A CAUSA DEL CORONAVIRUS

La UEFA ajorna l'Eurocopa i reubica la final de la Champions al 27 de juny

El torneig continental europeu de seleccions queda posposat un any segons decisió de l'organisme continental

La Copa Amèrica també es trasllada a l'estiu del 2021 per propiciar que les competicions de clubs puguin acabar

FILE PHOTO: Football Soccer - UEFA Euro 2020 Munich Logo Launch - Olympia Park, Munich, Germany - 27/10/16. UEFA President Aleksander Ceferin looks on during the logo launch. REUTERS/Michaela Rehle/File Photo

FILE PHOTO: Football Soccer - UEFA Euro 2020 Munich Logo Launch - Olympia Park, Munich, Germany - 27/10/16. UEFA President Aleksander Ceferin looks on during the logo launch. REUTERS/Michaela Rehle/File Photo / Michaela Rehle (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Alejandro García
Alejandro García

Periodista

ver +

La UEFA ha decidit que l’Eurocopa queda ajornada un any, fins a l’estiu del 2021. Això obre una finestra perquè les lligues continentals acabin aquesta temporada, però també per a la Champions i l’Europa League, que han ajornat les seves finals un mes: des del previst 30 de maig fins al 27 de juny, en cas de la Lliga de Campions a Istanbul; i fins al 24 de juny, tres dies abans a la ciutat polonesa de Gdansk, la final de la segona competició continental.

Comunicat de la UEFA

«La salut dels aficionats, el personal i els jugadors ha de ser la nostra prioritat. No podíem acceptar la idea de celebrar el festival del futbol europeu a 12 països amb a estadis buits, mentre el continent s’asseu a casa seva de manera aïllada», va explicar el president de la UEFA, Aleksandr Ceferin, en el comunicat oficial.

 

Les prèvies havien assenyalat aquest dimarts com el dia clau per aclarir el futur immediat del futbol, després de la clatellada que ha clavat el coronavirus al calendari, i les decisions han sigut importants. La CONMEBOL ha retardat un any també la Copa Amèrica de l’Argentina i Colòmbia, un front comú que assenyala la suspensió del Mundial de Clubs que preveia la FIFA per al 2021.

Un any després

En una reunió comandada per Aleksandr Ceferin, i en la qual van participar les 55 federacions de la confederació europea, l’associació de clubs ECA i el sindicat de jugadors FIFpro, s’ha decidit sacrificar l’Eurocopa, que estava prevista entre el juny i el juliol a 12 països europeus, perquè es disputi l’estiu del 2021. A més, també es va acordar la suspensió temporal de totes les competicions que depenen de la UEFA, també la Champions League femenina i la Youth League de juvenils.

La previsió inicial és que les dates, de l’11 de juny a l’11 de juliol, les seus, les seleccions classificades i el sorteig de la fase de grups es mantenen, de manera que Espanya continuaria tenint com a rivals en la primera fase Suècia, Polònia i al guanyador de la repesca entre Bòsnia, Irlanda, Irlanda del Nord i Eslovàquia. S’ajornen també tots els partits de seleccions previstos fins després de l’estiu, tant els amistosos com la repesca de classificació de l’Eurocopa.

Un viatger passa davant d’un anunci de l’Eurocopa a l’aeroport de Bucarest. / OCTAV GANEA (REUTERS)

El debat era com acabar les competicions de clubs europees, la Lliga de Campions i la Lliga Europa, i l’ajornament de l’Eurocopa es presentava com la salvació que esperaven tots per guanyar un mes al calendari i poder tancar els seus campionats amb danys limitats. Tot i així, depèn del desenvolupament de l’epidèmia del coronavirus el temps del qual disposaran les diferents competicions per poder jugar. 

Malgrat que la UEFA ha marcat els terminis amb les noves dates de les finals continentals, la previsió que la pèrdua de temps competitiu serà d’un mes sembla molt optimista. El millor escenari que maneja la UEFA suposa la tornada a la competició a principis de maig, complicat tenint en compte que amb prou feines acaba de començar una quarantena, d’almenys 15 dies, que manté els jugadors sense entrenar-se.

Pèrdua milionària

Notícies relacionades

L’ajornament d’un any del torneig continental de seleccions suposa la pèrdua de milions d’euros en contractes que tenia subscrits la UEFA, però que ja entraven en conflicte horari amb les seves pròpies competicions de clubs i amb les lligues domèstiques. «Moure l’Eurocopa té un cost enorme per a la UEFA, però era important que, com a organisme rector del futbol europeu, fóssim líders del procés i féssim el màxim sacrifici», va dir Ceferin després de la reunió.

Cada entitat mira pels seus interessos i tots volen salvar els seus contractes, però l’aturada és innegociable i d’algun lloc han de sortir els dies perduts en un calendari saturat. La Lliga va filtrar que les seves pèrdues, si no es podia reprendre el campionat, ascendiria a més de 600 milions d’euros.