ITÀLIA 1 - 1 ANGLATERRA

Itàlia s’emporta l’Eurocopa i castiga la covardia d’Anglaterra

7
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

De pròrroga en pròrroga. I de penal en penal. Itàlia es va proclamar campiona d’Europa condemnant el futbol gasiu, indigne i míser que va pregonar Southgate, capaç de fer dos canvis (Sancho i Rashford) per llançar els penals decisius. Freds com estaven, tots dos van fallar, quedant la responsabilitat del cinquè i decisiu llançament per a Saka, un nen de 19 anys, que també es va estavellar contra el gegant Donnarumma. Wembley va quedar en silenci, atordit i desconcertat perquè Anglaterra va ser un drama d’equip, incapaç de mantenir el seu avantatge inicial que li donava el títol. O això creia. Mancini se’n va sortir, gràcies a les meravelloses mans del porter del Milan, que podria ser ara del París SG. 

I això que d’entrada Itàlia va arribar tard a Wembley. No sabia que el partit començava a les nou. Ho sabia, però se’n va oblidar. El que desconeixia és el pla ordit per Southgate, que va prendre bona nota del full de ruta amb què Luis Enrique també va desarmar Mancini, més enllà que els penals indiquessin el contrari. Tan descurada era  la ‘squadra azzurra’ que un córner a favor, regalat per una matussera passada enrere de Maguire, un central amb peus de fusta, seria el pròleg del gol més ràpid de la història de les finals de l’Eurocopa. Ni dos minuts va necessitar Anglaterra per provocar un terratrèmol a Wembley i tornar al país que va inventar el futbol l’orgull perdut després de més de mig segle de terrible viatge pel no-res. 

En només 117 segons, la pilota va anar del flanc esquerre de la defensa anglesa al costat dret, on es van connectar els laterals. Un altre premi per al format fet servir per Southgate, que va recórrer a una línia de tres centrals (Walker, Stones i Maguire) per desarmar una sorpresa Itàlia. La pilota va anar ràpid de punta a punta del camp sense que Mancini pogués anticipar la dimensió de la catàstrofe. El desordre defensiu dels soldats de Mancio, així anomenen al seu país el seleccionador, va contribuir al caos.

Itàlia va arribar tard a Wembley

De sobte, Kane, un nou amb aire benzemesc (baixa, rep, deixa l’àrea, emprèn excursions que despisten Bonucci i Chiellini, com si fos Dani Olmo en la semifinal amb Espanya), va connectar les línies angleses per firmar un monumental gol.

Monumental en la gestació i, per descomptat, en l’execució. Amb la xarxa dels tres centrals estesa darrere per protegir Pickford, els laterals van volar per la gespa de Wembley, cohesionats per la passada precisa de Kane. Trippier va cavalcar per la dreta, just abans de servir una precisa i enverinada centrada. A l’altra banda, amb tota la línia defensiva pendent de la pilota i no del rival, va arribar Shaw per engaltar un xut amb l’esquerra com qui va clavant puntades de peu a les pedres pel carrer. La pilota, escopida pel peu esquerre del defensa de l’United, va rebotar a la gespa abans de burlar-se del cos gegant Donnarumma. 

Confirmat. Itàlia va arribar tard a Wembley. I de lateral a lateral va anar la pilota perquè Anglaterra obtingués el botí que portava més de 55 anys esperant, mentre la selecció de Mancini va entrar en depressió. Va necessitar mitja hora per escapar-se del divan de Wembley, esperonada per Chiesa, el davanter de la Juventus, capaç de sobreviure als paisatges més tenebrosos. Té vida pròpia i no necessita sentir-se acompanyat per generar perill en una primera meitat en què Itàlia va tenir la pilota (62% de possessió) i se la va passar molt més que els anglesos (323 per 179 en els 45 minuts inicials), però era tot extremadament innocu. Ni un xut a porta, ofegats per la presó que suposava tenir davant Phillips i Rice, dos tipus que tenen el Google maps del partit al cervell. A més, Southgate no va tenir cap vergonya a replegar, bloc baix en diuen ara els experts, el seu equip davant els nassos de Pickford. O sigui, va col·locar l’autobús de tota la vida, amb un 5-4-1, estant Kane, l’exquisit Kane, a només 35 metres del seu porter.

