LES ESTADÍSTIQUES HO CONFIRMEN

Espanya triomfa quan menys futbolistes del Madrid té

  • ‘La Roja’, que va ser campiona del món amb cinc jugadors blancs, va conquerir les Eurocopes d’Espanya 1964 i Àustria 2008 amb només dos futbolistes merengues

  • Quan els seleccionadors han convocat sis o més jugadors blancs, els resultats de la selecció no han sigut tan bons com ho estan sent ara

Los jugadores españoles sostienen el trofeo de campeones de la Eurocopa 2008

Los jugadores españoles sostienen el trofeo de campeones de la Eurocopa 2008 / HERBERT PFARRHOFER (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Pot ser, sí, que la llista de convocats de Luis Enrique per a aquesta Eurocopa, més europea que cap altra, tenia, per alguns aficionats espanyols, algunes absències notables, com podrien ser un lateral dret com Navas o, per exemple, el segon gran golejador espanyol que, a sobre, és el núm. 1 en assistències de la LaLiga, el gallec Aspar.

Però el que més cridava l’atenció d’aquesta llista va ser l’absència total, per primera vegada en la història de les dues grans competicions de seleccions, Eurocopa i Copa del Món, de jugadors del Reial Madrid. El més destacat de la convocatòria no va ser tant, que també, l’absència del ‘gran capità’ Sergio Ramos, sinó que, en una llista de 24, que podien haver sigut 26, Luis Enrique no convoqués Nacho ni Asensio.

Un, com a mínim

Mai abans s’havia produït un esdeveniment d’aquesta repercussió, tot i que bé és cert que a la llarga lesió de Ramos s’hi uneix que, per primera vegada en 10 anys (2009-2010, amb Manuel Pellegrini a la banqueta), el conjunt merengue va acabar la temporada 2020-2021 sense guanyar cap títol. Hi ha qui considera que l’escassa credibilitat que molta crítica i aficionats tenien en aquesta selecció es devia al fet que no hi hagués ni un sol jugador blanc.

Es dona la circumstància que, segons estadístiques publicades per Pedro Martín, l’expert en dades de la cadena COPE (@pedritonumeros), la selecció espanyola ha aconseguit millors números i més títols com menys jugadors del Reial Madrid tenia a les seves files. No deixa de ser curiós que al Mundial 50 del Brasil ja va estar a punt de produir-se aquesta sorprenent dada però, finalment, va ser convocat Luis Molowny.

Millor sense merengues

Si descartem les competicions on la xifra d’aportacions del Reial Madrid va oscil·lar entre tres i cinc (per exemple, el Mundial guanyat a Sud-àfrica: Casillas, Arbeloa, Albiol, Alonso i Ramos) i dividim els esdeveniments entre aquelles competicions en què van participar dos o menys jugadors merengues i sis o més futbolistes blancs, el cert és que el balanç que surt és que a Espanya li ha anat molt millor com menys futbolistes blancs ha tingut a les seves files.

Notícies relacionades

Amb sis o més jugadors blancs, Espanya va ser eliminada en la fase de grups del Mundial 1962, a Xile, amb 7 futbolistes blancs; li va passar el mateix a la selecció a Anglaterra 1966, amb 6 blancs; a la Copa del Món de Mèxic 1986, amb 7 jugadors del Reial Madrid, Espanya va ser eliminada a quarts de final; a l’Eurocopa 1988, d’Alemanya, amb fins a 8 blancs, rècord de participació merengue (Camacho, Gallego, Gordillo, Sanchís, Michel, Martín Vázquez, Butragueño i Buyo), també va caure en la fase de grups; al Mundial 1990, d’Itàlia, amb 6 blancs, la selecció va ser eliminada a vuitens de final, com va passar, ja més recentment, a Rússia 2018, amb 6 estrelles merengues.

Més bon resultat

No obstant, en algunes de les grans competicions on el seleccionador de torn només va convocar un o dos jugadors del Reial Madrid, els resultats van ser millors. Al Mundial 1950, al Brasil, amb la solitària aportació de Molowny, Espanya va acabar quarta; Espanya va ser campiona a l’Eurocopa 1964, que es va jugar al nostre país, amb dos jugadors blancs; títol que va repetir, el 2008, a l’Eurocopa que es va celebrar a Àustria i Suïssa, amb només dos jugadors blancs; a l’Eurocopa 2016, amb dos jugadors del Reial Madrid, Espanya va ser eliminada a vuitens, i, ara, en aquesta Eurocopa, sense cap jugador del Reial Madrid, Espanya lluitarà demà, a Wembley, per un lloc a la final enfrontant-se contra Itàlia.

Temes:

Eurocopa 2021