UNA DECISIÓ POLÈMICA

Getafe i València, indignats amb Rubiales pel repartiment de les places europees

Bordalás demana que es tingui en compte el duel directe amb la Reial i que el seu equip vagi a la Champions

El club xe escriu a la UEFA per criticar els criteris anunciats per la RFEF en cas que no s'acabi la Lliga

jmexposito53155687 graf3575  getafe  20 02 2020   el entrenador del getafe  jos200417171722

jmexposito53155687 graf3575 getafe 20 02 2020 el entrenador del getafe jos200417171722 / JuanJo Martin

3
Es llegeix en minuts
José María Expósito

Més embolic en el futbol espanyol. L’anunci de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) de quins equips jugarien competicions europees la temporada que ve en cas que no es pugui acabar la Lliga per la pandèmia del coronavirus ha causat malestar en els dos clubs més perjudicats: el Getafe, que es quedaria sense la Champions tot i sumar els mateixos punts que la Reial Societat, i el València, la setena plaça del qual no valdria en cap cas per accedir a l’Europa League, perquè l’hi donarien a l’Athletic com a finalista de la Copa. Un altre front obert per a Luis Rubiales.

L’anunci de la RFEF ha caigut com una bomba al Coliseum. Amb 46 punts, el Getafe és cinquè de la taula, empatat a punts i a diferència de gols amb la Reial Societat (quarta), que el supera provisionalment per tenir més gols a favor. Per complicar-ho encara més, en l’únic duel directe disputat el Getafe es va imposar a Anoeta (1-2). «Quan s’acaba un campionat el primer criteri és l’enfrontament particular, i després la diferència de gols. Sempre ha sigut així i no hi ha motiu perquè no torni a ser així», argumenta el tècnic blau, José Bordalás.

Portu i Cabrera, en el Reial Societat-Getafe (1-2) de la primera volta. / JAVIER ETXEZARRETA (EFE)

El seu president, Ángel Torres, també va alçar la veu per retreurer que la RFEF hagi plantejat aquesta llista quan la UEFA encara no ho ha sol·licitat. «Algú s’ho ha tret de la màniga sense que l’hi hagin demanat. ¿Per què es treu ara quan la UEFA ens dona tres mesos més [per acabar les lligues]? ¿Per buscar una polèmica que no té cap sentit?». Torres està convençut que es podran completar les 38 jornades, però en cas de no fer-ho anuncia que emprendrà accions legals. «Si ja vaig fer una cosa més difícil com va ser plantar-li cara a la UEFA i dir que no anava a Itàlia, ¿no l’hi presentaré a la Federació?».

L’Athletic, el gran beneficiat

Segons el document votat per la comissió delegada de la RFEF, la classificació actual (i no la de la primera volta) definiria les places europees si no s’acabés la Lliga. El Barça, el Reial Madrid, el Sevilla i la Reial Societat anirien a la ChampionsA l’Europa League anirien el Getafe i l’Atlètic (tot i que hi ha qui dona per fet que els matalassers tindrien una invitació de la Champions). El setè lloc, en canvi, no valdria per res, ja que en aquesta proposta s’entrega l’última plaça de l’Europa League a l’Athletic. Atès que la Reial ja estaria a la Champions, aquesta setena plaça valdria un passaport per a l’Europa League si el conjunt ‘txuri-urdin’ guanyés la final de la Copa. Però en l’escenari votat a la RFEF, en cas de no haver-hi més futbol la plaça seria per a l’Athletic per ser a la final.

El València ha enviat aquest divendres una carta a la UEFA per queixar-se de la decisió de la RFEF, en què insisteix que va ser l’organisme europeu qui va canviar els criteris d’assignació per a competicions europees i va demanar a les federacions nacionals que els perdedors de la finals de Copa no obtinguessin una plaça, sinó que aquesta s’adjudiqués segons la classificació de lliga.

L’afront de la Supercopa

Notícies relacionades

No és la primera vegada que el València se sent ofès per Luis Rubiales. El club xe va ser molt crític amb la decisió del president de la RFEF de convertir la Supercopa d’Espanya en un torneig entre quatre a l’Aràbia, ja que creu que el va privar de jugar una final que, al seu entendre, s’havia guanyat al conquistar la Copa del Rei. La intenció declarada del València és querellar-se per aquest assumpte, i a Mestalla entenen aquesta nova decisió com una venjança.

A més, en aquesta protesta el club xe va de la mà de la Lliga. Per descomptat, l’organisme que dirigeix Javier Tebas s’ha oposat frontalment a aquests criteris de classificació, aprofudint encara més la bretxa que el separa de Rubiales. La Lliga recorda a la RFEF que aquesta no és competent per repartir les places europees al seu aire.