El duel de La Cartuja

L’Athletic i la Reial es desafien a la primera final de Copa amb una àrbitre

  • Aquest dissabte els dos grans del País Basc persegueixen un títol que no aixequen des dels anys 80

  • Els lleons van eliminar el Barça a quarts, mentre que els donostiarres van deixar fora el Madrid en la mateixa ronda

  • «Tant de bo arribi el dia en què una dona àrbitra deixi de ser notícia», diu l’extremenya Guadalupe Porras.

L’Athletic i la Reial es desafien a la primera final de Copa amb una àrbitre
3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Mai abans en la història ha passat i qui sap si tornarà a passar. Per primera vegada, l’Athletic i la Reial, els dos grans del futbol basc, es mesuren a la final de la Copa del Rei, un duel apassionant que consagrarà uns i arruïnarà uns altres. És el partit de les seves vides, aquest tipus de cites en què potser hi ha alguna cosa més a perdre que guanyar, però que ningú es vol perdre. Lamentablement serà sense públic. Els dos clubs van preferir esperar per la pandèmia, però el temps es va esgotar i el campió de la Copa del 2020 es coneixerà un 3 d’abril del 2021 que passarà als annals del futbol basc.

Tres dies després d’allotjar el partit entre Espanya i Kosovo, l’estadi de La Cartuja acollirà un duel amb un tremend valor simbòlic. La història demostra que costa moltíssim arribar fins aquest punt. I molt més alçar el trofeu. Fa 34 anys que la Reial Societat no aconsegueix un títol, justament la Copa de 1987 conquistada contra l’Atlètic en els penals a Saragossa. Un any després cauria contra el Barça (1-0) en una nova final. En aquell equip confluïen la generació daurada bicampiona de Lliga (Arconada, Gorriz, Zamora...) amb valors en auge com Bakero i Beguiristain. Els donostiarres no tornarien a arribar tan lluny fins aquesta edició.

La baralla del 84

L’Athletic encara fa més temps que no aixeca el seu títol favorit. Des de 1984, en aquella mítica final contra el Barça (1-0) que va acabar en baralla amb Maradona, Migueli i Clos contra Goikoetxea, Sarabia i De Andrés com a principals combatents. Els lleons van tornar a la final el 1985, el 2009, el 2012 i el 2015, però sempre va sortir creu. Si cauen contra la Reial tindran una nova oportunitat en dues setmanes contra l’equip de Ronald Koeman, però ningú hi vol pensar. Si s’ha d’escollir, tots els bilbains ho tenen clar.

«Som un club batallador, guerrer, que competeix amb vilatans. Aquest és el nostre ADN competitiu. Ha passat tant temps des de l’última Copa que jo ni havia nascut. Anirem a totes perquè des de petit se somia amb coses així», va afirmar Iñaki Williams, un dels baluards d’un Athletic que va deixar fora el Barça en quarts de final al febrer amb un autogol de Busquets (1-0). La Reial va eliminar en la mateixa ronda el Madrid (3-4). 

Allà es va començar a forjar una final històrica que té premi doble per al vencedor: dimecres que ve es repetirà el derbi a Anoeta a la Lliga i el perdedor a Sevilla hauria de fer el passadís. «S’acosta un moment únic. Guanyar seria com complir un somni», va dir l’internacional Oyarzabal.

Àrbitre català

Notícies relacionades

La final comptarà amb una altra novetat. El català Xavier Estrada Fernández arbitrarà el duel assistit a les bandes per Roberto Alonso Fernández i Guadalupe Porras Ayuso. L’extremenya serà la primera àrbitra present en una final de la Copa del Rei en què no faltarà Felip VI. El monarca estarà acompanyat a la llotja per Luis Rubiales, el president de la federació espanyola. 

«Tant de bo arribi el dia en què una dona àrbitra deixi de ser notícia i no es facin distincions per sexe. Jo treballo de la mateixa forma que els meus companys», va dir aquest divendres la Guadalupe, que no es mostra especialment nerviosa pel partit. «Tinc sensacions molt bones», va remarcar.