la crisi del coronavirus

Amenaça de retallades salarials a futbolistes

La Bundesliga ja comença a plantejar una rebaixa si s'allarga l'aturada pel virus, una situació que també pot afectar la Lliga espanyola

segea52820067 07 03 2020 07 march 2020  berlin  hertha s matheus cunha  l 200318133653

segea52820067 07 03 2020 07 march 2020 berlin hertha s matheus cunha l 200318133653 / Soeren Stache dpa-Zentralbild dp

2
Es llegeix en minuts

Diversos clubs de la Bundesliga pot ser que demanin als jugadors que acceptin retallades salarials depenent de com evolucioni la crisi del coronavirus, segons s’ha destapat amb les declaracions del director executiu del Werder Bremen, Klaus Filbry, que publica aquest dimecres el diari ‘Weser-Kurier’ .

«Si no es pot jugar res més, és una possibilitat molt plausible, però hem d’esperar a veure com evoluciona la situació. Si la temporada es pot jugar fins al final, amb o sense públic, la situació també pot veure’s alleujada», ha explicat Filbry. Actualment, la Bundesliga està suspesa fins almenys el 2 d’abril, tot i que no és gens segur que es pugui reprendre en aquesta data. Mentrestant, els clubs continuen pagant als jugadors els seus salaris, tot i que l’aturada ha deixat a zero els ingressos per venda d’entrades, i es veu com a imminent el col·lapse dels sucosos contractes de televisió i de patrocini.

Les crides perquè les estrelles de l’esport més ben pagades acceptin retallades de sou se succeeixen. Entre aquestes destaca la del primer ministre de l’estat de Baviera, Markus Söder. «En aquest moment, com qualsevol altra persona, jo i els altres professionals del futbol estem pensant com afrontar la situació de la millor manera», ha dit Manuel Neuer, capità de la selecció alemanya i porter del Bayern Munic, al diari ‘Bild’.

Fonts d’altres clubs, com el Borussia Dortmund, reconeixen que el tema seria discutit «en l’àmbit intern amb l’equip». El Hoffenheim s’ha pronunciat en el mateix sentit. «Els nostres jugadors pot ser que hagin de prendre una decisió sobre això, però encara és massa aviat per especular», han dit per la seva banda fonts del Magúncia. No obstant, Andrej Dalinger, un advocat especialitzat en el tema, creu que els clubs no poden obligar unilateralment els seus jugadors a adoptar reduccions salarials. «Sense l’acord dels jugadors no és possible una retallada de salaris», ha dit Dalinger al canal televisiu Sport1. Segons ell, cada jugador haurà d’acceptar un acord individual sobre aquest tema.

La situació espanyola 

En aquest mateix sentit, l’economista José Gay de Liébana ha afirmat a Efe que si la crisi del coronavirus persisteix, en l’afectació que té en l’esport, i concretament a LaLiga, els jugadors «hauran de sacrificar part de les seves fitxes per fer viables els clubs o, altrament, hi haurà problemes greus en les entitats». Aquest economista ha exposat amb contundència el que considera «un moment molt crític» per a la viabilitat de les entitats «si persisteix aquesta aturada», la qual considera que si s’allarga unes setmanes més haurà de portar les federacions a «neutralitzar els campionats i tornar a començar de zero a partir de la temporada que ve per evitar injustícies esportives».

Notícies relacionades

«Per als clubs que són modestos, com l’Espanyol, que rep 50 milions de televisió dels 80 del seu pressupost, l’entrada en un sot és gairebé el destí en aquest moment. LaLiga ja ha xifrat la pèrdua en gairebé 700 milions d’euros. Clubs com el FC Barcelona i el Madrid patiran una d’enganxada de por, perquè tenen diferents vies d’ingrés, com la televisió, Champions, patrocinis, etcètera, i amb l’aixeta tancada...», ha remarcat Gay de Liérbana.

 

Temes:

Coronavirus