ENTREVISTA AMB EL PERIÓDICO

Clemente: «El racisme no existeix en el futbol, són xorrades»

  • L’exseleccionador espanyol rememora els seus títols de Copa amb l’Athletic com a jugador i entrenador

  • El tècnic basc destaca la irregularitat de l’equip de Koeman, al qual considera massa previsible

  • Elogia el futbol de possessió dels temps de Guardiola i lamenta la identitat perduda dels ‘lleons’

  • Esclata contra la «ridícula» aplicació del VAR i reflexiona sobre altres polèmiques polítiques i socials

Clemente, actual seleccionador de Euskadi, posa en Bilbao, el pasado mes de marzo. 

Clemente, actual seleccionador de Euskadi, posa en Bilbao, el pasado mes de marzo.  / Oskar González / Deia

7
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Les seves reflexions mai deixen indiferent ningú. Opina amb la mateixa naturalitat de la final de Copa d’aquest dissabte que de la Covid, el VAR, el racisme o la polèmica política. Javier Clemente (Barakaldo, 71 anys) conserva la contundència i la loquacitat de sempre. Va dirigir una dotzena de clubs, entre els quals l’Athletic del seu cor; l’Espanyol, amb el qual va arribar a la final de la UEFA el 1988; o l’Atlètic, a més de ser exseleccionador d’Espanya, Sèrbia, el Camerun i Líbia. L’últim tècnic campió de Copa amb els ‘lleons’ atén EL PERIÓDICO desitjant que arribi la seva vacuna.

-¿Com ha viscut aquests temps complicats de pandèmia? Ha sigut un any una mica avorrit, però quin remei. Un es mentalitza per complir les normes, tot i que són una mica conyàs. Es fa molt incòmode especialment per la mobilitat. Porto malament això de no poder desplaçar-me a veure gent. T’obliguen a ser al poble i encara no m’han dit res de la vacuna. Ens han deixat tirats als de 70-80 anys. Sembla que encara no hi ha dosis per a nosaltres i ja han arribat per a gent més jove. Estic desitjant vacunar-me. Seria un alleujament. Te la poses, et quedes tranquil i ja te’n pots anar a qualsevol costat. Si la gent no es vacuna, això no s’acabarà mai.

«Aquest Barça de vegades m’avorreix. M’agrada el futbol ràpid. El toca, toca i toca sense arribada no val res»

-¿Porta també malament això de no poder acudir als estadis? El futbol sense anar a l’estadi és una mica mentida. Ens estem acostumant a veure’l només per la televisió i no és el mateix. No té res a veure. Tampoc tinc gaire clar si tot serà com abans quan torni la normalitat. El futbol es viu als camps. Fixa’t en la final de Copa entre nosaltres i la Reial Societat. Va ser una pena que se celebrés sense aficions. 

-¿Li va doldre gaire perdre aquesta històrica final per al País Basc? Jo no em prenc malament les derrotes. M’hauria agradat guanyar, lògicament. No soc tonto. Però reconeixes que vam jugar pitjor i ja està. No soc dels que m’emporto un disgust molt gran ni una alegria excessiva. És futbol.

-Va guanyar la Copa com a jugador (1969) i com a entrenador (1984). Comencem per la primera. ¿Quins records té d’aquest partit? Sempre he dit que és més bonic jugar que entrenar. En aquella Copa vaig disfrutar molt. Em vaig sentir molt partícip de l’èxit. Em va agradar més la que vaig guanyar jugant que la que vaig guanyar entrenant i donant ordres. De la final per si mateix contra l’Elx diuen que vaig fer la passada del gol, però ja no me’n recordo. Han passat més de 50 anys, que gran que soc.

-Anem amb la segona, la mítica final contra el Barça de Maradona conquistada al Bernabéu. En aquesta final veníem de guanyar la Lliga uns dies abans. Sens dubte, va ser més important la Lliga que la Copa, però portar 50.000 persones a Madrid va ser l’hòstia. Ara tinc ganes que tornem a guanyar una Copa. Em fastigueja que em recordin sempre que vaig ser l’últim entrenador que va guanyar la Copa fa trenta i escaig anys. És massa temps. Som una afició de gent basca, molt particular. La nostra joventut no ha vist guanyar mai res important. Desitjo que la gent jove es torni a il·lusionar, que s’enganxi a l’Athletic.

«Els nostres joves no han vist mai guanyar res important. Hem de tornar a il·lusionar-los»

-¿Com s’explica aquesta sequera tan prolongada d’èxits? Es deuen haver fet moltes coses malament per estar tant temps així. Ha canviat la identitat del joc i la filosofia a Lezama. Necessitem un treball més específic, no tan generalitzat. Hi va haver tècnics que no ho veien així i ens van portar en els últims 20 anys per un camí no adequat.

