Vaivens a ‘la Roja’

El galimaties de Luis Enrique

  • El seleccionador asturià continua amb els seus eterns assajos i encara no ha trobat un onze tipus en plena fase de classificació per al Mundial i a dos mesos i mig de l’estrena a l’Eurocopa.

  • L’extècnic del Barça suma més debutants (22) que partits (20) al capdavant de ‘la Roja’ amb 58 jugadors utilitzats, els mateixos que Luis Aragonés en 54 enfrontaments

El galimaties de Luis Enrique
3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

La selecció espanyola torna aquest dimecres a La Cartuja, l’estadi on va viure l’última alegria amb la golejada davant Alemanya del novembre passat (6-0). Aquella victòria va ficar ‘la Roja’ a la fase final de la Lliga de les Nacions i va aportar lluentor al projecte de Luis Enrique, però l’última finestra ha fet tornar els dubtes. El galimaties del tècnic continua a dos mesos i mig de l’estrena a l’Eurocopa davant la Suècia d’Ibrahimovic, precisament el principal rival a la fase de classificació per al Mundial de Qatar. 

Espanya espera Kosovo després del seu miraculós triomf a Geòrgia. Un segon empat després de l’aconseguit davant Grècia hauria complicat el camí en un grup perillós en què només té el bitllet assegurat el primer. A Sevilla toca recuperar l’optimisme en una selecció que no acaba de definir-se.

Nombroses proves

Tret de la porteria, en què Unai Simón sembla haver-se consolidat definitivament per davant de David de Gea, a les altres línies segueixen els assajos. En 20 partits com a seleccionador, l’asturià ha utilitzat 58 jugadors, els mateixos que va fer servir, per exemple, Luis Aragonés en 54 enfrontaments. A les ordres de Lucho han debutat 22 futbolistes, amb Pedri, Bryan Gil i Porro com a últims afortunats.

El 37,9% dels jugadors alineats per l’asturià es van estrenar a ‘la Roja’. Amb Julen Lopetegui, en canvi, només van debutar 12 futbolistes dels 44 jugadors utilitzats en els seus 20 partits, els que porta Luis Enrique. El tècnic del Sevilla va aconseguir 14 victòries i 6 empats en la seva etapa; l’expreparador del Barça i del Celta porta 12 triomfs, 5 gualades i 3 derrotes. 

Set canvis a Geòrgia

Davant Grècia Luis Enrique va apostar pel bloc que va golejar Alemanya. Van repetir 9 dels 11 titulars, tots tret de Sergi Roberto i Pau Torres, amb problemes físics. Marcos Llorente i Eric Garcia els van suplir, però l’asturià no va quedar satisfet i va tornar a canviar en el duel contra Geòrgia. A Tbilissi hi va haver set canvis a l’alineació. Només van sobreviure Unai Simón, el central del City, Ferran Torres i Morata l’onze inicial més jove de ‘la Roja’ (24 anys i 226 dies d’edat mitjana) des del març del 2005. 

El tècnic, de 50 anys, s’ha mantingut fidel a la idea que va exposar des del començament, tant en la seva primera etapa com en la seva tornada després del parèntesi amb Robert Moreno. L’asturià va deixar clar que no hi hauria jugadors fixos sinó que sempre portaria els futbolistes amb millor rendiment als seus equips.

Ningú arriba a ‘la Roja’ pels seus galons, però aquesta incertesa també afecta a l’hora de construir un bloc, una cosa preocupant a 11 setmanes del començament de l’Eurocopa (de l’11 de juny a l’11 de juliol), un torneig que encara no coneix les seves seus exactes.

Menys nivell

Notícies relacionades

És evident que el nivell de la selecció tampoc és el de les seves èpoques glorioses, en què no van faltar fixos com Casillas, Xavi, Puyol, Iniesta, Villa o Sergio Ramos, l’últim supervivent i potser l’únic jugador amb plaça fixa a l’onze si està bé. Amb els altres han sobrat les proves.

Pel lateral dret han passat fins a vuit futbolistes, cosa motivada també per les lesions de Carvajal. Al carril esquerre, Jordi Alba semblava postergat en els inicis del seleccionador. Ara és el més ben col·locat per ser titular en un altre tomb del paisatge de ‘la Roja’. 

Temes:

Luis Enrique