Jocs d’hivern de Pequín

Els EUA anuncien un boicot diplomàtic als Jocs d’hivern de Pequín

Els atletes nord-americans sí que participaran en la cita, però no hi anirà cap representant diplomàtic en protesta pels abusos dels drets humans al país asiàtic

Els EUA anuncien un boicot diplomàtic als Jocs d’hivern de Pequín
2
Es llegeix en minuts

Els Estats Units van confirmar aquest dilluns que no enviaran cap representant diplomàtic als Jocs Olímpics d’Hivern de Pequín-2022, com a protesta pels abusos dels drets humans al gegant asiàtic, tot i que els atletes nord-americans sí que participaran en la cita.

«El Govern [del president nord-americà Joe] Biden no enviarà cap representació diplomàtica ni oficial als Jocs Olímpics i Paralímpics d’hivern de Pequín 2022», va dir la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, en la roda de premsa diària.

Psaki va atribuir la decisió al «genocidi i els crims contra la humanitat que persisteixen a [la regió nord-occidental xinesa de] Xinjiang, així com altres abusos de drets humans» a la Xina.

«Els atletes de l’equip dels Estats Units tenen el nostre suport total, i els estarem donant afecte des de casa, però no contribuirem a la fanfàrria dels Jocs», va precisar la portaveu de Biden.

La Xina ha replicat denunciant el «prejudici ideològic» i les «intencions nocives» dels Estats Units. «L’intent dels Estats Units d’interferir en els Jocs Olímpics d’Hivern a causa del seu prejudici ideològic, basant-se en mentides i rumors, només posa de manifest les seves nocives intencions», va dir el portaveu del ministeri xinès de Relacions Exteriors, Zhao Lijian, hores després que Washington anunciés la seva decisió.

La situació de drets humans a la Xina

El boicot diplomàtic, que ja havien avançat diversos mitjans nord-americans, pretén «enviar un senyal clar» que no es pot tractar com «una cosa normal» la situació de drets humans a la Xina, on hi ha «abusos atroços», va indicar Psaki.

Alhora, la Casa Blanca ha decidit no prohibir-hi la participació dels atletes nord-americans, una cosa que hauria suposat un boicot complet als Jocs, perquè no vol «penalitzar» els esportistes que fa mesos o anys que s’entrenen per preparar-se per a la cita olímpica, va afegir.

Notícies relacionades

El Govern xinès ja va indicar la setmana passada que no tenia previst convidar polítics dels Estats Units als Jocs d’hivern, tot i que el Comitè Olímpic Internacional tenia l’última paraula quant a aquesta possibilitat.

La decisió de Biden és menys dràstica que la que va prendre el 1980 el llavors president nord-americà, Jimmy Carter (1977-1981), que va anunciar un boicot complet als Jocs Olímpics d’estiu a Moscou, en resposta a la invasió soviètica de l’Afganistan. Això va suposar que els esportistes nord-americans no poguessin participar en els Jocs, al contrari que en aquesta ocasió.