-Tornant al 1984, ¿entén com es va poder muntar aquella tremenda tangana al final del duel? No sé què dimonis li va passar a Maradona. No va saber perdre, suposo que no pensava que la podia dinyar contra nosaltres. A partir d’aquí, els jugadors s’uneixen quan hi ha un enrenou, mai falten col·laboradors. I allà tots es van unir, els d’un bàndol i els de l’altre. Es va equivocar un, i tots li van anar darrere. Va caldre entrar-hi i hi vam entrar. Però bé, per mi l’important era el triomf, no el xivarri final. La celebració també va ser inoblidable. Era el segon any que anàvem a la Gabarra, va ser una ocurrència molt bonica.

-Ara arriba una altra final contra el Barça. ¿Veu possibilitats a l’Athletic, capacitat per vèncer? El favorit és el Barça. Serà una final difícil per a nosaltres, però espero jugar millor que contra la Reial. El més important és que és una final, es juga a un partit i sempre hi ha alguna possibilitat. Espero veure un duel en el qual l’Athletic mori al camp, que s’esforci al màxim i surti tot perfecte. Si no juguem bé no podrem fer res. Si el Barcelona té un bon dia, et pot fer una avaria.

«Messi estima el Barça i s’avé amb Laporta, que és un tio maco i formidable. El convencerà i seguirà també pels seus fills»

-¿Li agrada el Barça de Koeman? Li he vist dies de tot, uns molt bonics i d’altres horribles. En el clàssic contra el Madrid no em va agradar gaire. Tampoc el partit del Valladolid. Per allà passen les nostres opcions. Si juguen així contra nosaltres es pot fer alguna cosa. De vegades m’avorreixen. A mi el futbol m’agrada ràpid, el toca, toca i toca sense arribada no val res. La possessió ben feta i ràpida és preciosa, però quan es converteix en lenta i previsible és una altra història. Hi ha partits que tenen el 75% de possessió i són avorridíssims.

-¿Creu que en l’ideari culer pesa massa el record del futbol de Cruyff o de Guardiola? Cadascú ha de fer el futbol que vol i li agrada. El futbol d’aquest Barça no té res a veure amb el de Cruyff i el de Guardiola. Tot depèn de quins jugadors tenen uns i d’altres. Ni els homes de Cruyff eren els de Guardiola ni els d’ara són els que tenia Guardiola. El futbol el fan els jugadors. Guardiola tenia el millor Xavi, el millor Iniesta... Allò era cosa gran.

-¿Renovaria Messi? Messi estima el club i s’avé amb Laporta, que és un tio maco i formidable. Penso que el convencerà, vaja, n’estic segur. Tenen molt bona relació. I una altra cosa important. Penso que Messi seguirà al Barça pels fills, viuen millor a Barcelona que en qualsevol altre lloc. És molt més còmode que portar-los a l’estranger, a París o on sigui. Messi és el millor del món sens dubte. Per tant, si segueix seria bo per al Barça.

«Seria millor que no haguessin inventat el VAR. És ridícul com l’estan aplicant, manipula la competició»

-Com a seleccionador d’Euskadi, ¿considera que alguna vegada s’assolirà l’oficialitat de les seleccions autonòmiques? ¿Es podrà veure algun dia un Euskadi-Espanya o un Catalunya-Espanya? És difícil, la federació espanyola no ho vol i no hi haurà ningú que els tregui d’aquí. Políticament parlant mai se sap. Fa anys tampoc pensava jo que de Rússia i de Iugoslàvia s’anaven a disgregar tants llocs i, mira, tot va arribar. No se sap el que oferirà el futur. Els bascos i els catalans ho estem buscant, ho volem i ho desitgem, però no n’hi ha prou amb això. Si no s’assoleix la independència, serà impossible veure un Euskadi-Espanya o un Catalunya-Espanya. Ni la UEFA ni la FIFA ni ningú ho acceptaria.

Notícies relacionades

-Un altre teòric avanç en el futbol ha sigut el VAR. ¿El convenç? Aquí seré dur. Del VAR opino que millor que no l’haguessin inventat. És ridícul com l’estan aplicant. Si ho fessin bé, amb igualtat i sense tantes equivocacions, seria positiu, però així no. No veuen les coses per televisió, no tenen les regles clares, unes vegades xiulen mans, d’altres no, unes vegades s’aturen a analitzar les jugades, d’altres no... Aquest VAR manipula la competició, ha sigut negatiu per al futbol, en realitat dificulta un joc més net i obert. Hi ha interessos per molts llocs.

-Ha entrenat el Camerun i Líbia, i ha viscut milers de situacions en la seva trajectòria. ¿Creu que hi ha racisme en el futbol? ¿Racisme en el futbol? Això són xorrades. No existeix. Jo vaig entrenar cinc anys a l’Àfrica. Que li diguin a un negre, blanc o groc no té res a veure amb el racisme. L’únic que es vol és desestabilitzar, molestar l’adversari, tant al camp com des de la grada. ¿Per què el públic només es fica amb un jugador visitant i no ataca el local si són del mateix color? Només es vol fotre el rival. El racisme són altres coses, altres governs. És el tema dels nens amb les pasteres, que no deixin entrar la gent als països, que s’acordonin les fronteres i no passin els immigrants...