L'Ajuntament de València demana que els futbolistes de la Lliga surtin de l'armari

La regidora d'Igualtat considera que «clama al cel» que cap jugador espanyol hagi dit que és gai

zentauroepp48860446 barcelona 28 06 2019 manifestaci n del orgullo lgtbi bajo el190708175108

zentauroepp48860446 barcelona 28 06 2019 manifestaci n del orgullo lgtbi bajo el190708175108 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’homosexualitat en el futbol continua sent un tabú. Es poden comptar amb els dits d’una mà els jugadors professionals que han dit obertament que són gais. Des que l’anglès Justin Fashanu fos el primer fa 30 anys, només han seguits els seus passos els seus compatriotes Robbie Rogers i Thomas Beattie (aquest últim fa un parell de setmanes) i l’alemany Thomas Hitzlsperger. «Mai vaig pensar a sortir de l’armari mentre era jugador», deia Beattie. A Espanya cap futbolista de la Lliga, tant en actiu com retirat, n’ha sortit. Per això, l’Ajuntament de València demana als futbolistes professionals que aprofitin la seva projecció social per trencar el tabú.

«Clama al cel que en el món del futbol cap jugador de LaLiga masculina hagi sortit mai de l’armari. El món del futbol podria aportar molt a la societat en aquest sentit, ja que els jugadors són veritables referents per a milers de nens i nenes», ha sentenciat Lucía Beamud, regidora d’Igualtat i Polítiques LGTBI, que ha recordat la importància que té la lluita contra la discriminació per motius d’orientació sexual, en el món de l’esport: «Hi ha molt camí per fer. Hem de treballar molt aquestes qüestions, i no només en el futbol, també en les altres modalitats esportives, ja que es tracta d’un problema generalitzat».

La realitat és que en l’esport d’elit també són pocs els casos. «Espero que la meva sortida de l’armari serveixi per trencar el tabú dins l’esport», sentenciava el waterpolista olímpic Víctor Gutiérrez fa quatre anys al declarar obertament la seva condició sexual, seguint la línia d’un altre olímpic, el patinador Javier Raya, que havia fet el mateix un parell de setmanes abans.

Notícies relacionades

Si a Espanya no n’hi ha hagut gaires que ho diguessin públicament, a la resta del món també són escassos els exemples d’esportistes professionals que hagin expressat obertament la seva homosexualitat. Als EUA el primer va ser David Kopay, retirat de la lliga de futbol americà tres anys abans, que el 1975 ho va anunciar. Van haver de passar gairebé 40 anys perquè un jugador en actiu ho digués: Michael Sam. A la NBA el primer va ser John Amaechi, tot i que després d’haver-se retirat, i el primer jugador en actiu a dir-ho va ser Jason Collins el 2013.

Dues llegendes de la natació com Ian Thorpe i Greg Louganis i una del rugbi, Gareth Thomas (excapità de la selecció anglesa), també ho van fer públic per ajudar a conscienciar, en la línia que ara l’Ajuntament de València reclama que facin els futbolistes espanyols. 

Temes:

Futbol LGTBI