MUNTANYISME

El K2, glòria amb peatge de la tragèdia

El K2, glòria amb peatge de la tragèdia
2
Es llegeix en minuts

El mal temps va retardar dimecres les tasques de recerca dels tres alpinistes desapareguts en l’ascensió del K2 al Pakistan, entre ells el xilè Juan Pablo Mohr, i les autoritats estimen que les possibilitats de trobar-los amb vida són ínfimes.

Mohr, l’islandès John Snorri i el pakistanès Muhammad Ali Sadpara van iniciar divendres la part final de l’ascensió del segon cim més gran del món (8.611 metres), però des d’aleshores no han donat senyals de vida.

Diversos helicòpters de l’exèrcit pakistanès que utilitzen moderns radars participen en les tasques de recerca des d’aleshores.

«El mal temps continua impedint el bon desenvolupament de les tasques de recerca», va dir a l’AFP Nasir Ali Khan, ministre de Turisme de la regió, explicant que les operacions van haver de suspendre’s dimarts a la tarda i no han pogut reprendre’s.

Muhammad Ali Sadpara és un alpinista molt conegut al Pakistan. El 2016, el muntanyenc va aconseguir la primera ascensió a l’hivern d’un altre «8.000 metres» pakistanès, el Nanga Parbat.

Possibilitats ínfimes

«Les possibilitats de sobreviure dos o tres dies a 8.000 metres a l’hivern són petites», va dir el seu fill, Sajid, que va començar l’ascensió amb els tres alpinistes però va retrocedir perquè la seva ampolla d’oxigen no funcionava.

Dos alpinistes van morir aquest any en el K2, on les condicions meteorològiques a l’hivern són rudes, amb vents que poden arribar als 200 km/hora i temperatures que poden caure fins als -60 graus centígrads.

El català Sergi Mingote va morir al gener després de tenir una caiguda fatal al baixar cap al campament base, el mateix dia en què un equip d’alpinistes del Nepal aconseguia la primera ascensió d’aquesta muntanya a l’hivern. A principis de febrer, el búlgar Atanas Skatov va morir en un accident a l’hora de canviar de corda.

El K2, una gelada piràmide gairebé perfecta i la segona muntanya més alta del món, és coneguda com «la muntanya salvatge» perquè resulta complicat escalar-la i per unes condicions meteorològiques que a l’hivern poden arribar als -50 graus i vents de 90 quilòmetres per hora.

Una fita de 377 alpinistes

Fins ara només 377 alpinistes han coronat el segon cim més alt del món i 88 han mort intentant-ho des que l’italià Achille Compagnoni aconseguís la primera ascensió el 1954.

El K2 era l’únic dels 14 vuitmils que no havia sigut coronat a l’hivern, una cosa considerada com l’últim gran desafiament de la disciplina. Aquest era l’objectiu d’aquesta expedició formada per 55 muntanyencs de diversos països que va començar al desembre.

El 16 de gener, 10 alpinistes nepalesos reescrivien la història de l’alpinisme a l’aconseguir la primera cimera hivernal en el K2 de forma conjunta, «colze a colze».

Els 10 escaladors que van aconseguir la fita són Nirmal Purja, Mingma David Sherpa, Mingma Tenzing Sherpa, Geljen Sherpa, Pem Chiri Sherpa, Dawa Tempba Sherpa, Mingma G, Dawa Tenjin Sherpa, Kili Pemba Sherpa i Sona Sherpa.

Però aquesta gesta va quedar enfosquida amb la mort en una caiguda de Mingote aquell mateix dia.

Notícies relacionades

Divendres passat l’alpinista búlgar Atanas Georgiev Skatov va morir al seu torn després de tenir un accident.

I aquella mateixa jornada els equips de Mohr, Snorri i Sadpara perdien el contacte amb ells i els seus localitzadors GPS.

Temes:

Muntanyisme