Els Mundials de natació

Budapest crea una nova generació d’estrelles

Ledecky i Marchand regnen enmig de l’explosió de talent juvenil que s’ha viscut a la piscina

Budapest crea una nova generació d’estrelles

FINA

4
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

Una nova generació de ‘teenagers’ s’ha obert pas en els Mundials de natació de Budapest, que es prolongaran fins al cap de setmana vinent però que ja ha tancat la natació en línia. Al costat de figures consagrades com Katie Ledecky, Sarah Sjöstrom o Gregorio Paltrinieri i de reaparicions glorioses com la de la lituana Ruta Meilutyte, s’ha produït una explosió de talent jove, que està destinada a regnar en la pròxima dècada, mentre l’equip espanyol vivia el pitjor balanç de la seva història, sense un sol finalista.

Ningú ha pogut fer ombra, sens dubte, a la nord-americana Katie Ledecky, de 25 anys, convertida a Budapest en la nedadora amb més medalles en la història dels mundials (21) i l’única esportista a encadenar cinc títols consecutius en una mateixa prova a l’imposar-se a la final dels 800 lliure, distància en la qual ningú ha aconseguit discutir-li la victòria en Mundials i Jocs des de Londres-2012. Al seu triomf en el 800 ha sumat tres ors més: en els 400, els 1.500 i el relleu 4x200.

L’estrellat en la categoria masculina semblava destinat al seu compatriota Caeleb Dressel, que va arribar a Budapest amb l’enorme repte de superar les set medalles d’or a què va arribar en els Mundials de Gwanju el 2019. Però uns problemes mèdics sense especificar el van fer renunciar, quan portava dos ors en els 50 papallona i en el relleu 4x100. Així que el tron ha passat al jove nedador francès Leon Marchand, de 20 anys, que s’ha coronat en els 200 i els 400 estils, una de les figures emergents en el nou escenari, que està sent modelat a la Universitat d’Arizona State per Bob Bowman, l’entrenador que va dirigir la carrera de Michael Phelps, el nedador amb més medalles olímpiques de la història (28).

Saba nova

La canadenca Summer McIntosh, de 15 anys, és també una de les noves sensacions que ha irromput en gran a Budapest. Finalista olímpica a Tòquio, gairebé va arribar al podi en els 400 lliure quan només en tenia 14, però el seu camí cap al cim sembla imparable igual que la seva capacitat per manejar-se en proves molt diferents, com ha demostrat al final en un gran escenari amb dos ors (200 papallona i 400 estils), una plata (400 lliure) i un bronze (relleu 4x200).

L’or en els 200 papallona, la prova en la qual Mireia Belmonte va ser campiona olímpica a Rio 2016, li va arribar acompanyat d’un nou rècord mundial júnior (2.05.20) i la 12a millor marca de la història. El dels 400 estils, semblava cantat també ja que al març es va convertir en la cinquena nedadora de la història a rebaixar la barrera dels 4.30. I en els 400 lliure només va cedir davant l'arrrasadora Ledecky.

Però en aquesta llista de nous talents caldrà incloure el romanès David Popovici, 17 anys, un dels abanderats de la saba nova, or en els 100 (aprofitant l’absència de Dressel) i 200 lliure i la italiana Benedetta Pilato (17), or en els 100 braça i plata en els 50.

Aquests noms s’han unit al de realitats que s’han consolidat en la cita mundialista com l’hongarès Kirstof Milak (22 anys), que davant dels seus compatriotes va aconseguir el doblet dels 100 i 200 papallona, en aquesta amb nou rècord del món, o l’australiana Kaylee McKeown (20), or en 200 esquena, plata en 200 estils, 4x100 estils i 4x100 estils mixt.

Potència italiana

En aquest escenari d’accent juvenil, la sueca Sarah Sjöstrom (28 anys), s’ha confirmat com la reina de la velocitat amb el seu or en els 50 lliure i els 50 papallona i la plata dels 100 lliure. I l’italià Gregorio Paltrinieri (27 anys) ha demostrat que no té igual en la distància de 1.500, en la qual es va penjar per tercera vegada la corona de campió, amenaçant fins i tot per moments el rècord mundial del xinès Sun Yang i deixant la segona millor marca de tots els temps (14.32.80).

Notícies relacionades

Paltrinieri ha sigut un dels abanderats de la demostració de força de la natació italiana, amb victòries individuals de Thomas Ceccon (21 anys) en els 100 esquena, de Nicoló Martinenghi (22 anys) en els 100 braça, de Benedetta Pilato en aquesta mateixa distància femenina, així com del relleu 4x100 estils italià.

Cas a part mereix el de la nedadora lituana Ruta Meilutyte (25 anys), que torna al cim set mesos després de la seva tornada a les piscines, després d’anunciar el maig del 2019 la seva retirada, cremada per una carrera en què va despuntar amb només 15 anys amb un or en els Jocs de Londres el 2012. «Estic preparada per viure un nou capítol en la meva vida. Vull viure coses simples, créixer, conèixer-me millor a mi mateixa», va dir en el seu adeu. La seva tornada ha sigut tan inesperada com la seva retirada. Va reaparèixer al desembre en els campionats nacionals de Lituània i el seu or en 50 braça i el bronze en els 100 de Budapest confirmen la seva resurrecció.