NOVA POLÈMICA OLÍMPICA

El Japó s’organitza pels comentaris sexistes del ‘cap’ dels Jocs

Yoshiro Mori, de 83 anys, va afirmar que les reunions amb dones duraven molt perquè «totes volien parlar», motiu pel qual l’oposició política del seu país en demana la dimissió

1
Es llegeix en minuts

El president del comitè organitzador dels Jocs Oímpics de Tòquio 2020, Yoshiro Mori, està rebent dures crítiques a les xarxes socials i per part d’alguns estaments del seu país després de dir que les dones fan que les reunions «durin molt», perquè «totes volen parlar».

Hores després que sortissin a la llum aquestes declaracions, pronunciades en una junta celebrada dimecres i reproduïdes originalment pel diari nipó ‘Asahi’, eren tendència a la xarxa social Twitter al Japó etiquetes com ‘retira’t, Yoshiro Mori’ o ‘menyspreu a les dones’.

«No tenia cap intenció de menysprear les dones», ha dit aquest dijous Mori en declaracions a la premsa, en què ha insinuat la possibilitat de renunciar al capdavant del comitè organitzador de Tòquio 2020 si hi ha una forta demanda.

L’origen dels comentaris

Durant una reunió extraordinària del Comitè Olímpic del Japó (COJ), Mori, de 83 anys, va parlar sobre l’objectiu que s’ha marcat aquest organisme per incrementar el nombre de dones membres del 20% actual al 40%, dient que «el Ministeri d’Educació ha estat fent rebequeries» sobre el tema.

L’ex primer ministre va comentar a continuació que «en juntes amb moltes dones, les reunions duren molt», i va afirmar que «les dones tenen un gran sentit de la rivalitat. Si una membre aixeca la mà per parlar, la resta senten que necessiten parlar, també. Totes volen parlar al final».

L’oposició es queixa

«Si dic masses coses els mitjans diran que vaig dir coses dolentes, però vaig sentir algú dir que si augmentem el nombre de dones a la junta hem de regular el torn de paraula d’alguna manera o si no, no acabarem mai. No diré qui em va dir això», va afegir Mori, els comentaris del qual van ser rebuts amb rialles per membres del COJ, segons la premsa local.

Notícies relacionades

Les paraules del president de Tòquio 2020, cap de Govern del Japó entre el 2000 i el 2001 i expresident de la Federació de Rugbi japonesa, han rebut dures crítiques a les xarxes socials, incloent-hi les abocades per membres de l’oposició.

«Els seus comentaris són contraris a l’esperit olímpic, que denuncia la discriminació i apel·la a l’amistat, a la solidaritat i a la igualtat», va escriure Renho, parlamentària del principal grup en l’oposició, el Partit Democràtic Constitucional, i ministra en diferents carteres entre el 2010 i el 2012.