Tot i que fos per la inèrcia (els anglesos semblaven mestres del ‘catenaccio’), Itàlia es va començar a instal·lar a camp contrari. Mancini va moure la banqueta amb dos canvis. Res va canviar. El món al revés. A l’hora de partit, Anglaterra era, en realitat, la rèplica de la vella Itàlia. ¿La pilota? Ni la volien. ¡Per fer què! Millor defensar-se, pensava Southgate, emparat, a més, amb les mans d’acer que té Pickford. La poderosa mà esquerra que va frustrar un sensacional xut de Chiesa, entossudit com estava a mantenir amb vida Itàlia. Quan respirava, tot i que fos amb oxigen artificial, topava amb el porter de l’Everton, fins que una acció a pilota parada va despullar Anglaterra. Sembla mentida, però un córner italià, empès per milions de ‘tifosi’, va permetre Bonucci pujar a la tanca publicitària de Wembley per celebrar el gol de l’empat. Tot i que Chiellini, una altra ‘vaca sagrada’, instal·lat a l’àrea petita anglesa va provocar el desordre necessari perquè el seu soci Bonucci s’emportés la glòria del gol després que el cop de cap previ de Verratti el rebutgés la fusta. Però un central, amb olfacte de nou, va rubricar l’1-1.

Chiesa, líder

Aquesta reacció d’Itàlia només s’entén per la quantitat de ‘chiesas’ que hi havia al cos de Federico, fins que el seu turmell dret es va torçar. Va marxar lesionat, amb llàgrimes als ulls, deixant la ‘squadra azzurra’ òrfena. Anglaterra, després del gol de Shaw, es va abandonar a la covardia deixant un rastre de tristesa. ¿De què serveix tenir tan bons jugadors si després els dones com a única missió protegir la casa de Pickford? Per això, es va castigar la covardia de Southgate, seleccionador que va escollir la via de la gasiveria, que va demanar el camí dels tres centrals per construir una tradicional línia de quatre defenses, sostingut per Pickford, capaç de parar fins i tot quan la pilota feia la volta. Enfadat com estava el porter anglès, esgargamellant-se en cada jugada, queixant-se de tot i tothom. Especialment dels seus companys d’equip. I això que va tenir la fortuna de l’absència de Chiesa, l’ànima ofensiva italiana, mentre Pickford continuava deixant aturades estranyes i singulars, tot i que plenes d’eficàcia. I després de més de 100 minuts de no emetre notícies ofensives, Anglaterra es va despertar. Tenia la pilota i tenia el domini ja que Itàlia estava esgotada, però el ciment chiellinístic era més de mitja vida en la pròrroga, perdonant-li l’àrbitre la targeta vermella a Jorginho després d’una terrible entrada a Grealish. ¿I la gestió de partit de Southgate? Cada cop pitjor, esgotant els dos canvis que li quedaven en l’últim minut de la pròrroga perquè Sancho i Rashford, a qui va confinar com improvisat lateral dret, llancessin només els penals. Tots dos van fallar i també Saka perquè Donnarumma es convertís en l’heroi d’Itàlia donant-li l’Eurocopa que tenia perduda des del començament. Al final, sí que va arribar a temps.

FITXA DEL PARTIT

Itàlia: Donnarumma (9), Di Lorenzo  (4), Bonucci (8), Chiellini (8), Emerson (5), Barella (4), Jorginho (6), Verratti (6), Chiesa (8), Immobile (4) i Insigne (6). 

Entrenador: Roberto Mancini (6).

Canvis: Cristante (5) per Barella (m. 54); Berardi (5) per Immobile (m. 54); Bernardeschi (s.q.) per Chiesa (m. 85); Belotti (s.q.) per Insigne (m. 91); Locatelli (s.q.) per Verratti (m. 96); Florenzi (s.q.) per Emerson (m. 118)

Anglaterra: Pickford (7), Walker (7), Stones (6), Maguire (5), Trippier (6), Shaw (8), Phillips (7), Rice (6), Mount (5), Kane (6) i Sterling (5),

Entrenador: Gareth Southgate (5)

Canvis: Saka (5) per Trippier (m. 70); Henderson (4) per Rice (m. 74); Grealish (6) per Mount (m. 99); Sancho (s.q.) per Walker (m. 120); Rashford (s.q.) per Henderson (m. 120).  

