MÉS OPOSICIÓ

Els empresaris japonesos rebutgen els Jocs

Una enquesta indica que el 56% de companyies nipones estan a favor de la cancel·lació definitiva

Els empresaris japonesos rebutgen els Jocs
2
Es llegeix en minuts

Els Jocs Olímpics de Tòquio continuen la seva peculiar ruta plena de contratemps mentre els responsables de l’organització, sense president després de la renúncia la setmana passada de Yoshiro Mori, insisteixen que la competició es portarà a terme tot i que hagi de celebrar-se a porta tancada si les dades de la pandèmia continuen sent preocupants a finals de juliol. Mentrestant, des de diversos àmbits, la ciutadania nipona es mostra preocupada. Ara han sigut els empresaris els que aposten per una cancel·lació definitiva del certamen.

Així, més de la meitat de les empreses japoneses volen que es cancel·lin els Jocs que ja es van ajornar el 2020 quan bona part dels països es trobaven confinats totalment o parcialment. Ara una enquesta realitzada per Tokyo Shoko Research, citada per Reuters, resol que el 56,0% de les empreses japoneses estan a favor de la cancel·lació definitiva dels Jocs. L’agost de l’any passat es va realitzar aquesta enquesta per primera vegada i llavors el 53,6% dels enquestats rebutjaven els Jocs. Per tant, set mesos després l’oposició als Jocs Olímpics en el sector empresarial japonès ha augmentat un 2,4%.

Sense pèrdues per a moltes empreses

Per si no fos prou, només el 7,7% de les empreses enquestades estimen que els Jocs s’haurien de fer com si res, com estaven programats fa un any abans de l’ajornament. Hi van participar ni més ni menys que 11.000 empreses. La consulta es va realitzar abans de la dimissió de Mori i abans que el Japó s’alterés amb el seu comentari contrari a ampliar el nombre de dones en el comitè organitzador dels Jocs, ja que segons el seu parer parlaven molt en les reunions. Aquesta ficada de pota va propiciar una onada de protestes a tot el Japó, tant en àmbit polític, social i esportiu, amb les principals figures femenines del país mostrant l’enuig cap a Mori.

Notícies relacionades

Així mateix, i com a dada molt a tenir en compte, el 70% de les empreses que van participar en l’enquesta van indicar que la cancel·lació amb prou feines els produiria pèrdues econòmiques.

Una enquesta anterior realitzada al Japó a principis d’any va mostrar un rebuig unànime de la població amb un 80% de persones contrària als Jocs en les actuals condicions, tot i que també és cert que des que Tòquio va aconseguir la nominació, molt abans de la pandèmia, els Jocs mai han aconseguit grans simpaties al país.