ABUSOS EN L’ESPORT

Simone Biles es posa a plorar al declarar davant el Senat sobre els abusos de Larry Nassar

La medallista olímpica culpa d’aquest abús en la seva compareixença no només el depredador sexual, sinó «tot el sistema que el va permetre i va perpetrar»

Simone Biles es posa a plorar al declarar davant el Senat sobre els abusos de Larry Nassar

REUTERS / MIKE BLAKE

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El gener del 2018 Simone Biles va explicar que havia sigut víctima dels abusos de Larry Nassar, el metge de l’equip nord-americà de gimnàstica condemnat a dècades de presó per abusar d’almenys 265 nenes. La gimnasta va carregar contra la Federació de Gimnàstica del seu país per intentar evitar una investigació independent per castigar els que coneixien els abusos d’aquest depredador sexual. Una federació a la qual va donar la seva última medalla olímpica a Tòquio a la barra d’equilibris, després de renunciar a les altres finals per prioritzar la seva salut mental. Aquest dimecres la set vegades medallista olímpica s’ha posat a plorar al declarar davant el Senat sobre els abusos dels quals va ser víctima i carregar contra la inacció de la federació i el Comitè Olímpic dels EUA.

«Crec sense cap mena de dubte que les circumstàncies que em van portar abusos i van permetre que seguís són resultat directe del fet que les organitzacions creades pel Congrés per protegir-me i cuidar-me com a atleta, la federació i el comitè, van fallar a l’hora de complir la seva feina», va sentenciar en la seva intervenció, que va haver d’interrompre per les llàgrimes. «No vull que una altra jove gimnasta, atleta olímpica o qualsevol persona hagi de patir l’horror que jo i centenars d’altres hem hagut de passar abans, durant i fins al dia d’avui. Per ser clara, culpo Larry Nassar i també dono la culpa a tot el sistema que va permetre i va perpetrar aquest abús. La USA Gymnastics i el Comitè Olímpic i Paralímpic Nord-Americà sabien que estava patint abusos del metge oficial de l’equip molt abans que jo sabés que ho sabien».

Aquest comitè del Senat vol aclarir per què l’oficina de l’FBI a Indianapolis –on té la seu la Federació de Gimnàstica– va respondre de manera inadequada i lenta a les primeres acusacions d’abús sexual contra Nassar, cosa que va permetre a l’exmetge continuar cometent els abusos.

A més de Biles, aquest dimecres també han testificat altres atletes víctimes de Nassar: McKayla Maroney, Maggie Nichols i Aly Raisman. El maig del 2015, Nichols va confessar a la seva entrenadora que el doctor de l’equip, Larry Nassar, l’havia agredit sexualment. Llavors el president de la federació, Steve Penny, els va assegurar a ella i als seus pares que iniciaria una investigació interna, i que reportaria l’acusació a l’FBI; tot el que van obtenir de la USA Gymnastics, no obstant, va ser el silenci, i els abusos van seguir, com han assegurat Maroney, Nichols, Raisman i Biles. Aquesta última ha explicat que tot i que Nichols li va explicar el 2015 a la seva entrenadora que sospitava que Biles també havia sigut víctima d’abusos, l’FBI no es va posar en contacte ni amb ella ni amb els seus pares fins després dels Jocs de Rio del 2016, on Biles va conquistar cinc medalles.

«Les cicatrius segueixen amb nosaltres»

Notícies relacionades

En una recent entrevista amb la revista ‘Vogue’, Biles va revelar que, quan es van ajornar durant un any els Jocs Olímpics de Tòquio, es va sentir «destrossada» per la perspectiva d’haver de passar un any més amb la federació nord-americana de gimnàstica. Biles ha relatat que «les cicatrius continuen amb nosaltres», que «els impactes d’aquests abusos mai se superen ni obliden» i com van afectar la seva preparació dels Jocs de Tòquio. «L’ajornament va fer que anés al gimnàs i a teràpia amb el record diari d’aquest fet 365 dies més. Una de les coses que m’ajudava a seguir endavant cada dia era no fer que aquest cas fos ignorat. Va ser una càrrega molt pesant que portar».

Biles és una de les 140 esportistes que han presentat una denúncia contra el Comitè Olímpic Nord-Americà i la federació de gimnàstica del seu país. Després de la seva compareixença Dick Durbin, en representació del comitè judicial del Senat, ha agraït el valor de les quatre atletes. «Gràcies pel seu testimoni, ha sigut històric, i marcarà una diferència en la vida de moltes persones que l’estan veient. No han d’esperar perquè els jutges posin les seves notes, han tret totes medalla d’or en la causa de la justícia».

Temes:

Simone Biles