Gols: 0-1 (m. 2), Shaw; 1-1 (m. 67) Bonucci; 

Àrbitre: Björn Kuipers, neerlandès (6)

Targetes grogues: Barella (m. 48); Bonucci (m. 55); Insigne (m. 84); Chiellini (m. 90 +6); Maguire (m. 106); Jorginho (m 114)

Estadi: Wembley.

Espectadors: 65.000.

TANDA DE PENALS

Berardi: 1-0

Kane: 1-1

Belotti: 1-1, para Pickford

Maguire: 1-2

Bonucci: 2-2

Rashford: 2-2, al pal 

Bernardeschi: 3-2

Sancho: 3-2, para Donnarumma

Notícies relacionades

Jorginho: 3-2, para Pickford i al pal

Saka: 3-2, para Donnarumma

Actualitzar

Fa 991 dies

Hasta aquí la narración en directo de la final de la Eurocopa. En breves instantes disfrutareis de la crónica del encuentro. Gracias por seguirlo con nosotros y hasta la próxima.

Fa 991 dies

PARADA DE DONARUMMA A SAKA E ITALIA CAMPEONA

Fa 991 dies

PARADA DE PICKFORD A JORGINHO

Fa 991 dies

PARADÓN DE DONARUMMA A JADON SANCHO

Fa 991 dies

GOL DE BERNARDESCHI

Fa 991 dies

RASHFORD DISPARA AL PALO

Fa 991 dies

GOL DE BONUCCI

Fa 991 dies

GOL DE MAGUIRE

Fa 991 dies

PARADA DE PICKFORD A BELOTTI

Fa 991 dies

GOL DE HARRY KANE

Fa 991 dies

GOL DE BERARDI

Fa 991 dies

¡FINAL! El título se decidirá en los penaltis.

Fa 991 dies

MIN 120. Se añaden tres minutos.

Fa 991 dies

MIN 120. Cambios en Inglaterra. Entra Rashford por Henderson y Jadon Sancho por Walker.

Fa 991 dies

MIN 119. Córner a favor de Italia.

Fa 991 dies

MIN 116. Reclama penalti por manos Italia pero no lo señala el colegiado.

Fa 991 dies

MIN 114. Centro que atrapa Donarumma.

Fa 991 dies

MIN 114. Se reanuda el juego.

Fa 991 dies

MIN 112. Pisotón de Jorginho a Grealish y amarilla para el italiano.

Fa 991 dies

MIN 110. Se la acaba quitando Chiellini a Sterling en el interior del área. Sufre Italia.

Fa 991 dies

MIN 109. La toca Inglaterra en el centro del campo.

Fa 991 dies

MIN 107. Sube la tensión. Parada de Donarumma y fuera de juego de Italia en la siguiente jugada.

Fa 991 dies

MIN 106. Disparo de Bernardeschi que atrapa el portero en dos tiempos.

Fa 991 dies

MIN 105. Falta fea de Maguire y amarilla para el inglés

Fa 991 dies

Arranca la segunda parte de la prórroga.

Fa 991 dies

Descanso de la prórroga.

Fa 991 dies

MIN 106. Falta por manos de Locatelli. Muy buena para Inglaterra.

Fa 991 dies

MIN 105. Se añaden un minuto.

Fa 991 dies

MIN 104. Se la quita de medio Inglaterra tras otra llegada de la azzurri.

Fa 991 dies

MIN 103. La tiene Italia. La acaba sacando Pickford con el brazo izquierdo mientras se giraba.

Fa 991 dies

MIN 102. Se va agotando la primera parte de la prórroga.

Fa 991 dies

MIN 101. Fuera de juego de Bellotti.

Fa 991 dies

MIN 98. Cambio en Inglaterra. Se retira Mount y entra Grealish.

