TRAP MIXT

Alberto Fernández i Fátima Gálvez aconsegueixen el primer or per a Espanya en tir olímpic

  • «Per a mi ha sigut com un joc, m’ho he passat pipa», afirma Fernández derrotat a San Marino a la final (41-40)

  • Gálvez: «El tir a Espanya ja s’ho mereixia; som moltíssims i no se’ns fa cas»

  • Horari i on veure per TV el millor de la jornada olímpica de Tòquio

Tokyo (Japan), 31/07/2021.- Fatima Galvez (L) and Alberto Fernandez (R) of Spain celebrate their gold medal for the Trap Mixed Team in the Shooting events of the Tokyo 2020 Olympic Games at the Camp Asaka in Nerima, Tokyo, Japan, 31 July 2021. (Japón, España, Tokio) EFE/EPA/FAZRY ISMAIL

Tokyo (Japan), 31/07/2021.- Fatima Galvez (L) and Alberto Fernandez (R) of Spain celebrate their gold medal for the Trap Mixed Team in the Shooting events of the Tokyo 2020 Olympic Games at the Camp Asaka in Nerima, Tokyo, Japan, 31 July 2021. (Japón, España, Tokio) EFE/EPA/FAZRY ISMAIL / FAZRY ISMAIL/EFE (EFE)

4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una setmana després de l’inici dels Jocs, Espanya ha aconseguit el primer or a Tòquio. S’havia acostat al centre de la diana amb la plates de Maialen Chourraut i Adriana Cerezo i el bronze de David Valero, però finalment han sigut Alberto Fernández i Fátima Gálvez els que han encertat el tir en el Trap Mixt de tir olímpic, una disciplina en què tant el madrileny com l’andalusa insisteixen que és gairebé tot mental.

Gálvez, que arribava a la cita com a millor especialista del món de l’actualitat en fossa olímpica, estudia Psicologia i Fernández, triple campió mundial, va contractar un entrenador de la ment per a aquesta cita després d’anar-se’n amb les mans buides de Londres, Pequín i Río. I és que la pressió olímpica és molt diferent de la de la resta de competicions. A diferència del futbol (i potser el tennis i el bàsquet), per a gairebé tots els altres esportistes el màxim al qual poden aspirar és a guanyar uns Jocs. I això fa que es tenallin, més en un esport on la concentració és tan clau.

Aquesta vegada, però, han anat a passar-s’ho bé, com canta Fernández quan versiona els Hombres G. Avui la seva banda no eren Los Geiperman, grup tribut a la banda de David Summers, sinó que feia duo amb Fátima en una actuació que cap dels dos oblidarà. «Per a mi ha sigut com un joc. M’ho estava passant pipa, que d’això es tracta, i fer-ho juntament amb la Fátima ha sigut molt fàcil perquè és la millor», ha dit Fernández. Aquest dissabte no li tocava moure’s a ritme de pop-rock espanyol sinó de trap. Una modalitat en la qual es llancen plats a 15 metres de distància a una velocitat de 60 km/h i s’utilitzen escopetes del calibre 12 i sense espiells d’augment.

Tenien ja el metall assegurat després d’accedir a la final, poc més d’una hora abans, de manera brillant. Alessandra Perilli i Gian Marco Berti eren l’últim obstacle que van superar en un disputat duel que es va decidir per només un tret. Posaven fi, així, a 17 anys sense medalles espanyoles en aquesta disciplina i afegien, així, els seus noms als d’Ángel León (plata en pistola 50 metres a Hèlsinki-52), Jorge Guardiola (bronze en fossa olímpica a Seül-88) i María Quintanal (plata en fossa olímpica a Atenes-04).

Infal·lible Fernández

Fátima va tirar de força mental per reposar-se d’un mal inici en el qual se li van escapar els tres primers plats. D’altra banda, l’Alberto, després d’un 75 de 75 en la fase de classificació, va ser una assegurança de vida i només va fallar un plat dels seus 25 en la lluita per l’or. En la parella de San Marino, Berti va ser qui es va deixar més fallades i Perilli, bronze individual, el primer metall del seu país en uns Jocs, va portar el pes.

«Ens hem preparat molt i ens ho dèiem en els últims dies, que ens vèiem amb l’or»

Fátima Gálvez

A tres plats per acabar, Fátima va cedir l’avantatge que tenia Espanya, però a continuació Berti va tornar a donar la davantera als espanyols. L’andalusa va tenir el tret de la sentència però va deixar amb vida els de San Marino. Allà, l’entrenador rival va decidir donar indicacions al seu tirador i aquest va fallar de nou deixant l’or per a Espanya al Camp de Tir d’Asaka.

Somni fet realitat

«He patit al principi perquè no localitzava correctament el plat a la sortida. En els tres primers tenia la vista cansada, però sabia que al final sortiria bé. Ens havíem preparat molt. S’ha fet realitat el nostre somni. Ens ho dèiem els últims dies, que ens vèiem amb l’or», ha comentat Gálvez, que es va treure l’espineta de Rio, on va quedar quarta.

Notícies relacionades

La parella espanyola es va rescabalar de les seves eliminacions individuals dijous amb una actuació brillant des de la ronda anterior, en què van arribar a la final amb els mateixos 148 plats, només dos errors, que San Marino.

Tant per a l’Alberto com per a la Fátima, dos campions del món que van començar a tirar trets per herència familiar des dels 9 i 11 anys, respectivament, suposa la primera medalla olímpica, en una modalitat que fa el debut olímpic a Tòquio. «Jo crec que el tir ja s’ho mereixia, nosaltres pels anys de treball, però el tir en general a Espanya, som moltíssims els que practiquem aquest esport i no se’ns fa cas, aquesta medalla va per ells», assegurava la Fátima. La cordovesa, que somiava amb l’or en tir des que va descobrir aquest esport amb cinc anys en els Jocs de Barcelona, ja advertia en una entrevista a EL PERIÓDICO que canviaria l’estratègia per aconseguir la medalla que se li resistia i que tot podia dependre de l’últim plat. Un doble vaticini que s’ha complert.