carta des dels EUA

Pau Gasol: «La gent que aplaudeix des de les finestres ens recorda la set de solidaritat i humanisme»

20200325 482486 gasolt 1 1 / periodico

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Pau Gasol adverteix que amb la crisi provocada pel coronavirus sembla que el món hagi «viscut un any en les dues últimes setmanes» i, entre moltes altres coses, elogia l’«extraordinari» del moment dels aplaudiments que es fan a Espanya cada dia a les vuit de la tarda en reconeixement a la tasca dels sanitaris i que recorden «la set de solidaritat i humanisme, fins i tot en els temps més difícils».

«És com si haguéssim viscut un any en les últimes dues setmanes. Jo estava ocupat rehabilitant-me d’una lesió que m’havia deixat fora del bàsquet competitiu per poc més d’un any. Els Jocs de Tòquio apareixien en l’horitzó i esperava estar llest per sumar-me a la selecció, per als que haurien sigut els meus cinquens Jocs», escriu Pau Gasol (39 anys) en una columna de ‘The Players Tribune’.

«El món paralitzat»

El més gran dels Gasol, fills de metges, assenyala que «llavors, de sobte» va arribar l’estat d’alarma. «Tots estàvem en aïllament. El món s’havia paralitzat», afirma. «En un instant, els nostres mons s’han reduït a la mida d’un saló. Estem separats dels nostres amics, familiars, veïns i col·legues, i la nostra única connexió possible amb ells i amb l’exterior és a través dels mòbils, televisors i ordinadors. Ens hem convertit en habitants de les nostres pròpies illes».

El de Sant Boi admet que «per a molta gent» aquest confinament no «es tracta en absolut d’un temps afortunat». «S’han perdut feines. Les botigues i les escoles han tancat. Els hospitals estan desbordats i les provisions mèdiques escassegen. La incertesa ens envaeix. El perjudici en la nostra salut mental pot ser més greu del que ens imaginem», diu el jugador, que recorda que a alguns aquest aïllament pot complicar l’entesa del que està passant. «Depenent d’on visquis, el que veus des de la finestra pot no coincidir amb el que veus a la televisió», afirma.

En aquest sentit, parla del cas d’Espanya, indicant que ha escoltat qualificar la seva situació «com a ‘apocalíptica’». «Els professionals mèdics estan treballant sense parar. Ofereixen la seva experiència per salvar vides, i en alguns casos també s’hi estan jugant la salut i fins i tot la vida», elogia.

Per això, i com a resident en els Estats Units, recomana als habitants d’aquest país que es prenguin «molt seriosament el distanciament social» per evitar que la taxa de contagi saturi el sistema de salut.

El dipòsit de cadàvers del palau de gel

«Als Estats Units els metges s’estan preparant per a un panorama aterridor: racionar la salut. Si s’esgoten els respiradors i els llits de teràpia intensiva, com explica un article del ‘Wall Street Journal’, els hospitals es veurien forçats efectivament a haver de decidir qui viu i qui mor. És un pensament esborronador, però ja s’està parlant de casos en països com Itàlia i Espanya. No podem pensar que aquí no passarà el mateix», diu.

Pau Gasol confessa que una de les històries que més l’han «commogut» d’Espanya és la transformació del Palau de Gel en un dipòsit de cadàvers «improvisat». «Pensa en això: una pista de gel que ara és un dipòsit de cadàvers. Així ha canviat la vida a Espanya en tan poc temps», afirma. «Per a mi, és el símbol més terrible d’aquesta crisi: els llocs on solíem anar per divertir-nos i per estar junts s’han convertit en tristos recordatoris de la gravetat d’aquesta crisi».

Després d’elogiar moltes de les iniciatives dels esportistes, com la que va impulsar ell mateix amb Rafa Nadal i la Creu Roja, també apunta a «mostres d’esperança» com els aplaudiments als sanitaris que es fan a Espanya a les 20.00 hores i que veu com «una cosa extraordinària».

«Les ciutats silencioses irrompen en aplaudiments. Les persones surten a les finestres per homenatjar i brindar el seu recolzament als treballadors de sanitat del país. Tributs similars han començat a veure’s en diferents parts del món», diu el català, per a qui això també és «un símbol poderós». «La gent que aplaudeix des de les finestres ens recorda la set de solidaritat i humanisme, fins i tot en el més difícil dels temps», afirma.

El record de la fortalesa de Kobe Bryant

Pau Gasol opina que es necessiten «sistemes de salut més forts» i millorar la coordinació i col·laboració. «Aquesta crisi ens mostra la importància que els països comparteixin informació i recerca mèdica».

Gasol i Bryant, en l’època en què van coincidir en els Lakers / ALEX GALLARD (EFE)

Notícies relacionades

Finalment, no oblida la figura de Kobe Bryant. «La manera en què responia als contratemps va ser una de les coses més sorprenents que vaig veure en la meva vida. Per a ell, l’adversitat era una gran mestra i una oportunitat per créixer», diu del difunt escorta.

«De debò que trobo a faltar Kobe en aquests dies, i escolto les coses que em va ensenyar a la ment i al cor més fort que mai. Ara mateix necessitem aquesta mentalitat. Aquest és un moment d’incertesa i de moment no hi ha gaire que puguem controlar, però tot i així tenim algunes opcions. La manera en què responguem a aquesta pandèmia, i al que vindrà després, definirà aquest moment en la nostra història. ¿En sortirem agraïts i units o ressentits i dividits? Depèn de nosaltres», diu.