Fa 991 dies

MIN 97. Centro lateral de Di Lorenzo que corta Maguire.

Fa 991 dies

MIN 96. Disparo de Philips que se va fuera por poco.

Fa 991 dies

MIN 96. Cambio en Italia. Entra Locatelli por Verrati.

Fa 991 dies

MIN 95. Providencial Chiellini enviando el esférico a córner tras una llegada de Sterling.

Fa 991 dies

MIN 94. Balón cruzado de Berardi que atrapa el guardameta.

Fa 991 dies

MIN 93. Se prepara para entrar Locatelli.

Fa 991 dies

MIN 91. Arranca con calma Italia.

Fa 991 dies

Arranca la prórroga con un cambio en Italia. Bellotti entra por Insigne

Fa 991 dies

¡FINAL! El campeón se decidirá en la prórroga.

Fa 991 dies

MIN 90 + 5. Amarilla que podría ser roja para Chiellini por agarrar por la camiseta a Saka y evitar el contragolpe.

Fa 991 dies

MIN 90 + 4. Llegó Italia con un centro desde la derecha pero Walker acabó cediéndola con el pecho a su guardameta.

Fa 991 dies

MIN 90 + 2. Cesión peligrosa de Bonucci que atrapa Donarumma.

Fa 991 dies

MIN 90. Se añaden seis minutos.

Fa 991 dies

MIN 88. Se queda sin campo Sterling tras un jugadón dentro del área rival.

Fa 991 dies

MIN 87. ¡Salta un espontaneo al campo y lo detienen tras dos minutos!

Fa 991 dies

MIN 84. Cambio de urgencias en Italia. Se retira lesionado Chiesa y emtra Bernardeschi.

Fa 991 dies

MIN 83. Patada fea de Insigne y amarilla para el italiano.

Fa 991 dies

MIN 83. Regresa Chiesa al campo tras reanudarse el juego.

Fa 991 dies

MIN 81. Se retira cojeando Chiesa y Mancini llama a Bernardeschi. Se retira el mejor del partido.

Fa 991 dies

MIN 79. Carrerón de Chiesa que detienen con una falta que no señala el colegiado. Pide las asistencias médicas el italiano.

Fa 991 dies

MIN 78. Y ahora, falta de Verrati sobre Saka.

Fa 991 dies

MIN 77. Falta sobre Maguire en la recuperación.

Fa 991 dies

MIN 74. Achica aguas Inglaterra ante una Italia superior.

Fa 991 dies

MIN 73. Más cambios de Inglaterra. Henderson entra por Rice.

Fa 991 dies

MIN 72. ¡LA TIENE ITALUA! Disparo de Berardi tras un pase largo. Se fue fuera aunque la jugada estaba invalidada por fuera de juego.

Fa 991 dies

MIN 70. Recula Southgate. Entra Saka por Trippier. Adiós a la linea de cinco.

Fa 991 dies

MIN 69. Se crece la azzurri, que no quiere prórroga.

Fa 991 dies

MIN 66. ¡GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Remate de Chiellini al palo tras un saque de esquina y gol de Bonucci aprovechando el rechace.

Fa 991 dies

MIN 65. Córner para Italia tras un centro de Chiesa.

Fa 991 dies

MIN 65. Quiere tener el cuero Italia en busca del tanto que fuerce la prórroga.

Fa 991 dies

MIN 63. Y ahora… palomita de Donarumma tras un testarazo de Stones.

Fa 991 dies

MIN 61. ¡PARADÓN DE PICKFORD! Jugadón de Chiesa que acaba en fuera de banda tras una gran atajada.

Fa 991 dies

MIN 59. Manos en el control de Emerson en el interior del área rival. Eran involuntarias.

Fa 991 dies

MIN 56. ¡Salvador Pickford! Disparo de Insige desde el interior del área que saca el guardameta.

Fa 991 dies

MIN 55. Amarilla para Bonucci y falta peligrosa a favor de Inglaterra.

Fa 991 dies

MIN 54. Cambios en Italia. Entra Cristante por Barella y Berardi por Immobile.

