Política Esportiva

José Manuel Franco relleva Irene Lozano al capdavant del CSD

El nou president del Consell Superior d’Esports ofereix «diàleg i col·laboració» a l’assumir el càrrec per reactivar l’esport

José Manuel Franco relleva Irene Lozano al capdavant del CSD
2
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

José Manuel Franco és des d’aquest dimecres el nou secretari d’Estat per a l’Esport i president del Consell Superior d’Esports (CSD). El dirigent gallec, de 63 anys, va oferir «diàleg i col·laboració» per aconseguir la reactivació de l’esport a l’acte de presa de possessió del càrrec celebrat a la seu del Consell. Franco és el tercer responsable de l’esport a Espanya durant l’etapa de Pedro Sánchez com a president del Govern, de qui és un home de confiança, rere l’exesquiadora María José Rienda i d’Irene Lozano, a qui relleva després de 14 mesos al capdavant del CSD, perquè aquesta s’incorpori a les llistes electorals del PSOE a la Comunitat de Madrid.

Delegat del Govern a la Comunitat de Madrid, entre el 2020 i el 2021, llicenciat en Dret, i funcionari de carrera al ministeri de Defensa, la candidatura de Franco s’ha valorat per sobre d’altres noms que havien sonat durant les últimes hores com les exseleccionador espanyol de bàsquet, Pepu Hernández, o l’exdirector d’esports professionals del Barça, Albert Soler, molt més vinculats al món de l’esport en un any de grans cites com els Jocs Olímpics de Tòquio i l’Eurocopa.

Un sector de referència

A l’acte presidit pel Ministre de Cultura i Esports, José Manuel Rodríguez Uribes, Franco ha ofert diàleg, entesa i col·laboració per a la reactivació del sector de l’esport, amb l’objectiu de revalidar la posició de líder i referent que té Espanya i per aconseguir la igualtat de l’esport femení.

El nou president del CSD va valorar l’esport com una eina essencial per a l’impuls de la marca país i també va destacar el paper de la indústria esportiva, que representa un 3% del PIB del país i que dona feina a més de 400.000 persones. «L’esport ha passat a ser una part essencial de l’estil de vida, parlem de més de 4 milions d’espanyols a l’esport federat; més de 60.000 clubs i més de 34.500 empreses vinculades» va dir.

Notícies relacionades

En aquest sentit, Franco va parlar de «gestionar amb celeritat i eficàcia els fons» destinats a l’esport i de la inversió de més de 300 milions d’euros en els pròxims anys procedents del pla de recuperació del Govern aprovat a l’octubre. «Aquest any gestionarem més de 50 milions i haurem d’incidir en la línia iniciada per la meva predecessora en el pla de digitalització, el pla d’impuls a la internacionalització de la indústria de l’esport i la dinamització de l’esport femení», va afegir.

Impulsar la Llei de l’Esport

També es va comprometre el nou responsable de l’esport a impulsar la nova Llei Antidopatge, per complir les exigències internacionals, i la nova Llei de l’Esport, que porta temps parada. «Una regulació ajustada al moment», va remarcar Franco a la seva intervenció sobre els dos nous projectes de llei, que segons l’esborrany que va ser aprovat el 2019 per substituir la Llei de l’Esport que és vigent des del 1990, redefineixin tota la competició professional, augmentin el control econòmic i acabi amb la desprotecció de l’esport femení, entre altres aspectes importants.