LA TEMPORADA BLAUGRANA

Matheus Fernandes i la via brasilera al Barça

El centrecampista, últim a debutar amb el primer equip blaugrana malgrat no haver sigut encara presentat

Neymar, únic 'canarinho' que va triomfar de la vintena fitxats per Rosell i Bartomeu en l'última dècada

zentauroepp55965940 matheus fern ndes foto fcb fc barcelona201123195355

zentauroepp55965940 matheus fern ndes foto fcb fc barcelona201123195355

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Estic molt content amb el meu debut i amb la victòria de l’equip. Estem tots junts, seguim endavant amb més victòries. Una abraçada a tots els culers», deia Matheus Fernandes a les xarxes socials del Barça després del seu debut a Kíev. Era la primera vegada que els culers escoltaven la veu del centrecampista, que no havia sigut presentat pel club. El Barça ha apostat per 20 brasilers en l’última dècada, però a la ruleta blaugrana poques d’aquestes apostes han sigut guanyadores. Almenys per al club. Només un d’ells (Neymar) es va consolidar a l’onze titular, mentre que molts ni tan sols van arribar a jugar amb el primer equip.

Traspassat al gener pel Palmeiras a canvi de set milions (més tres en variables), Matheus va estar cedit des d’aleshores al Valladolid, on només va jugar tres partits. Al final es va quedar en el primer equip blaugrana després que no se li trobés nova destinació. Koeman, davant les absències de Busquets i De Jong, el va convocar aquesta setmana per primera vegada i amb el xoc resolt li va donar els últims 17 minuts a Kíev.

El Barça s’ha gastat aquest any 11,5 milions entre ell i Gustavo Maia, un extrem de 19 anys  que no havia debutat encara amb el primer equip del São Paulo i pel qual va desemborsar gairebé la mateixa quantitat que va donar al seu dia al quadro paulista per Douglas, que era lateral suplent en el club brasiler.

Neymar ha sigut l’únic brasiler que ha triomfat en el Camp Nou en l’última dècada. En aquests 10 anys els futbolistes d’aquesta nacionalitat han sigut sinònim d’operacions fracassades, moltes de les quals estranyes i en les quals solia coincidir un nom: André Cury. Aquest agent i intermediari, clau en la contración de Neymar, va estar a sou del Barça fins que el club va prescindir el mes de maig passat dels seus serveis. El 2013, el mateix any en què va acordar amb el Santos el fitxatge de ‘Ney’, el Barça també va pagar al club paulista 7,9 milions per opcions de compra per tres joves: ’Gabigol’ (2,9), Víctor Andrade (3,2) i Giva (1,8). Cap es va fer efectiva i el que més a prop va estar de Barcelona va ser l’últim, al jugar un parell de temporades a Badalona i Llagostera.

Notícies relacionades

El Barça també va donar quatre milions d’euros al Fluminense en drets preferencials sobre Gerson, Kenedy i Marlon. Va recuperar els diners avançats pels dos primers quan aquests se’n van anar a la Roma i al Chelsea i va acabar fitxant l’últim per cinc milions, tot i que el va vendre l’any següent el Sassuolo després de jugar un parell de partits amb el primer equip. Paulinho i Malcolm van tenir també un pas fugaç, tan sols una temporada i sense haver aconseguit refermar-se com a titulars. Adriano, el primer fitxatge brasiler i el que més va durar al Camp Nou (sis temporades), tampoc va aconseguir consolidar-se a l’onze inicial sinó que va ser un recanvi en els dos laterals. Coutinho, després de suspendre en el seu primer etapa a Barcelona, té una revàlida després del seu erasmus a Munic.

Quadrant comptes

En els dos últims anys els brasilers han tingut més protagonisme a l’hora de quadrar balanços que en el camp. Neto va arribar al Barça en un canvi amb Cillessen per equilibrar els números que s’ha repetit aquest juny amb Arthur-Pjanic, en una operació amb la Juventus idèntica a la que havien fet al gener entre el del planter Alejandro Marqués i Matheus Pereira. L’exjuventí va demostrar en el filial que no tenia nivell per al primer equip, igual que havia passat anteriorment amb Vitinho, Gabriel Novaes i Robert Gonçalves. Caldrà veure què passa al Barça B amb Igor Gomes, central acabat d’operar, i Gustavo Maia.

Gustavo Maia.

Temes:

Barça