Fa 991 dies

MIN 52. Jugada muy de Insigne y disparo a fuera de banda del italiano.

Fa 991 dies

MIN 51. Prepara cambios Italia para revolucionar el encuentro. Se preparan Berardi y Cristante.

Fa 991 dies

MIN 50. Disparo de Insigne buscando la escuadra que se va fuera por poco.

Fa 991 dies

MIN 49. Falta peligrosa a favor de Italia. La sacaran desde dentro de la medialuna.

Fa 991 dies

MIN 47. ¡Reclama penalti Inglaterra! Agarrón de Chiellini a Sterling y caída del jugador inglés que no señala el colegiado.

Fa 991 dies

MIN 46. Entrada por detrás a Kane y amarilla para Barella, la primera del partido.

Fa 991 dies

¡Arranca la segunda mitad! Sin cambios en ningún equipo.

Fa 991 dies

¡DESCANSO! Inglaterra hace bueno el gol de Shaw en la primera llegada del partido ante una Italia que se ha crecido en el tramo final del partido.

Fa 991 dies

MIN 45 + 1. ¡SE ACERCA ITALIA! Volea de Immobile que detiene Stones con el culo y lanzamiento de Verrati que atrapa el portero.

Fa 991 dies

MIN 45. Se añaden cuatro minutos.

Fa 991 dies

MIN 44. Jugadón de Emerson, que se acaba quedando sin posición de lanzamiento.

Fa 991 dies

MIN 43. Lo intenta otra vez Sterling. Se lanza a la piscina como el otro día pero esta vez no hubo penalti.

Fa 991 dies

MIN 42. Italia termina esta primera parte dominando.

Fa 991 dies

MIN 41. Falta a favor de Italia desde la derecha.

Fa 991 dies

MIN 37. Reclaman amarilla a Emerson por una falta sobre Rice.

Fa 991 dies

MIN 35. ¡LA TIENE INGLATERRA! Gran recorte de Shaw y centro que acaba salvando la defensa.

Fa 991 dies

MIN 34. Buena llegada de Italia. Carrera de Chiesa de fuera hacia dentro y disparo que se va por poco.

Fa 991 dies

MIN 33. No logra terminar jugadas Italia, que mueve el esférico sin intención.

Fa 991 dies

MIN 31. Buen robo de Verrati en área rival pero mala entrega del italiano.

Fa 991 dies

MIN 30. La duerme ahora Italia con el balón ante una Inglaterra bien ordenada.

Fa 991 dies

MIN 28. Cierra bien Italia ante la embestida de Kane y vuelve a tocar con calma Italia.

Fa 991 dies

MIN 27. Disparo lejano de Insigne que se va fuera.

Fa 991 dies

MIN 26. Fuera de juego de Trippier.

Fa 991 dies

MIN 24. Se acelera el encuentro con contras para ambos equipos.

Fa 991 dies

MIN 22. Se retira Jorginho a la banda para ser atendido.

Fa 991 dies

MIN 21. ¡Alarma en Italia! Jorginho se lanza al suelo quejandose de la rodilla izquierda.

Fa 991 dies

MIN 19. Corria Harry Kane por la derecha pero le detienen entre dos. Falta para Inglaterra.

Fa 991 dies

MIN 17. Italia intenta controlar el encuentro con el balón.

Fa 991 dies

MIN 16. Fuera de juego de Italia que invalida el córner que habian logrado. Aunque no parece posición irreglamentaria.

Fa 991 dies

MIN 14. Centro de Mount desde la frontal que se cierra y acaba en las manos del guardameta.

Fa 991 dies

MIN 13. Achica aguas Italia ante una Inglaterra superior. Otro córner.

Fa 991 dies

MIN 12. Cae al suelo Immobile, reclama falta, pero no señala nada el colegiado.

Fa 991 dies

MIN 11. Gran centro de Harry Kane para Trippier, que vuelve a hacer daño desde la derecha y saca un córner para Inglaterra.

Fa 991 dies

MIN 9. De nuevo Trippier. Centro que saca la defensa. Inglaterra ha encontrado el agujero de Italia.

