Escàndol: L’Argentina i el Brasil suspenen el seu partit als cinc minuts

A1-124103955.jpg

A1-124103955.jpg / NELSON ALMEIDA (AFP)

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El futbol sud-americà ha quedat esquitxat per un escàndol insòlit: El Brasil i l’Argentina amb prou feines van jugar cinc minuts del seu partit per les eliminatòries del Mundial de Qatar. De sobte, agents de l’Agència de Vigilància Sanitària (Anvisa) van entrar al terreny de joc amb la intenció d’emportar-se detinguts quatre futbolistes de la selecció ‘albiceleste’ que juguen a la Premier anglesa: Emiliano Martínez, Giovani Lo Celso, Cristian Romero i Emiliano Buendía. Hi va haver empentes, crits i, sobretot, una sorpresa majúscula entre els integrants dels dos equips. La federació regional (Conmebol) va suspendre el partit que es disputava a São Paulo.

Abans que es fes públic l’anunci, els argentins van marxar del camp. Messi va tornar després sense la samarreta oficial, es va acostar al seu amic Neymar i l’entrenador brasiler, Tite, i els va dir: «Marxem». Messi va tornar al vestidor abraçat amb Dani Alves. Els jugadors de la ‘canarinha’ van continuar al camp a l’espera d’una ordre.

El clàssic sud-americà sempre ha tingut capítols heroics i dramàtics. Però mai havia tingut lloc una situació tan absurda. «Fa tres dies que som aquí, avisaven (que no es podia jugar) i solucionat», va dir Messi, mirant de convèncer els funcionaris d’Anvisa que fessin marxa enrere.

Notícies relacionades

Hores abans que comencés a rodar la pilota, Anvisa va intentar deportar els quatre jugadors. La Conmebol es va veure obligada a recordar que per disputar les eliminatòries sud-americanes totes les federacions van acceptar les excepcions que involucraven els jugadors provinents d’Europa (corredor sanitari, vacunació, PCR i bombolla). Anvisa va intentar passar-les per alt i va anar amb la Policia Federal a l’hotel on s’allotjava la selecció argentina. La Conmebol va intervenir i va pressionar la Confederació brasilera perquè l’equip de Messi es pogués traslladar a l’estadi sense cap baixa. El que va semblar un incident passatger es va convertir en el preludi d’un problema més gran.

«Anvisa considera la situació un greu risc per a la salut, per la qual cosa va aconsellar les autoritats sanitàries locals que determinin la quarantena immediata dels jugadors, que no poden participar en cap activitat i se’ls ha d’impedir seguir en territori brasiler», va dir l’organisme i, amb els fets va donar a entendre que impediria que es jugués el partit. Messi tenia raó: «Ens estaven esperant».