entrenaments individuals

La muntanya dels 48 ciclistes

Andorra permet des d'aquest dilluns els entrenaments individuals al gran grup professional que resideix al país, tot i que només per pujar el coll d'Ordino

zentauroepp53316035 dep andorra ordino200504172522

zentauroepp53316035 dep andorra ordino200504172522 / MARICEL BLANCH

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

José Joaquín Rojas, murcià i amic d’Alejandro Valverde, ja fa uns quants anys que resideix a Andorra. És un dels més veterans i dels que millor s’ha integrat al petit país pirinenc entre els 48 professionals que hi resideixen i que formen el pilot de corredors més gran i estrelles que hi ha al món. A ell, com a la resta de residents, sense carreres, sense possibilitat de sortir a la carretera a entrenar, el va agafar el confinament al Principat, sense que fins aquest dilluns pogués sentir de nou l’aire a la cara als comandaments de la seva bicicleta.

Però, com als altres 47 ‘andorrans’ i a diferència dels ciclistes professionals que continuen vivint a Espanya, les limitacions per entrenar són màximes i amb les precaucions més grans. ValverdeMikel Landa i tants altres que no han volgut creuar el Pirineu per viure, des d’aquest dilluns, poden solcar les carreteres de la seva província sense limitació horària, al contrari del que ocorre a Andorra. «Ara per ara aquí només ens deixen sortir als professionals, que som 48, però hem de fer-ho en dos grups, en dies alterns. Surts un dia i descanses el següent», així ho explica Rojas.

Horari obligatori

Només tenen una muntanya per pujar i baixar al llarg de dues hores, cosa que suposa un parell d’ascensions. El cim escollit és el coll d’Ordino, tantes vegades transitat pel Tour, la Vuelta i la Volta. Però han de fer-ho en un horari que no poden saltar-se, des de les 11 del matí fins a les 14 hores. «Tenim dos punts de sortida, on hem d’arribar amb cotxe i amb la mascareta posada», afegeix Rojas.

En efecte, almenys en les pròximes dues setmanes, cada grup de 24 corredors se subdivideix alhora en 12 ciclistes, uns se n’aniran cap a Ordino i els altres a Canillo, dos de les parròquies o municipis andorrans, on tenen habilitat un aparcament per deixar el cotxe. No poden anar ni en parella i han de distanciar-se al màxim quan es produeix un avançament, ja que surten amb uns minuts, intercalats, com si es tractés d’una cronoescalada tot i que sense competir.

La muntanya d’Alaphilippe

El coll d’Ordino es va tornar a disfressar d’uniformes ciclistes, de professionals com Julian Alaphilippe, el gran animador del Tour del 2019 i que espera, com la resta de professionals i la gran afició a aquest esport, que la pandèmia estigui controlada a finals d’agost a Europa i es pugui celebrar la ronda francesa en les millors condicions possibles.

Notícies relacionades

La Grande Boucle ha sigut reprogramada per disputar-se entre el 29 d’agost i el 20 de setembre pel mateix recorregut, des de Niça a París passant primer pel Pirineu i després pels Alps, que estava preparat per a aquest juliol, un mes que serà com un desembre sense Nadal. «Les autoritats andorranes ens han demanat a tots que respectem les distàncies de seguretat i que els entrenaments siguin individuals», explica Rojas.

Bernal se’n va anar a Mònaco

El primer dia de llibertat per Ordino van sortir també ciclistes com Enric Mas Iván Cortina. Fa un any els professionals van arribar a ser 52, però l’estiu passat la representació colombiana més gran, encapçalada per Egan Bernal, va canviar de destí, d’Andorra s’han dirigit a Mònaco, on resideix també Nairo Quintana quan no està a Sud-amèrica, com ara. Així que almenys en les pròximes dues setmanes escalaran i baixaran per Ordino corredors de la talla d’Adam Simon YatesDan MartinRohan DenisLuis León Sánchez o Marc Soler, per citar alguns dels 48 ‘andorrans’ del gran grup.