Fa 991 dies

MIN 8. Falta de Chiellini sobre Sterling y balón, de nuevo, para Inglaterra.

Fa 991 dies

MIN 7. Disparo de Insige que se va por encima de la meta inglesa.

Fa 991 dies

MIN 5. Falta peligrosa en la frontal a favor de Italia. Shaw tumbó a Chiesa.

Fa 991 dies

MIN 2. ¡GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! La primera a la contra al final de la red para poner patas arriba el Reino Unido. Luke Shaw adelanta a Inglaterra.

Fa 991 dies

MIN 1. Centro de Insigne desde el saque de esquina que despeja Maguire. Sale Inglaterra a la contra.

Fa 991 dies

MIN 1. Muchos nervios. Maguire regala un córnee estupido.

Fa 991 dies

MIN 1. Recupera rápido el esférico Inglaterra tras una buena presión. Ruge WEMBLEY.

Fa 991 dies

¡Arranca el partido! Primera posesión para Italia.

Fa 991 dies

¡Momento para los himnos! Todo preparado en Wembley.

Fa 991 dies

¡10 minutos para que arranque la gran final!

Fa 991 dies

¡Ya ruge Wembley! La afición, emocionada, llena el emblemático estadio a 20 minutos de la final.

Fa 991 dies

“IT’S COMING HOME”

Inglaterra disputará la final de la Eurocopa por primera vez. Además, esta será su primera final en un gran torneo desde su triunfo en el Mundial 1966, poniendo fin a 55 años de ausencia entre 2 finales, la más larga de cualquier selección europea.

Fa 991 dies

UNA NUEVA ITALIA

Italia llegó a esta Eurocopa tras haber vivido la peor humillación de su historia: no haberse clasificado para Mundial de 2018. Pero tras las lágrimas llegaron las sonrisas. Con Mancini la Azzurra ha encontrado un estilo de juego nuevo, al toque, que ha llevado a Italia un récord de 33 partidos seguidos sin perder.

Fa 991 dies

Björn Kuipers será el colegiado de la final. El neerlandés, de 48 años, ha pitado grandes eventos. En el recuerdo, la final de la Champions de 2014 que ganó el Madrid y la de la Europa League de 2018 que ganó el Atleti.

Fa 991 dies

EL MÉTODO SOUTHGATE VS LA OBRA DE MANCINI

Wembley asistirá a un duelo inédito. Inédito es que Inglaterra ya no juegue como jugaba Inglaterra. Inédito resulta también que Italia, excepto en ese largo paréntesis de 120 minutos en los que España le quitó el balón, tampoco juegue como acostumbraba. Una final para enterrar prejuicios.

Fa 991 dies

Y en busca de ser los revulsivos…

ITALIA: Sirigu, Meret, Locatelli, Belotti, Berardi, Pessina, Acerbi, Cristante, Bernardeschi, Bastoni, Florenzi y Toloi.

INGLATERRA: Ramsdale, Johnstone, Grealish, Henderson, Rashford, Mings, Coady, Sancho, Calvert-Lewin, James, Saka y Bellingham.

Fa 991 dies

¡Caos en Wembley! Un centenar de personas se cuela dentro del estadio, muchos de ellos sin entrada.

Fa 991 dies

No hay novedades en el once italiano, que sale con lo esperado. En Inglaterra, en cambio, sorprende la presencia de Trippier, que entra por Saka. El jugador del Atlético de Madrid podría hacer de carrilero derecho.

Fa 991 dies

Inglaterra, por su parte, sale con: Pickford; Trippier, Walker, Stones, Maguire, Shaw; Rice, Phillips; Mount, Sterling y Kane

Fa 991 dies

¡ONCES CONFIRMADOS!

Italia juega con: Donnarumma; Di Lorenzo, Chiellini, Bonucci, Emerson; Jorginho, Barella, Verrati; Chiesa, Insigne e Immobile

Fa 991 dies

Buenas tardes y bienvenidos a la narración de la final de la Eurocopa. Italia e Inglaterra se ven las caras en busca de la gloria europea.

Carregar més

Temes:

Eurocopa 2021