Madrid va aprofitar els diners per evitar unes pèrdues que se’n podrien haver anat fins als 170 milions en el 2021-2022. A més, s’ha fet un matalàs de 133 milions per si una temporada hi torna a haver una dramàtica caiguda d’ingressos. Però el seu pressupost del 2022-2023 ja no depèn de les palanques.

El Barça, tanmateix, ha destinat totes les plusvàlues a netejar pèrdues del passat i evitar-ne d’addicionals tant en el 2021-2022 com en el curs actual. El que podria ser una fita (depassar els 1.000 milions de facturació dos anys seguits), en el fons comporta una dada preocupant: sense venda d’actius, al negoci ordinari li falten més de 300 milions per absorbir tota la despesa. I encara falta mesurar l’impacte de jugar a Montjuïc.

El pròxim repte de la Lliga F