INVESTIGACIÓ OBERTA

Primera querella de la fiscalia per insults racistes en el futbol

Un jutjat de Cornellà investiga dos seguidors del RCD Espanyol que van insultar Iñaki Williams en un partit contra l'Athletic el gener passat

Al jugador li van cridar «uh, uh, uh, uh», una onomatopeia que reprodueix el so de les mones i que és utilitzada per menysprear els esportistes negres

20/05/2018 Iñaki Williams

20/05/2018 Iñaki Williams / AFP7 / Europapress (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / R. Paniagua

Un jutjat de Cornellà de Llobregat (Barcelona) investiga dos seguidors del RCD Espanyol pels insults racistes al jugador negre de l’Athletic de Bilbao Iñaki Williams, en un partit de futbol disputat el 25 de gener passat, arran d’una querella pionera presentada pel fiscal contra el delicte d’odi de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar. 

«Estic molt content amb la fiscalia que s’ha querellat contra els individus que em van ofendre amb insults racistes», ha dit en les xarxes socials un Williams que considera que des del ministeri públic s’ha fet «un «pas molt important». «Estem en una societat en la qual hi ha d’haver canvis i aquest n’és un. Independentment del color de la pell, de la raça o de la ideologia, crec que tots som iguals, i per això ens hem de respectar els uns als altres», ha remarcat.

Lesió de la dignitat

La querella, la primera de la fiscalia que presenta per insults racistes a la grada d’un partit de futbol professional, atribueix als dos seguidors de l’Espanyol un delicte contra els drets fonamentals i les llibertats públiques, en la seva modalitat de lesió de la dignitat de les persones per discriminació relativa a l’origen nacional, i ha sigut admesa a tràmit pel Jutjat d’Instrucció número 2 de Cornellà, població on està ubicat el camp RCDE Stadium i, per tant, on es van cometre els fets

La investigació es va iniciar arran de la denúncia presentada per la Lliga de Futbol Professional (LFP) davant la Fiscalia de Barcelona, en la qual relatava els insults racistes proferits quan el jugador era substituït del terreny de joc i va rebre d’un sector de la grada de l’Espanyol «crits de menyspreu cap a la seva persona, amb la indubtable intenció d’humiliar-lo i menyscabar la seva dignitat per motius racistes», afirma el ministeri públic.

Autors identificats

Concretament, precisa la querella del fiscal, la grada de l’Espanyol va acomiadar entre les 14.26 hores i les 14.28 el jugador cridant-li «uh, uh, uh, uh», una onomatopeia que reprodueix els sons emesos per les mones i que, segons l’acusació, «ha sigut proferida en diverses ocasions per grups d’aficionats de diferents països per menyscabar la dignitat dels futbolistes de raça negra».

La fiscalia va encarregar una investigació als Mossos d’Esquadra, que van aconseguir identificar els autors dels insults després d’examinar les imatges de les càmeres de seguretat i gràcies a la informació facilitada pel RCD Espanyol sobre els titulars de les localitats d’on procedien els crits, al sector 108 de la grada.

Condemna blanc-i-blava

El club periquito, mentrestant, ha tornat a condemnar els fets. «El camp de futbol és per disfrutar tothom. No hi ha lloc per a situacions així. L’Espanyol va actuar ràpidament. Són situacions que vam desterrar i vam actuar en temps rècord, com va reconèixer fins i tot el ‘The Guardian’. No donem l’esquena a la realitat. El nostre missatge és clar: la tolerància zero ha sigut i serà sempre el nostre camí», han assegurat fonts del club a EL PERIÓDICO.

L’entitat també ha emès un comunicat en què remarca el seu respecte al procediment judicial en marxa «sens detriment del principi de presumpció d’innocència». El club assegura que continuarà treballant «per cultivar i promoure valors esportius que facin honor als nostres 120 anys d’història».

De sis mesos a dos anys

Notícies relacionades

Les investigacions policials van permetre identificar tres seguidors presumptament relacionats amb els insults racistes, un d’ells menor i, per tant, no serà perseguit en la jurisdicció penal ordinària destinada als majors d’edat. Els dos adults identificats van ser citats en qualitat d’investigats davant els Mossos d’Esquadra: un d’ells, J.C.M.A., es va acollir al dret a no declarar i l’altre, K.B.G., no va acudir a la comissaria.

La condemna prevista pel delicte que s’imputa als dos seguidors de l’Espanyol és de sis mesos a dos anys de presó, més multa. L’article 510.2 apartat A del Codi Penal castiga els que «lesionin la dignitat de les persones mitjançant accions que comportin humiliació, menyspreu o descrèdit» per motius racistes, antisemites o d’altres de referents a la ideologia, religió o creences i situació familiar», així com la seva pertinença a una ètnia, raça o nació.