FUTBOL

Les àrbitres frustren l’inici de temporada de la Lliga femenina de futbol

  • El començament de la primera competició professional de futbol femení queda ajornat. Les col·legiades són les úniques integrants no professionals i han anunciat una aturada indefinida. Dilluns explicaran els seus motius.

Les àrbitres frustren l’inici de temporada de la Lliga femenina de futbol

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts

El futbol femení havia marcat el 10 de setembre com un dia històric. Començava la primera lliga professional i hi havia moltes expectatives per a una competició que prometia canvis i que, finalment, no podrà començar en la data prevista. La Lliga Professional de Futbol Femení (LFPP) no contemplava el col·lectiu arbitral com a professional. I s’han plantat. Dilluns explicaran els motius de la seva aturada indefinida.

La denúncia de les àrbitres es va iniciar a principis de setembre amb una roda de premsa. «Si volem una lliga professional, és important que les àrbitres tinguin contracte. Som l’únic estament que no el té», van assegurar Guadalupe Porras, Yolanda Parga i Marta Huerta, en representació del col·lectiu arbitral. «Aquest petit salt de qualitat és el que fa falta per demanar exclusivitat. ¿Per 160 euros per partit, algú pot deixar una feina?», van reclamar.

Una setmana després, la seva situació continuava immòbil. I, a menys de dos dies del començament de la lliga, van anunciar en un comunicat que no dirigirien els partits sense ser professionals. «Desitgem comunicar la nostra decisió de no dirigir cap partit en les condicions actuals d’indefinició de la nostra situació laboral i econòmica», van avisar. 

Una guerra incessable

Després del comunicat del col·lectiu arbitral, la LPFF va culpar directament Rubiales: «La professionalització de l’esport femení torna a viure un nou episodi de vergonya, novament liderat pel president de la RFEF, Luis Rubiales, que torna a utilitzar la dona com a ariet per destruir el futbol femení espanyol i impedir que el futbol professional femení creixi de la manera que ho està fent», van afirmar. Segons van informar des de la competició, tots dos organismes ja estaven discutint les noves condicions econòmiques de les àrbitres, però la federació no va respondre a l’última proposta.

La RFEF destinava a l’arbitratge 3.300 euros per partit. Però 2.598 eren per als desplaçaments, manutenció i roba, cosa que deixava 300 euros a l’àrbitra, 160 a les assistents i 80 a la quarta col·legiada. La nova proposta recollia que els 3.300 euros actuals fossin destinats únicament al col·lectiu arbitral. Això suposaria passar de 300 euros a 1.650 i de 160 a 825. No contemplen, tanmateix, les condicions de la quarta àrbitra ni un contracte, que és primordial per assegurar-se un mínim de drets que ara no tenen, com cotització o baixa laboral. 

La proposta actual de la RFEF és destinar cinc milions a l’arbitratge per temporada, 21.000 euros per partit i 315.000 per equip. Però, de nou, regna la incertesa. Es desconeix quina part de la inversió va directa al col·lectiu arbitral i quina a gestionar les despeses. A més, no s’aplicarien aviat aquests cinc milions, sinó que el pressupost actual aniria augmentant-se gradualment

Davant la falta d’acord entre els dos organismes responsables, ha intervingut el CSD. «Comptaran amb tot el suport per millorar les seves condicions actuals, augmentar el seu salari i ser reconegudes professionalment. El Consell farà reunions entre les parts des de la setmana vinent per impulsar una negociació que compleixi aquests objectius», van anunciar. Tanmateix, no hi ha res clar a escasses hores de l’inici de la competició. I serà decisió de les àrbitres si confien en aquestes reunions i es presenten al partit, o no consideren que sigui suficient garantia per dirigir la primera jornada. 

La nova competició, la Lliga F, ja no la dirigeix la federació però continua sent l’encarregada de dictar les normes reguladores. I la lliga professional i la RFEF continuen havent d’arribar a acords per a diverses decisions. I no és la primera vegada que ha d’intervenir el CSD. Ja ho ha fet aquest estiu per pactar les extracomunitàries de la competició o per arribar a un acord amb el calendari. 

Els canvis de la nova lliga

Per primera vegada en la història, tots els partits de la lliga estaran televisats. DAZN va adquirir els drets audiovisuals per 35 milions i cinc temporades. Mediapro emetrà també un partit en obert cada jornada, incrementant l’acord a 7,5 milions per campanya, cosa que duplica els ingressos dels anys anteriors. Els partits, a més, es podran seguir en obert per YouTube. 

Hi ha també canvis al calendari. Una de les problemàtiques de la temporada anterior és que se solapaven la majoria dels partits. DAZN té la possibilitat de moure partits a divendres i dilluns ( a les 18.00 h o a les 20.00 h), i hi ha cinc franges per als dissabtes i diumenges

Notícies relacionades

Un altre dels canvis més importants és l’acord amb La Liga per 42 milions. Seran els encarregats de tots els patrocinis –naming, comercialització, pilotes–. Falta per pactar l’altre patrocinador de la competició, que donarà cognom a aquesta Lliga F. També hi ha un acord amb Puma, que subministrarà les pilotes, igual que passa a la primera i segona divisió masculina. De moment, no han arribat les pilotes i començaran amb els de la Lliga Santander. 

Finalment, una altra distinció significativa és que el CSD aportarà 18 milions als clubs per a infraestructures esportives, que repartiran segons les particularitats de cada equip. La temporada passada, per exemple, el 25% dels ingressos van ser destinats als que no tenien un club masculí darrere.