Rugbi femení

Laura Delgado i Patricia García, a la davantera del rugbi

Referents a la selecció, les esportistes espanyoles s'estrenen en l'Allianz Premier anglesa, la primera lliga femenina de clubs professional

laura-delgado-y-patricia-garcia

laura-delgado-y-patricia-garcia

5
Es llegeix en minuts
Noelia Román

Fins als 13 anys, Laura Delgado (Cadis, 1990) va ser una prometedora llançadora de martell. Tenia planta, una tècnica depurada i bons resultats. Patricia García (Madrid, 1989) era baixeta i no despuntava en cap especialitat atlètica, però ho feia bé en totes: la javelina, les tanques, el pes, la velocitat. Cap va seguir la seva carrera a les pistes. Es van trobar anys després en el rugbi i avui són la seva avantguarda, les dues primeres ‘rugbiers’ espanyoles que disputen l’Allianz Premier anglesa, la primera lliga professional femenina al món per a clubs de rugbi de XV. 

«Poder jugar en un equip com l’Exeter Chiefs i en la primera lliga femenina que és professional és una cosa genial, un somni. Estic supercontenta», explica Bimba Delgado en conversa via Zoom amb EL PERIÓDICO. «Per a mi la novetat és que sigui rugbi de XV. Ja fa set anys que soc professional, però amb el rugbi de VII, l’olímpic, i, tot i que havia jugat a l’estranger, mai ho havia fet a Anglaterra», afegeix la seva companya a l’Exeter Chiefs Patricia García.

Anglaterra és el bressol del rugbi, i l’únic país que va professionalitzar per complet a la seva selecció femenina, les totpoderoses ‘rosas vermelles’, i el primer a concedir aquest mateix estatus a la lliga que disputen els clubs de rugbi de XV, el que no és olímpic.

Anglaterra és també l’anhelada meta a què van arribar les dues internacionals espanyoles l’agost passat a la furgoneta verda de Patricia. Podrien haver viatjat fins allà amb avió. Però s’haurien perdut una setmana al volant per Europa i 2.000 quilòmetres esquitxats de visites a les amistats que l’esport ha escampat pel món.

Esport i emprenedoria

«Va ser un viatge inoblidable. Teníem una setmana de vacances, així que vam agafar la furgo de la Patri i vam fer diferents parades per veure la gent de la selecció que és a Biarritz, Bordeus i París. La idea era que conduíssim totes dues, però jo soc bona copilot i ella, bona conductora, així que...», explica entre rialles Bimba, pilier dret de la selecció espanyola de rugbi de XV i una de les seves capitanes.

Conduir bé és només una de les múltiples qualitats de Patricia García. Habitual en les llistes de les millors ‘rugbiers’ del món, la tres quarts madrilenya combina l’esport amb l’emprenedoria –està al capdavant de l’aplicació PGR APP– i amb diversos projectes solidaris, com ara Rugbi Values i Rugbi Lliure.

«Poder jugar en un equip com l’Exeter Chiefs i en la primera lliga femenina que és professional és una cosa genial, un somni. Estic supercontenta»

Laura Delgado

‘Pilier’ dret de la selecció espanyola de rugbi de XV

«La Patri sempre té moltíssims projectes al cap, ella sempre està pensant en el rugbi», confirma la jugadora gaditana sobre la tetracampiona d’Europa (en rugbi de VII i XV) i diploma olímpic en els Jocs de Rio 2016. «Així que, tot i que vivim juntes a Exeter, cadascuna té les seves coses. Ella està més amb els seus projectes i jo, més centrada a estudiar anglès», continua per il·lustrar la seva nova vida.

L’anglès és un os per a la ‘pilier’ espanyola, però no una novetat: la gaditana ja va jugar al DMP Sharks de Darlington la temporada passada, quan la lliga encara no era professional. «I la diferència és tremenda», assevera la tricampiona europea amb Las Leonas. «Per tenir un contracte professional amb què cotitzes i perquè això ens permet dedicar moltes hores als entrenaments amb moltes companyes i en condicions molt diferents: amb cuiner propi, dos entrenaments al dia i sessions específiques per a cada posició», explica.

Els contractes professionals

Fa tan sols uns mesos, per guanyar-se la vida a Darlington, Bimba entrenava un equip de la universitat de Newcastle i un altre d’escolar. I aquesta continua sent la realitat per a la majoria de dones que juguen a rugbi: combinar la seva pràctica amb una altra feina. A Espanya, com en altres països, és un esport amateur i, per tant, cap de les seves practicants té la consideració de professional. Només el rugbi de VII permetia, fins ara, acostar-se a aquesta condició.

«L’avantatge que tenim en el rugbi de VII és que, com que és olímpic, tenim contractes professionals des del 2013-14», constata Patricia García a aquest diari. «Això, a l’estranger, perquè a Espanya no hi ha contractes professionals en els clubs. Aquí, de moment, només comptem amb les beques ADO per a la disciplina olímpica», abunda la ‘rugbier’ espanyola més internacional.

Per l’obertura madrilenya, Anglaterra és una estació més en un periple mundial que va iniciar a França, va continuar a Nova Zelanda i va completar al Japó. «A Espanya, el rugbi és un esport emergent que ha evolucionat molt en els últims anys, i això és molt bonic de veure. Als països on he jugat, en canvi, és un esport majoritari, hi ha una llarga tradició, és una cosa cultural i compten amb les millors lligues», pondera.

«A Espanya, el rugbi és un esport encara emergent. Als països on he jugat, en canvi, és un esport majoritari, hi ha una llarga tradició, és una cosa cultural»

Patricia García

Obertura madrilenya de l’Exeter Chiefs

«Per això jo vaig complir el meu somni quan, el 2013-14, me’n vaig anar a jugar a Nova Zelanda, a la millor lliga del món, on cada partit és un partit internacional. Va ser un punt d’inflexió, un gran pas que no m’havia imaginat mai», afirma aquesta dona que es va iniciar en el rugbi el 2008 en el Geografia i Història de la Universitat Complutensey ha protagonitzat una carrera espectacular.

«Anglaterra, com que és més a prop, la veia més factible. Ara, el que em sembla un somni és el projecte de l’Exeter Chiefs, que marcarà un abans i un després», afegeix, sense perdre de vista el Mundial que, coronavirus mitjançant, es disputarà l’any vinent a Nova Zelanda.

Barreja de cultures

El multicultural projecte de l’Exeter al qual al·ludeix inclou SusieAppleby, l’exseleccionadora d’Anglaterra Sevens com a entrenadora. I Amy Garnett, l’exjugadora del XV de la Rosa, com el seu ajudant per dirigir un grup de jugadores procedents dels Estats Units, el Canadà, el Japó, Holanda, Espanya i Anglaterra.

Notícies relacionades

«Aquesta barreja de cultures és una de les millors coses. Són totes molt maques i ens hem integrat perfectament», apunta Bimba Delgado sobre l’equip per al qual les va reclutar Appleby personalment. «A mi em va convidar a anar a la parada del Sis Nacions i en vaig quedar encantada», confessa la gaditana, que suma 19 ‘caps’ amb Las Leonas.  

I encantades segueixen totes dues, ara que, després de diverses vicissituds (una quarantena per un positiu per coronavirus a la selecció i el canvi de plans que va implicar la cancel·lació del Campionat d’Europa), van poder debutar amb l’Exeter i oferir les primeres mostres de tot el que poden aportar.