caos federatiu

Les raons de la ruptura entre Luis Enrique i Robert Moreno

Qüestions personals, familiars i tècniques van motivar el distanciament total entre els dos tècnics de la selecció espanyola

luis-enrique-robert-moreno

luis-enrique-robert-moreno

4
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea

Luis Rubiales, president de la Federació Espanyola de Futbol, va conèixer el 31 d’octubre, segons diverses fonts, la intenció de Luis Enrique de tornar com a tècnic a la selecció i els seus plans de no comptar amb Robert Moreno com el seu ajudant, càrrec que, finalment, tampoc ocuparà Juan Carlos Unzué, fins fa unes setmanes entrenador del Girona. Serà, tret d’alguna sorpresa, Jesús Casas, fins ara segon de Moreno, el nou ajudant del preparador asturià. Unzué té una clàusula que no el permet entrenar a la Lliga, però que, en principi, no l’afecta per treballar per a la federació.

Moreno té la intenció d’emetre aquest dimecres a la tarda un comunicat. Fins ara, el ja exseleccionador interí espanyol ha guardat silenci. Després de la golejada d’Espanya a Romania per 5-0 no va dormir a la residència de Las Rozas tal com estava previst, i dimarts al matí, en comptes d’acudir a la reunió amb Rubiales José Francisco Molina, director esportiu, per tractar sobre la seva sortida, hi va enviar els seus advocats. A Moreno li correspondria una indemnització d’uns 500.000 euros, tot i que el tècnic català estaria demanant una quantia més gran al considerar que ha sigut acomiadat de forma improcedent.

Nervis al vestidor

El ja exseleccionador va conèixer dilluns passat, abans de la disputa de l’últim partit de la fase de classificació per a l’Eurocopa, que no continuaria ni com a tècnic principal ni recuperaria el seu lloc de treball com a màxim col·laborador de Luis Enrique. Pel que sembla, segons relaten diversos mitjans informatius madrilenys, Robert Moreno va entrar al vestuari de la selecció, molt nerviós, i cridant: «¡M’han fet fora! ¡M’han acomiadat!». Va ser un acte de ràbia, que tampoc va impedir que Moreno deixés anar alguna llàgrima. A causa del seu nerviosisme no va assistir a l’obligada conferència de premsa, la qual cosa li suposarà una multa a la federació per part de la UEFA.

Aquest detall, de tota manera, és d’allò més insignificant després d’un cas que va sorprendre dilluns a la nit els internacionals espanyols, que vivien aliens al futur a la banqueta de la selecció. Aquests jugadors tenien una perfecta relació amb Moreno. Malgrat això, segons diverses fonts, Rubiales estava molest amb el ja extècnic al considerar que, al contrari de Luis Enrique, feia massa concessions als futbolistes convocats a l’hora de planificar concentracions i horari d’entrenaments.

Reunió a Saragossa

Segons va explicar la cadena COPE la sortida de Moreno es va forjar en la reunió que va tenir lloc el 31 d’octubre a Saragossa, on es va desplaçar Luis Enrique des de Barcelona, ja que Rubiales i Molina es trobaven a la capital aragonesa per qüestions federatives. Aquest relat deixaria en evidència la versió oficial de la federació, segons la qual va ser Moreno qui va canviar de criteri. No obstant, a Saragossa, va ser l’exentrenador blaugrana qui va comunicar que ja estava anímicament preparat per tornar al seu lloc de treball, al qual va renunciar al juny per cuidar la seva filla petita, que va morir a conseqüència d’un càncer el 29 d’agost. En aquesta trobada va ser quan Luis Enrique els va dir als seus superiors que no volia tornar a treballar amb Robert Moreno, la qual cosa va ser rebuda com una autèntica bomba.

Precisament, sempre segons la COPE, la relació entre Luis Enrique i Moreno es va deteriorar a conseqüència de la malaltia de la filla del tècnic asturià. Luis Enrique es va decebre amb el seu ajudant i va trencar l’amistat al considerar que Moreno no s’havia interessat per la seva filla i no el va visitar ni a casa seva ni a l’hospital. Va considerar que es tractava d’un comportament egoista. Per això Luis Enrique ja va tenir plenament assumit que no tornaria a treballar amb Moreno.

Els plans a Bilbao

El tècnic català, per la seva banda, estava convençut que, més enllà de la seva interinitat a la banqueta, seria el seleccionador d’Espanya a l’Eurocopa. Per això, ja tenia preparada tota la programació fins a la disputa del torneig. Al jugar els primers partits a Bilbao ja s’estava buscant un lloc de concentració pròxim a la capital biscaïna. Ara tot està en l’aire i a l’espera de les decisions que prengui Luis Enrique.

Segons la mateixa versió, Robert Moreno va conèixer després de la reunió a Saragossa que no continuaria a la selecció. «S’ha tornat boig», va ser una frase que es va escoltar dimarts després de la conferència de premsa on Rubiales va comunicar la rocambolesca situació a la banqueta espanyola.

Trucada als capitans

Notícies relacionades

Sergio Ramos, primer capità, i Sergio Busquets, el segon, van ser els primers jugadors internacionals que van conèixer oficialment el canvi a la banqueta. Rubiales els va dir dimarts al matí, tot i que tots dos, com la resta de jugadors, van viure en viu i en directe la crisi nerviosa de Robert Moreno al vestuari del Metropolitano de Madrid.

La cadena SER encara va anar més lluny a l’explicar el deteriorament absolut de la relació entre Luis Enrique Robert Moreno. El tècnic asturià ja té decidit que no tornarà mai més a treballar amb el seu antic ajudant. Tampoc es descarta que, al marge dels temes personals i familiars, Luis Enrique també estigués molest amb el seu antic ajudant per les distàncies marcades pel ja exseleccionador en aspectes tècnics de l’equip espanyol.